torsdag den 22. april 2021

Aguardente Vínica fra Dalva


Den omtalte aguardente er sponseret af producenten 


Har man rejst i Portugal, har man sikkert prøvet at bestille en portugisisk brandy på en lille restaurant. Og det er – for at sige det pænt – ikke altid en behagelig oplevelse. Brændende, sprittet, uden de store smagsnuancer og ofte serveret ved for høj temperatur. Det betyder selvfølgelig ikke, at Portugal ikke er leveringsdygtigt i god brandy eller aguardente (brændevin). Det er landet i høj grad, når man finder kvalitetsproducenter og udgaver, som har lagret i en del år.

Portugisisk likør og brandy findes i mange udgaver, varianter og kvaliteter. Årtier tilbage lærte jeg f.eks. Medronho at kende. Medronho er en frugtbrændevin lavet på jordbærtræets frugter og fremstilles især i Algarve. På et feriecenter i Algarve, hvor jeg i sin tid arbejdede, brugte vi ligefrem den stærke drik som afstraffelse, hvis vi havde dummet os!




Taler vi om brandy og brændevin fremstillet på vindruer, altså druesprit, kan der rent lovgivningsmæssigt skelnes mellem tre forskellige typer: Aguardente Vínica, Brandy og Aguardente Bagaceira eller bagaço. De to første er begge destilleret på vin, men er lidt forskellige hvad angår alkoholprocenter og især lagringstid og dermed også i kvalitet og karakter. Hvor Aguardente Vínica får sin karakter via lagring i f.eks. 10, 20 eller flere år, er brandyen ofte tilsat forskellige aromastoffer og karamel. Bagaceira er derimod lavet på druemost efter presning af kvas og stilke og minder derved mere om italiensk grappa.

Aguardente Vínica´s skal holde mindst 37,5 % alkohol, og der findes seks forskellige regioner for produktionen: Bairrada, Vinho Verde, Tejo, Lourinhã, Alentejo og Douro.

Sidstnævnte er interessant, da aguardente også bruges til fremstilling af portvin. Lovgivningen for den aguardente, der tilsættes portvin, bestemmer dog, at den skal på 77 % alkohol og uden anden farve, duft og smag end den, den rene druesprit giver – altså så neutral som muligt modsat hvad man efterstræber med Aguardente Vínica. Aguardente Vínica lagres derfor i adskillige år på gamle portvinsfade for at give smag og karakter, ligesom den (heldigvis) har lavere alkoholprocent. Ikke overraskende fremstiller en del portvinshuse aguardente. Det gælder fx Kopke, Niepoort, Barros, Martha´s og Dalva, men sikkert også flere.




C. da Silva, som selskabet bag Dalva rettelig hedder, har tidligere produceret aguardente og har nu nyligt genoptaget traditionen ved at udsende en såkaldt Aguardente Vínica Velhíssima, som har lagret mere end 30 år på 550 liters portvinsfade i deres kælder i Vila Nova de Gaia. Diminutivet velhíssima er afledt af velha som betyder gammel og kan altså oversættes som ”meget gammel”.

Jeg vil en lille prøveflaske tilsendt, og den blev smagt over flere dage.

 

Dalva Aguardente Vínica Velhíssima:

Flot ravfarvet med orange skær og let grønlig kant. Spændende og kompleks næse med valnødder, druesprit, orangeskal, tørrede frugter, honning, lidt karry og toffee. Dejlig blød og elegant i munden med valnød og tørrede frugter, frisk, delikat og kompleks, måske lidt sprittet i anden bølge, lang behagelig og flot hale. Et dejligt glas, der holder 38 % alkohol (94).




Ingen kommentarer:

Send en kommentar