Late Bottled Vintage. Tre små ord, som på sin vis fortæller
det meste. En portvin af vintagetypen, men flasket senere og derfor umiddelbart
mere drikkeklar. Det er jo til at forstå.
Men alligevel er forskellene store. For hvad er
udgangsmaterialet, og hvor lang tid senere blev vinen flasket? Og ikke nok med
det. Hvordan blev vinen opbevaret, mens den ventede? På træfade eller på
ståltank? Og blev den filtreret eller ej inden aftapning, hvilket har betydning
for lagringspotentialet?
En smagning nyligt i The Vintage Port Club satte fokus på
LBV fra fem årtier. Mine noter og lidt konklusioner følger nedenfor, men inden
da lidt om typen, dens historiske udvikling og lovgivningen bag.
Selv om anerne for LBV er langt ældre, er den gældende lovgivning
på området fra 1974, hvor typen blev beskrevet og defineret nærmere i forhold
til Vintage. Her kan man læse, at det skal være en portvin baseret på druer fra
en og samme høst, produceret i et år med anerkendt kvalitet. Det sidste sørger
kontrollen hos IVDP for. Og så skal aftapningen finde sted mellem den 1. juli i
det fjerde år efter høsten og den 31. december i det sjette år efter. Med andre
ord kan der være 2½ års forskel på, hvor lang tid vinen har lagret før
aftapning. I den tidligere lovgivning fra 1965 var der dog allerede givet
tilladelse til at aftappe en vintage senere og betegne den som Late Bottled
Vintage.
Flere portvinshuse påberåber sig at have opfundet LBV. Det
skete da heller ikke fra den ene dag til den anden, men efter flere tilløb.
Henrik Oldenburg, som ud over at være portvinsnyder også er uddannet
historiker, redegør fint herfor i sin bog ”Portvin”.
Selve det at lade vine lagre lidt længere inden aftapning er
er gammel tradition. Det, vi i dag kender som Vintage, blev tidligere opbevaret
på fade, indtil en køber meldte sig, og for udenlandske aftapningers
vedkommende blev de også eksporteret på fade. Dette forekom især i årene fra
1930´erne til 1950´erne, hvor afsætningen ikke gik så hurtigt. Derfor er mange
ældre Vintage fra den periode teknisk set LBV´er.
Det første hus, som mere konsekvent benyttede betegnelsen, regnes
for at være Quinta do Noval, som brugte det om en vin fra 1954, der først blev
flasket i 1958 og sendt på markedet i 1961. Da flere konkurrenter anklagede dem
for så at sige at snylte på Vintage-betegnelsen, valgte Noval fra 1965 at
udelade V´et og blot kalde typen for Late Bottled. Første vin med denne
betegnelse skulle være LB 1961.
Ramos Pinto var dog på banen længe før dette, idet deres vin
fra 1927, aftappet i 1932 specielt for det brasilianske marked, officielt af
IVDP er anerkendt som den første LBV.
En anden pioner er Taylor´s, som udbredte typen til et
bredere publikum, da de i 1955 introducerede en vin af samme type, men blot
under navnet ”vintage reserve”. Da LBV blev indskrevet i loven i 1965 ændrede
de navnet, og deres filtrerede udgave fik stor succes i England. Taylor´s var
også de første til at lave både Vintage og LBV i samme år, hvilket
understregede, at der er tale om to forskellige vine.
I dag producerer husene både LBV i vintageår og i ikke
deklarerede år. Alt efter kvalitet og kvantitet af årets produktion, kan en LBV
altså være baseret på den overskydende mængde kvalitetsdruer eller de druer,
som netop ikke endte som en deklareret Vintage. I nogle ikke-vintageår vil en
LBV givet være en god investering, men høsten kan også være så stor og af så
god kvalitet, så druerne i et vintageår ligeså godt kunne være endt i en
Vintage.
En anden stor forskel er som nævnt lagringstiden og -metoden.
Der er stor forskel på oxideringen på ståltank eller et stort træfad – en såkaldt
balseiro, hvor fadpåvirkningen dog er mindre end på de små pipas, der benyttes
til tawny. Der er også stor forskel på, om vinen flaskes først i den tilladte
periode eller sidst, og endelig er der forskel på, om den filtreres inden
aftapning eller ej. Der er altså mange parametre at spille på, inden vinen
ender hos forbrugeren.
Derfor kan en LBV stilmæssigt veksle mellem meget afrundede
og drikkeklare vine med bløde integrerede tanniner og uden det store
lagringspotentiale – og vine, som stilmæssigt ligger tæt op ad Vintage, er
ufiltrerede med mere rå tanniner og derfor stort udviklingspotentiale. Og jo,
alle vine udvikler sig og ændrer karakter ved at ligge mange år på flaske. Men
det er langt fra alle, der udvikler sig til det bedre.
Ses bort fra huse som Taylor´s og Graham´s, der fastholder
deres mere tilgængelige og filtrerede udgaver, er tendensen helt sikkert de
senere år gået mod vine, der ligger tættere på vintagestilen – uden dog at have
helt den samme kompleksitet og lige så lang levetid. Vine, som givet har fået
mindre tid på træfad eller har lagret på ståltank. Andre igen laver let
drikkelige og mere polerede vine, som måske mere minder om Ruby Reserve.
Smagningen i The Vintage Port Club havde som formål at sammenligne
forskellige typer af LBV fra forskellige huse og med forskelligt antal år på
bagen – fra 1974 og frem til superårgangen 2011. Følgende vine blev smagt, hvor
UF og F betegner henholdsvis ufiltreret og filtreret:
Warre LBV 1974 (UF): Rødbrun med lys kan, flot. Kirsebær og
andre røde bær, stadig fin frugt, måske lidt parfumeret. Flot i munden med ok
struktur, krydre og peberet, lidt sprittet, moden frugt og stadig lidt bløde
tanniner. Et flot glas (88).
Ramos Pinto LBV 1982 (UF): Tawnybrun med lys orange kant.
Mørke toner i næsen med lakrids, tørrede frugter, lidt balsamico og farin. Fin
struktur, mørke bær, lidt lav på syre og mangler måske lidt friskhed (87).
Niepoort LBV 1987 (F): Tawnybrun med lys kant, ikke helt
klar. Lidt fimset i næsen, men også med røde bær. Ok syreniveau, smag af
syrnede kirsebær, stikker lidt vel meget, brændende eftersmag (82).
Quinta do
Crasto LBV 1994 (UF): Flot rubin farve. Kirsebær og mørke bær samt lidt
røgede toner i næsen. Fin struktur, god frugt og syre, markante men bløde
tanniner. Fin vin, der stadig har udviklingspotentiale (88).
Ferreira LBV 1994 (UF): Rubin med lys kant. Grim duft af
apotek, oxideret. Apotekerpræg i smagen også, kraftig med ok struktur, men
stadig præg af at være oxideret (70).
Dow´s LBV 2001 (F): Mørk rubin med let lilla kant. Brombær,
hyldebær I næsen, men virker også lidt kogt. Fin struktur, tør og med flot
frugt (87).
Quinta do Crasto LBV 2000 (UF): Mørk rubin. Kraftig duft af
frugt og mørke bær. Kraftig med godt med tanniner, pebret og fin ”vitageagtig”
struktur (87).
Smith
Woodhouse LBV 2004 (UF): Mørk rubin. Godt med hyldebær og solbær i
næsen, men også lidt kærnemælkspræg. Brombær og peber i munden (84).
Burmester 2003 (F): Mørk rubin. Ikke så ekspressiv i næsen
med frugt og grønne noter. Bløde i munden, floral, men også pebret og krydret.
Fin tilgængelig og behagelig, men savner kompleksitet (80).
Warre LBV 2004 (UF): Mørk rubin. Let kærnemælkspræg i næsen,
men også mørke bær. Brombær i munden og god balance mellem frugt og syre, lang
pebret hale. Ok glas (86).
Noval LBV 2011 (UF): Mørk rubin. Masser af krydret frugt og
mørke bær samt kærnemælkspræg. Meget frugt, fyldig krop og markante tanniner. En
flot kraftig vin, men flot potentiale (88).
Quinta do Crasto LBV 2011 (UF): Mørk rubin, lilla kant. Mørke
bær og florale noter samt lidt kærnemælk. Rund og med flot struktur, elegant
med god frugt, let pebret, markante tanniner og god krydret hale (87).
Generelt var det fin kvalitet, da vine, som opnår point
sidst i 80´erne, jo betegnes som vine af god kvalitet med såvel finesse som
karakter. Og ja, LBV er på den ene side mere venlige og drikkeklare, når de kommer
på markedet, men de har klart også lagringspotentiale for at udvikle sig.
Ser man på ufiltreret vs. filtreret er materialet lidt tyndt
til at drage de store konklusioner, men umiddelbart virkede de filtrerede vine
ikke til at have vundet med tiden. Der skal ikke være tvivl om, at en årgang
som 2011 er stor både hvad angår Vintage og LBV, og taler vi om pris vs. kvalitet,
er LBV klart en god investering. På sigt er de dog ikke helt så holdbare og af så
god kvalitet som tilsvarende vintage-udgaver. Et hus som Ramos Pinto laver
efter min mening meget gode LBV´er, men både denne smagning og en smagning af
huset for nyligt, viste klare forskelle. Hvor husets Vintage fra 80´erne er
perfekt modnede, delikate og florale og med rigtig god frugt, har de to smagte
LBV´er (fra 1982 og 1985) udviklet sig mod det tawnyagtige. Det kan smage fint
nok, men er ikke det samme.
Endelig vil jeg pege på enkelte huse, som leverede
fremragende vine. Det gjaldt Quinta do Crasto, hvor alle tre vine fik pæn
score, Quinta do Noval, hvor kvaliteten var og generelt er høj på LBV-området
og endelig Warre, hvor især udgaven fra 1974 præsterede flot.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar