De smagte vine er sponseret af producent og importør
I Danmark
omtaler vi gerne virksomheder med hurtig og stor vækst som
gazelle-virksomheder. Hvis de har en tilsvarende betegnelse i Portugal, må Casa
Ermelinda Freitas så sandelig være en oplagt kandidat. Arealet med vinmarker og
antallet af brands, producerede flasker og ansatte – alt er vokset markant
inden for en periode på godt 20 år. I dag er Casa Ermelinda Freitas ikke alene
den største producent i Setúbal-regionen syd for Lissabon, men også blandt de
fem største i Portugal.
Og, ja. Lad
mig bare med det samme afsløre, at der for det meste har stået kvinder i
spidsen for virksomheden – fra de første spæde år til i dag.
Huset blev
etableret som et lille familiebrug i 1920 af Leonilde de Freitas og er så gået
i arv gennem generationer herunder til oldebarnet Ermelinda Freitas, som har
lagt navn til selskabet i dag, hvor det er dennes datter Leonor de Freitas, der står i spidsen. Indtil 1990´erne blev der dog udelukkende produceret bulkvin,
men da Leonor overtog, besluttede hun sig for at sige sit gode job inden for
sundhedsvæsenet op og satse fuldt ud på vinproduktion. Og det altså med stor
succes fra de første vine under egen label kom på gaden i 1997.
I dag er der
550 hektar med vin, der produceres 8 millioner flasker om året herunder en stor
del bag in box vin, og der er 90 ansatte og ca. 200 under høsten.
Da jeg
besøgte Casa Ermelinda Freitas ved Fernando Pó lidt nordøst for Setúbal i maj
måned i forbindelse med min deltagelse i juryen ved Concurso Vinhos de
Portugal, var det første indtryk da også lidt fabriksagtigt. En stor rosafarvet
hal med mange kæmpe ståltanke og plads til- og frakørende lastbiler samt
jernbanen lige udenfor. Men kvantitet behøver ikke at være en modsætning til
kvalitet – en stor kommerciel producent kan også lave kvalitetsvin. Og det gør
Casa Ermelinda Freitas, hvilket de mange priser og diplomer også vidner om.
Vi blev vist
rundt af ønolog og chefwinemaker Jaime Quendera, som først viste også en
vinmark, som illustrerede bredden, hvad angår druesorter, og siden
produktionsfaciliteterne og husets lille museum. Endelig sluttede vi med en fin
frokostbuffet, hvortil vi nød et udvalg af husets vine – såvel Espumante, rød-
og hvidvin som Moscatel de Setúbal.
”Jordbunden
er mest med sand, da vi ligger tæt ved vandet, hvor Sado-floden løber ud i
havet. Derfor har vi også store vandreservoirer i undergrunden og meget sol og
vind, så vi får modne druer med god syre,” fortalte Jaime Quendera og fortsatte:
”Tidligere
var der kun plantet Castelão og Fernão Pires, men vi omstillede os og startede
med også at plante Touriga Nacional og andre druesorter for 20 år siden. I dag
har vi 29 forskellige sorter fordelt med 60 % Castelão, 20 % røde sorter og 20
% hvide – såvel nationale som internationale sorter som Chardonnay, Viognier,
Syrah og Merlot.”
Jaime
fortæller endvidere, at det har været en hård tid under corona-krisen. Alene
det at koordinere vagtplaner under høsten, hvor de ansatte skulle opdeles i
separate teams, der arbejdede i skiftehold, men selvfølgelig også i forhold til
det rent salgsmæssige.
Foruden
druer fra egne marker indkøbes der druer fra andre vingårde, og der laves såvel
enkeltdruevine som blends, fordelt på forskellige brands, som
dog gerne er genkendelige i kraft af de stribede og farverige banderoler i
toppen af flasken. Blandt de forskellige brands skal her blot nævnes Terras do
Pó, Dona Ermelinda og en serie med enkeltdruevine. Bordvinene er klassificeret
som Palmela DOC, Península de Setúbal DOC eller Terras do Sado, mens
Moscatel-vinene selvfølgelig er klassificeret i sin egen DOC.
Jeg har smagt et lille udvalg af vine
fra Casa Ermelinda Freitas. Vinene blev smagt over to dage ved forskellige
temperaturer.
Terras do
Pó Castos Branco 2017
Blend af 50 % Chardonnay og 50 % Viognier,
fermenteret og lagret på fransk og amerikansk eg med 4 måneders batonnage. Gulgrøn
til strågul. Let parfumeret næse med gule stenfrugter, græs, lidt tropiske
noter som banan, honning og fadpræg. Fyldig i munden med fin smag, god tekstur
og tydeligt præg af batonnage og fadnoter, men desværre lidt lav på syre, så
den fremstår lidt tam, lang hale (87).
Dona
Ermelinda Branco Reserva 2019 Palmela DOC
Blend af 40 % Chardonnay, 30 % Arinto
og 30 % Viognier, fermenteret på stål, derefter lagret 4 måneder på egefad. Grøngul.
Frisk næse med citrus, grønne æbler, blomster og vegetale noter. Dejlig sprød i
munden med citrus og lidt eksotisk bund samt fadnoter, god syre, elegant og delikat,
fin balance, lang hale med fint syrebid (89).
Vinha da Valentina Tinto Reserva
Signature 2018
Blend af 50 % Merlot, 25 % Syrah og
25 % Castelão, 12 måneders fadlagring. Rubinrød, medium til lave intensitet. Godt
med frugt, modne kirsebær, hindbær, hyldeblomst, godt krydret og lidt
kaffenoter. Frisk og fyldig med kirsebær, godt krydret, røgede og toastede noter
fra fadet, som tager lidt overhånd på andendagen, tør med høj syre og pænt med
tanniner, lidt tørre tanniner i halen. En fin vin til prisen (88).
Quinta da Momosa Tinto 2017 Palmela
DOC
100 % Castelão fra 50 år gamle
vinstokke i Fernando Pó, Palmela, 12 måneder på fad. Rubinrød, lys kant. Mørke
bær, moden frugt, blommer, engelsk lakrids, lidt tobak, men også grønne noter
som grannåle, lidt balsamico og lidt vanilje fra fadet. Fyldig med fin struktur
med mørke kirsebær, engelsk lakrids og godt med krydderier, frugtsødme men tør,
pænt med bløde tanniner, lidt tørre tanniner i enden. På en gang kraftig og en
pleaser (89).
Dona Ermelinda Grande Reserva 2017
Blend af Syrah, Touriga Nacional,
Touriga Franca, Aragonez, Trincadeira og Cabernet Sauvignon, 18 måneder på fad
og 18 måneder på flakse før frigivelsen. Dyb rubin, tæt og næsten
uigennemsigtig. Mørke bær, lidt træ og tobak, krydderier og rødkål. Kraftig og
fyldig i munden med mørke kirsebær og andre mørke bær, dejlig kompleksitet, flot
struktur, pænt med integrerede tanniner og lang hale med lidt tørre tanniner. Lidt
af en blockbuster, som kan drikkes nu, men også gemmes (93).
Moscatel de
Setúbal
Husete
entry-level Moscatel, lagret 2 år på fad. Orangebrun til ravfarvet. Markant og
frisk næse med abrikos, honning, gule mirabeller, appelsinskal, mandel og lidt
urter. Behagelig i munden med fin syre og balance, citrus og honning. Fin sød
dessertvin til prisen, som bør nydes afkølet, da det dæmper sødmen lidt (88).
Moscatel
Roxo Superior 2010
Lagret 6 år
på fad. Orangebrun til ravfarvet. Abrikos, honning, hasselnødder og brændt
sukker i næsen. Dejlig blød, harmonisk og kompleks i munden med tørrerede
frugter, mandler og lidt karamel, lang hale. Et flot glas, som kan nydes til
søde desserter eller som en dessert i sig selv (92).
Donna
Ermelinda Reserva 2017
Blend af 70
% Castelão fra 50 år gammel vinmark samt Touriga Nacional, Trincadeira og Cabernet
Sauvignon med hver 10 %, lagret 12 måneder på fransk eg og 8 måneder i flaske. Rubinrød,
medium intens. Mørke bær og lidt frugtgrød i næsen samt friske krydderurter som
mynte og timian. I munden krydret med mørke bør og lidt lakrids samt diskret
fadpræg, medium intens, godt med tanniner, fint potentiale (90).
Casa Ermelinda Freitas Touriga Nacional Reserva 2017
Fermenteret
på stål, lagret 12 måneder på fransk og amerikansk eg. Mørk rubin. Brombær,
solbær, violer og lidt mynte i næsen. Elegant med fin frugt, solbær, cassis,
brombær, lidt chokolade og florale noter, pænt med bløde tanniner. En ganske
fin vin (90).
Casa
Ermelinda Syrah Reserva 2018
Fermenteret
på stål, lagret 12 måneder på fransk og amerikansk eg. Rubinrød, medium intens.
Frisk næse med solbær og mørke kirsebær, lidt krydderurt. I munden kirsebær og
cassis, behersket fadpræg, pænt med integrerede tanniner og lang hale (88).
Vinene fra
Casa Ermelinda Freitas importeres af Adelino.
thanks fot the support Bjarne! you are always welcome at Casa Ermelinda!! cheers
SvarSlet