Sommerferien blev i år tilbragt i Andalusien – nærmere
bestemt i byerne Malaga, Cádiz, Jerez de la Frontera og Cordoba – og dermed
også i regionen, hvor der laves sherry. Selv om jeg er specialist i portvin, synes
jeg, at det kunne være spændende at blive klogere på Sherry. Selvfølgelig har
jeg lejlighedsvist smagt Sherry både af den jævne og af den udmærkede slags,
men jeg har aldrig rigtigt sat mig dybere ind i typerne. Forberedelsen til
ferien bestod derfor dels af læsning af et par bøger om Sherry og dels af at få
et par aftaler om besøg på bodegaer på plads.
Det første besøg gjaldt Emilio Lustau, hvor vi blev budt
velkommen af Brand Ambassador Federico Sánchez-Pece Salmerón, som først tog os
med på en køretur ud i den såkaldte Sherry-trekant. Trekantens hjørner udgøres
af byerne Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa
Maria, som er de eneste byer, hvor sherry må lagres ifølge regulativerne.
Vi så
først Lustaus vinmarker ved Chipiona tæt ved kysten. Her er jordbunden
fortrinsvis den kalkfyldige og derfor helt hvide Albariza, men der er også
parceller med ler. Druesorterne var Moscatel og Pedro Ximénez, der sammen med
Palomino Fino, som dyrkes et andet sted, er de eneste sorter, der anvendes i
sherryproduktionen.
Efter turen i markerne kørte vi til Sanlúcar for at besøge almacenistaen Manuel
Cuevas Jurado. En almacenista er en mindre, privat producent, som lagrer
sherry, men ikke selv eksporterer, hvorfor de gerne samarbejder med de større salgsvirksomheder.
Emilio Lustau, som blev grundlagt i 1896 af José Ruiz-Berdejo, startede selv
som almacenista og samarbejder nu med flere små af slagsen, hvilket er
resulteret i serien ”Almacenista Range”.
Vi blev vist rundt af den lokale kældermester (Capataz), som
med sin lange opøser (Venencia) fremstillet af bambusrør skænkede smagsprøver
fra forskellige fade. Vi smagte både en 3-års og en 5-års Manzanilla samt lidt
flor for at fornemme den gærsvamp, der giver Manzanillaen sin karakteristiske smag.
Manzanilla kan lagringsmæssigt sidestilles med Fino, og fælles for dem er, at
de fremstilles ved såkaldt biologisk lagring, hvor et tyndt lag flor dækker
vinen og dermed hindrer oxidation i det ikke helt opfyldte fad.
Men det er
udelukkende fade lagret i Sanlúcar de Barrameda, som må hedde Manzanilla. Er de
lagret i Jerez eller Santa Maria er der tale om Fino. Fino og Manzanilla er de
mest tørre udgaver af Sherry, der findes. Restsukkerindholdet er omkring 1 gram pr. liter i
modsætning til de sødeste sherrytyper på Pedro Ximénez, hvor det kan være over
400. Dermed også sagt, at spændvidden, hvad angår tørhed og sødme, er langt
større i Sherry end i Portvin.
Den næste kategori i rækken er Amontillado, som ligeledes
starter sin lagringstid under flor, men som så lagrer videre, når floren dør ud
eller så at siges dræbes ved tilsætning af sprit, så alkoholprocenten hæves. Amontillado
er altså lagret såvel biologisk som på almindelig vis. Amontillado, Palo
Cortado og Oloroso regnes ligeledes for tørre sherryer, selv om sukkerindholdet
er stigende i forhold til Fino og Manzanilla. Til de søde hører Moscatel og
ikke mindst Pedro Ximénez samt diverse blends som de kendte cream sherryer.
Nok om typerne og produktionen, tilbage til besøget. Efter
stoppet i Sanlúcar de Barrameda kørte vi retur til Jerez, hvor Federico viste os
hele bodegaen med de mange forskellige soleras – det særlige system til
lagring, hvor der tappes fra de nederste fade, som så fyldes af vin fra række
over, som igen fyldes med vine fra næste række etc. Vi fik også se det såkaldte
skatkammer med de gamle soleras.
Slutteligt blev vi tilbudt en større smagning, som ikke
alene omfattede Sherry, men også Vermut de Jerez og brandy, som Lustau også
producerer. Tiden tillod ikke den store fordybelse og derfor ikke de store
noteskriverier. Men følgende blev smagt:
Manzanilla Papirusa: Lys og meget tør (restsukker 1 g/l),
lagret i 5 år. Tydeligt præg af flor, frisk med saltet smag, men vi er også nær kysten.
Puerto Fino: Fino lagret i El Puerto de Santa Maria, hvor
Lustau også har bodega. Tør, men mere klar og ren i smagen.
La Ina (Fino): Frisk og ungdommelig, tør. Brandnavnet La Ina
har tidligere tilhørt Pedro Domecq.
Almacenista
Amontillado: Fra almacenista Manuel Cuevas Jurado. En utrolig flot
vin med perfekt balance mellem det friske og det søde. Gylden og med diskrete
fadnoter.
Amontillado los Arcos: En klassisk Amontillado, ravgylden i
farven med begyndende fadnoter som nødder og træ, men stadig også med friskhed
og lidt præg af flor. Fin syrebalance.
Almacenista Palo Cortado: Dybere i farve og smag. Mere koncentreret,
men stadig elegant.
Oloroso Don Nuno: udprægede fadnoter og mørkere toner som
valnød
Amontillado 30 års: Flot med tydelig aldring, blød og
cremet.
Palo Cortado 30 års: Fin ældning med nødder og chokolade,
cremet.
Oloroso 30 års: Mørk med noter af tørrede frugter og
chokolade.
East India Solera: Blend af Oloroso og Pedro Ximénez, sød og
cremet med noter af kaffe og kakao.
Moscatel Emilin: Mørk med rosiner og nødder, men også lidt
florale noter
PX San Emilio: Meget tyk, sød (restsukker 417 g/l)og cremet
med smag af figner og rosiner.
PX 30 års: Utrolig tyk, sød og intens med dadler og figner.
Restsukker er helt oppe på 458 g/l.
Endvidere smagte vi Vermut Rojo Lustau og Vermut Blanco
Lustau samt fire brandyer: Solera Reserva, Solera Gran Reserva, Solera Gran
Reserva Finest Selection og Solera Gran Reserva –Reserva Familiar 1977.
Selv om jeg har fået smag for de helt tørre udgaver
(Manzanilla og Fino), som er fremragende at nyde helt afkølet til f.eks. en
gang tapas, er jeg smagsmæssigt nok mest til Amontillado. Såvel Amontilladoen
fra almacenistaen som los Arcos – for ikke at tale om 30 års udgaven – var
fremragende glas med en skøn blanding af friskhed og fylde fra fadet, lethed og
tyngde. Palo Cortado og Olorosa kan jeg også nyde, mens de helt søde udgaver
som PX godt nok er ren slik i munden, men for mig er for sødt til at drikke et
helt glas.
Alt i alt et spændende og lærerigt besøg, som gjorde mig
endnu mere nysgerrig på sherry.
Mange tak til Federico Sánchez-Pece Salmerón og EmilioLustau samt importør H.J. Hansen, som formidlede besøget.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar