tirsdag den 22. september 2020

Quinta das Bágeiras i Bairrada

Omtalte vine er sponseret af importøren

 

Hvad er den bedste vinregion i Portugal? Douro, Alentejo, Lisboa, Vinho Verde eller Dão?

Det spørgsmål hverken kan eller vil jeg besvare. Der er flere fremragende regioner med hver deres styrker, og der sker hele tiden en spændende udvikling, hvor hidtil oversete regioner forbedrer kvaliteten. Alentejo har måske den bredeste appel, Dão leverer elegance, Douro styrke og kompleksitet, Vinho Verde friskhed og sprødhed etc.

Og så er der Bairrada, som for alvor er begyndt at vinde mit hjerte. For det første fordi jeg hører til dem, der er vilde med den omdiskuterede druesort Baga. For det andet, fordi der findes en række meget dygtige og dedikerede producenter i regionen. Og for det tredje fordi der foruden rødvine på Baga også laves udmærkede hvidvine og mousserende vine i den lille region, tæt ved kysten syd for Porto mellem byerne Coimbra og Aveiro.




I forbindelse med en artikel i augustudgaven af vinbladet Din Vinguide lavede jeg interview med nogle af producenterne og prøvesmagte en del vine. Der blev ikke plads til alle noter i bladet, så i de kommende uger vil jeg her på bloggen præsentere nogle udmærkede vinmagere fra Bairrada og bringer noter på deres vine.

Baga er en druesort, der deler vandene. Nogle elsker den tykskallede drue – andre hader den, da den kan give rustikke, tanninfyldte og astringente vine, som har brug for mange års lagring for at kunne drikkes. Men i hænderne på kyndige vinfolk giver den også dejlige, syreholdige, kraftige eller elegante vine, som både kan drikkes på kortere sigt og stadig gemmes længe. Som sort kan Baga sammenlignes lidt med Nebbiolo, ligesom der er visse ligheder mellem vine på Baga og Barolo.




For årtier siden var Baga truet af udryddelse, da den var besværlig, og mange i stedet begyndte at plante internationale sorter eller andre portugisiske sorter. Men en gruppe producenter holdt heldigvis stædigt ved, og på initiativ af Filipa Pato og Mário Sérgio Alves Nuno fra Quinta das Bágeiras blev Baga Friends dannet i 2010.

”Vi dannede Baga Friends, fordi Baga er en besværlig druesort, som der skal arbejdes meget med i vinmarken. Mange producenter var begyndt at plante andre sorter. Målet var at promovere Baga, og det giver bedre resultat, når vi arbejder samme om det,” fortæller Mário Sérgio Alves Nuno og fortsætter:

”Arbejdet, som Baga Friends har gjort, har været signifikant. I dag er Baga anerkendt af forbrugerne, og alle i regionen er begyndt at forsvare druesorten. Men der er stadig lang vej igen. Baga Friends var en katalysator, som fik regionen til at tænke anderledes.”

Klimaet i Bairrada er forholdsvis køligt og med stor påvirkning fra Atlanterhavet. Dertil kommer regionens særlige terroir.

”Bairrada er især kendetegnet ved kalk og ler. Det veksler meget, så derfor er det svært af have store parceller. Vi foretrækker skråningerne til Baga, da det giver en god soleksponering,” forklarer Mário Sérgio.




Som det også er tilfældet i Piemonte med Barolo, tales der i Bairrada om traditionalister og modernister, men også her er det oftest ikke et enten eller, da en del teknikker i vinmarken og kælderen bruges af alle i større eller mindre grad. Men skal man sætte en etikette på Quinta das Bágeiras vil det nok være traditionalisme.

”Vi producerer vin på den mere gammeldags måde med minimal indgriben. Vi høster med hånden, som min farfar gjorde det, afstilker og filtrerer ikke og bruger kun naturgær, ligesom vi ikke bruger nye træfade til lagring. Vi er altså minimalister. Vine produceret på mere moderne vis er mere sprudlende aromatisk, lettere at drikke, men har nok også mindre lagringspotentiale,” forklarer Mário Sérgio.

Da regionen er ret lille (ca. 110.000 hektarer), vil der aldrig blive tale om storproduktion, slutter Mário Sérgio.

”Bairrada er en niche-region på grund af størrelsen. Derfor skal vi lave vine med karakter, som udtrykker regionens terroir.”

 

Jeg har smagt følgende vine fra Quinta das Bágeiras:

Espumante Branco Bruto Natural 2017: Lys, gulgrøn, behersket med bobler. Aromatisk med duft med asparges, æbler, vegetale noter, gær og brødkrummer. Behagelig tekstur med god fylde og syre, citrus og grøn pære, meget tør, fin balance og dejlig lang eftersmag (90).

Espumante Rosé Bruto Natural 2017: Laksefarvet, diskrete bobler. Lidt diskret i næsen med jordbær og hindbær. Frisk med høj syre, fin smag med ren frugt, røde bær, lidt brødkrummer, tør, let prikkende hale. Velavet, men ikke så kompleks (88).



Reserva Branco 2017: Lys gulgrøn. Citrus, grøn pære og måske lidt ananas i næsen. God fylde i munden med citrus, ren frugt og balancerende syre, rund og frisk, medium hale. Solid og ukompliceret madvin (88).

Garrafeira Branco 2017: Gulgrøn med grøn kant. Lidt afdæmpet i næsen, citrus. Flot krop og tekstur, moden frugt, rød grape, melon, god syre og balance, dejlig kompleks (92).

Pai Abel Branco 2017: Gulgrøn, klar. Dejlig aromatisk næse med pære, citrus, blomster, lyceefrugt. Flot tekstur, fyldig med også med elegance, lidt smørnoter og fad, frugtsødme, men tør. Dejligt balanceret og harmonisk, smager helt klar af mere (93).



Garrafeira Tinto 2015: Mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Modne kirsebær, solbær, blomme, krydret, lidt chorizopølse, friske urter som timian og mynte, høj syre, pænt med bløde tanniner, tørre tanniner i halen. Kan drikkes nu, men med stort gemmepotential (94).

Avô Fausto Tinto 2016: Mørk violet. Aromatisk og elegant næse med moden frugt, brombær, modne kirsebær, let krydret og lidt jordnoter. Dejligt med bær, elegant, flot balance, fløjlsbløde tanniner. Drikkeklar her og nu, men kan også gemmes (94).



 Quinta das Bágeiras importeres af Vinho

Ingen kommentarer:

Send en kommentar