fredag den 14. august 2020

Gammel portvin på flaske og spray

Omtalte vine er sponseret af producenten.

Quinta da Boeira – eller blot Boeira, som de også markedsfører sig under – er blandt de nye spillere i portvinsbranchen. Registreret som portvinsproducent så sent som i 2017, men med et længere tilløb, idet selskabet etablerede sig i 1999, hvor de købte selve Quintaen midt i Gaia.

Men rødderne er endnu ældre, ligesom Boeira også sender gamle portvine på markedet. Porteføljen omfatter Vintage og LBV, hvid portvin, hele rækken af Tawny med alder samt forskellige Colheitas og en Very Old Tawny, idet de har opkøbt gamle fade rundt omkring på vingårdene i Douro.

Deres 40 års Tawny har hidtil ikke været sendt ud i butikkerne herhjemme. Det bliver den nu, og i den forbindelse sendte Boeira en flaske til test. Vinen blev smagt over to dage godt afkølet, men fik tid til at temperere i glasset.

 


40 års Tawny: Blend af Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz m.fl. Orangebrun med rødlige toner og flot skær, klar. Hasselnødder, marcipan, karamel, valnød, lidt appelsinskal og tørrede abrikoser. Let og blød i munden, forholdsvis elegant med ok kompleksitet, nødder, honning, tørrede frugter og en smule balsamico, mindre sød end andre vine fra huset og fint balanceret med syre og friskhed. Delikat men ikke helt med typisk 40 års tyngde og intensitet i stilen, lang hale (92).

 


Foruden denne 40 års Tawny har jeg også prøvet en lille, men glimrende gimmick fra Quinta da Boeira i form af mere end 100 års Colheita på spray! Ja, du læste rigtigt. En lille flaske med 100 mm med label, hvor et romersk C omkranser en tegning af quintaen, og med indbygget sprayfunktion, som vi kender det fra parfumeafdelingen. Ikke til ansigtet eller under armene, men direkte i munden. Et lille pift giver ikke meget. Der skal en del flere til. Men heldigvis synker det kun langsomt i flasken, selv om man er flere, der prøver.

Og det sidste er faktisk pointen. For nej. Man smager ikke vinen på samme måde, som hvis man får skænket et ordentligt glas. En normal smagning kan jo inddeles i fire faser. Først synsindtryk, derefter duften, så selve smagningen og endelig helhedskonklusionen. Flasken er gennemsigtig, så det første kan opleves, men dog ikke som i et glas, hvor intensiteten er tydeligere. Derefter springer man direkte til smagen, og selv om den største del af det, man smager, faktisk hidrører fra lugtesansen, vil det aldrig være det samme som at dyppe næsen langt ned i glasset. Og af samme grund kniber det også med at kunne danne sig et ordentligt helhedsindtryk.

Men man får en klar fornemmelse af vinen, dens karakter og stil og ikke mindst dens alder. Figner, balsamico, farin, tørrede frugter og valnød. Ok syre. Samtidig muliggør sprayidéen som nævnt, at langt flere kan få dette indtryk, hvis man delagtiggør venner og bekendte, som måske aldrig vil komme i nærheden af en portvin fra 1917. Og som derved kan få øjnene op for kvaliteten ved gammel portvin. Derfor vil den også være brugbar ved messer eller smagninger, hvor priserne på gammel portvin gør det svært at skænke bredt ud, men hvor en lille flaske med mange pift kan strække langt.



Så stor ros for idéen, andre producenter af Very Old Tawny godt kunne lade sig inspirere af. Der er fremstillet 1.000 eksemplarer af sprayen, men heldigvis har jeg smagt vinen et par gange på almindelig vis, så noter har jeg i forvejen.

Vinen er i øvrigt baseret på et fad, som har tilhørt familien Strecht Monteiro, men hvor de nødvendige papirer for at blive godkendt som Colheita mangler. Men der skulle altså være tale om årgang 1917, og IVDP har da også godkendt den som Very Old Tawny. The same old story som så mange andre i genren.

Læs også om Quinta da Boeira Vintage 2018 og smagenoter på ovennævnte Very Old Tawny i min artikel i Vinbladet

Quinta da Boeira importeres af ViniPortugal

Ingen kommentarer:

Send en kommentar