Den omtalte aguardente er sponseret af producenten
Har man
rejst i Portugal, har man sikkert prøvet at bestille en portugisisk brandy på
en lille restaurant. Og det er – for at sige det pænt – ikke altid en behagelig
oplevelse. Brændende, sprittet, uden de store smagsnuancer og ofte serveret ved
for høj temperatur. Det betyder selvfølgelig ikke, at Portugal ikke er
leveringsdygtigt i god brandy eller aguardente (brændevin). Det er landet i høj
grad, når man finder kvalitetsproducenter og udgaver, som har lagret i en del
år.
Portugisisk likør
og brandy findes i mange udgaver, varianter og kvaliteter. Årtier tilbage lærte
jeg f.eks. Medronho at kende. Medronho er en frugtbrændevin lavet på
jordbærtræets frugter og fremstilles især i Algarve. På et feriecenter i
Algarve, hvor jeg i sin tid arbejdede, brugte vi ligefrem den stærke drik som
afstraffelse, hvis vi havde dummet os!
Taler vi om
brandy og brændevin fremstillet på vindruer, altså druesprit, kan der rent
lovgivningsmæssigt skelnes mellem tre forskellige typer: Aguardente
Vínica, Brandy og Aguardente Bagaceira eller bagaço. De to første er begge
destilleret på vin, men er lidt forskellige hvad angår alkoholprocenter og især
lagringstid og dermed også i kvalitet og karakter. Hvor Aguardente Vínica får
sin karakter via lagring i f.eks. 10, 20 eller flere år, er brandyen ofte tilsat
forskellige aromastoffer og karamel. Bagaceira er derimod lavet på druemost
efter presning af kvas og stilke og minder derved mere om italiensk grappa.
Aguardente
Vínica´s skal holde mindst 37,5 % alkohol, og der findes seks forskellige
regioner for produktionen: Bairrada, Vinho Verde, Tejo, Lourinhã, Alentejo
og Douro.
Sidstnævnte
er interessant, da aguardente også bruges til fremstilling af portvin.
Lovgivningen for den aguardente, der tilsættes portvin, bestemmer dog, at den
skal på 77 % alkohol og uden anden farve, duft og smag end den, den rene
druesprit giver – altså så neutral som muligt modsat hvad man efterstræber med Aguardente
Vínica. Aguardente Vínica lagres derfor i adskillige år på gamle portvinsfade
for at give smag og karakter, ligesom den (heldigvis) har lavere alkoholprocent.
Ikke overraskende fremstiller en del portvinshuse aguardente. Det gælder fx Kopke,
Niepoort, Barros, Martha´s og Dalva, men sikkert også flere.
C. da Silva,
som selskabet bag Dalva rettelig hedder, har tidligere produceret aguardente og
har nu nyligt genoptaget traditionen ved at udsende en såkaldt Aguardente
Vínica Velhíssima, som har lagret mere end 30 år på 550 liters portvinsfade i
deres kælder i Vila Nova de Gaia. Diminutivet velhíssima er afledt af velha som
betyder gammel og kan altså oversættes som ”meget gammel”.
Jeg vil en
lille prøveflaske tilsendt, og den blev smagt over flere dage.
Dalva Aguardente
Vínica Velhíssima:
Flot ravfarvet
med orange skær og let grønlig kant. Spændende og kompleks næse med valnødder, druesprit,
orangeskal, tørrede frugter, honning, lidt karry og toffee. Dejlig blød og
elegant i munden med valnød og tørrede frugter, frisk, delikat og kompleks, måske
lidt sprittet i anden bølge, lang behagelig og flot hale. Et dejligt glas, der
holder 38 % alkohol (94).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar