De smagte vine er sponseret af importøren
Vinho Verde og Douro er to regioner i
det nordlige Portugal med meget forskellige profiler. Har man prøvet at køre
fra Porto og ind til Douro kender man den store forskel landskabs- og
klimamæssigt på det køligere og kystnære område før bjergene og Douro-dalen på
den anden side, som længst inde mod Spanien i Douro Superior har
fastlandsklima.
Winemaker Márcio Lopes arbejder i
begge regioner, men har dog siden også gjort sig erfaringer på Azorerne og i Dão
samt i Ribeira Sacra i Galicien lige over Vinho Verde.
Jeg mødte ham første gang i 2018 ved
vinfestivalen Simplesmente Vinho, som arrangeres hvert år i Porto af João
Roseira fra Quinta do Infantado og samler mindre, uafhængige og alternative
producenter fra hele landet samt enkelte udenlandske. Ved den lejlighed smagte
jeg et par af hans vine fra Vinho Verde og fik et udmærket indtryk. Siden er
hans vine dukket op ved forskellige smagninger, og i forbindelse med en artikel
nyligt til Din Vinguide fik jeg smagt flere af hans vine og interviewet ham.
Márcio er født i Porto i 1983. I 2010
etablerede han sig som winemaker med Pequenos Rebentos i Vinho Verde og
Proibido i Douro Superior. Inden da havde han arbejdet sammen med mesteren
Anselmo Mendes, ligesom han har arbejdet sammen med Dirk Niepoort om dennes Nat
Cool projekt.
”Folk som Anselmo og Dirk har været
inspirationskilder på det rigtige tidspunkt. Siden jeg startede for mig selv,
har jeg mest lært af mine egne fejltagelser,” siger Márcio Lopes med et glimt i
øjet.
Som winemaker tilstræber Márcio Lopes
økologi, bæredygtighed og minimalisme. Druerne er såvel fra egne marker som
indkøbte, hvoraf de fleste er fra økologiske vinbønder.
”Vi arbejder
med 40 forskellige vinbønder, som sælger deres druer til os. Jeg tror kun to af
dem stadig bruger kemiske sprøjtemidler – og det i en region som Vinho Verde,
hvor det regner 1800 mm om året, hvilket betyder meget græs og risiko for
sygdomme,” forklarer Márcio Lopes.
Han laver vine på såvel enkeltdruer,
blends og fieldblends fra gamle vinmarker herunder vinstokke, der gror som
pergola i Vinho Verde - en metode, der sin tid blev brugt for at skabe plads
til grøntsager under de højthængende drueklaser og samtidig modvirke sygdomme i
regionens våde klima.
En anden gammel tradition
i Vinho Verde er rødvin på regionale sorter som
Vinhão, Alvarelhão og Pedral. Tidligere var
rødvinene meget rustikke, tanninfyldte og brusende, og de blev kun drukket lokalt,
hvor de faktisk var fine til maden. Men nu arbejdes der på at tæmme druerne og
skabe moderne vine gennem mindre ekstraktion. Det gælder f.eks. læremesteren
Anselmo Mendes, ligesom Márcio Lopes
fornyer traditionen med sin Atlantico Tinto baseret på druer fra pergola.
Fra flere sider bliver Márcio Lopes
udråbt som en af de kommende stjerner i Portugal, hvorfor han da også blev kåret
som årets unge winemaker i 2019. At pløje med hest og benytte druer fra
pergola, kan lyde gammeldags, men man skal ikke tage fejl af Márcio og andre
yngre winemakere fra Portugal. Samtidig med, at de dyrker de gamle traditioner,
er de også veluddannede og samtidige.
”Da jeg begyndte at lave vin, glemte
jeg alt fra universitetet og begyndte at lytte til, hvad de gamle
mennesker sagde. I dag prøver jeg at forene det bedste fra to verdener. Jeg foretrækker at løbe en risiko og lave -
ikke anderledes, men originale vine med udgangspunkt i vinmarkerne,” slutter
han.
Følgende vine fra Márcio Lopes blev
smagt over to dage:
Pequenos Rebentos Alvarinho & Trajadura
2019: 50 % Alvarinho og 50 % Trajadura. Gulgrøn, lys med flot skær. Grønne
æbler, citrus, grape, fersken og blomster. Frisk med høj syre og pæn frugtfylde,
mineralsk, fin balance, tør. En dejlig ligefrem og sprød vin (89).
Proibido Clarete 2019: Blend af 40 år gammel
blandet vinmark. Lys rubinrød, lav intensitet. Røde bær, jordbær, kirsebær og
en let krydret undertone. Dejlig frisk i munden med røde bær, fin fylde, markant
syre og flot balance. Vellavet og ganske delikat (90).
Anel Tinto Reserva 2018: Blend af
Touriga Nacional, Tinta Franca og Vinhas Velhas, fermenteret i lagar og lagret
i 6 måneder på brugte fade. Mørk rubin, intens og med lilla kant. Solbær,
cassis, blomme, mynte, friske krydderurter, pinjeskov og lidt kaffenoter.
Krydret i munden med brombær og andre mørke bær, sort peber, lidt mynte, god
struktur og rimelig kompleksitet, diskrete fadnoter samt pænt med bløde,
integrerede tanniner (91).
Vine fra Márcio Lopes fås hos VinoGaudium
Ingen kommentarer:
Send en kommentar