mandag den 19. april 2021

Márcio Lopes – vine fra to regioner


De smagte vine er sponseret af importøren


Vinho Verde og Douro er to regioner i det nordlige Portugal med meget forskellige profiler. Har man prøvet at køre fra Porto og ind til Douro kender man den store forskel landskabs- og klimamæssigt på det køligere og kystnære område før bjergene og Douro-dalen på den anden side, som længst inde mod Spanien i Douro Superior har fastlandsklima.

Winemaker Márcio Lopes arbejder i begge regioner, men har dog siden også gjort sig erfaringer på Azorerne og i Dão samt i Ribeira Sacra i Galicien lige over Vinho Verde.




Jeg mødte ham første gang i 2018 ved vinfestivalen Simplesmente Vinho, som arrangeres hvert år i Porto af João Roseira fra Quinta do Infantado og samler mindre, uafhængige og alternative producenter fra hele landet samt enkelte udenlandske. Ved den lejlighed smagte jeg et par af hans vine fra Vinho Verde og fik et udmærket indtryk. Siden er hans vine dukket op ved forskellige smagninger, og i forbindelse med en artikel nyligt til Din Vinguide fik jeg smagt flere af hans vine og interviewet ham.

Márcio er født i Porto i 1983. I 2010 etablerede han sig som winemaker med Pequenos Rebentos i Vinho Verde og Proibido i Douro Superior. Inden da havde han arbejdet sammen med mesteren Anselmo Mendes, ligesom han har arbejdet sammen med Dirk Niepoort om dennes Nat Cool projekt.

”Folk som Anselmo og Dirk har været inspirationskilder på det rigtige tidspunkt. Siden jeg startede for mig selv, har jeg mest lært af mine egne fejltagelser,” siger Márcio Lopes med et glimt i øjet.

Som winemaker tilstræber Márcio Lopes økologi, bæredygtighed og minimalisme. Druerne er såvel fra egne marker som indkøbte, hvoraf de fleste er fra økologiske vinbønder.

”Vi arbejder med 40 forskellige vinbønder, som sælger deres druer til os. Jeg tror kun to af dem stadig bruger kemiske sprøjtemidler – og det i en region som Vinho Verde, hvor det regner 1800 mm om året, hvilket betyder meget græs og risiko for sygdomme,” forklarer Márcio Lopes.




Han laver vine på såvel enkeltdruer, blends og fieldblends fra gamle vinmarker herunder vinstokke, der gror som pergola i Vinho Verde - en metode, der sin tid blev brugt for at skabe plads til grøntsager under de højthængende drueklaser og samtidig modvirke sygdomme i regionens våde klima.

En anden gammel tradition i Vinho Verde er rødvin på regionale sorter som Vinhão, Alvarelhão og Pedral. Tidligere var rødvinene meget rustikke, tanninfyldte og brusende, og de blev kun drukket lokalt, hvor de faktisk var fine til maden. Men nu arbejdes der på at tæmme druerne og skabe moderne vine gennem mindre ekstraktion. Det gælder f.eks. læremesteren Anselmo Mendes, ligesom Márcio Lopes fornyer traditionen med sin Atlantico Tinto baseret på druer fra pergola.  

 ”Jeg benytter pergola i Vinho Verde og gamle vinmarker med blandede sorter i højderne i Douro, da det er en del af vores historie og kultur. Verden efterspørger mere friske rødvine, hvilket vi kan levere i Vinho Verde,” siger Márcio Lopes og tilføjer, at de gamle marker han har fundet i Douro, ikke gør traktorkørsel muligt, så han må pløje på gammeldags maner med en hest.




Fra flere sider bliver Márcio Lopes udråbt som en af de kommende stjerner i Portugal, hvorfor han da også blev kåret som årets unge winemaker i 2019. At pløje med hest og benytte druer fra pergola, kan lyde gammeldags, men man skal ikke tage fejl af Márcio og andre yngre winemakere fra Portugal. Samtidig med, at de dyrker de gamle traditioner, er de også veluddannede og samtidige.

”Da jeg begyndte at lave vin, glemte jeg alt fra universitetet og begyndte at lytte til, hvad de gamle mennesker sagde. I dag prøver jeg at forene det bedste fra to verdener. Jeg foretrækker at løbe en risiko og lave - ikke anderledes, men originale vine med udgangspunkt i vinmarkerne,” slutter han.

Følgende vine fra Márcio Lopes blev smagt over to dage:




Pequenos Rebentos Alvarinho & Trajadura 2019: 50 % Alvarinho og 50 % Trajadura. Gulgrøn, lys med flot skær. Grønne æbler, citrus, grape, fersken og blomster. Frisk med høj syre og pæn frugtfylde, mineralsk, fin balance, tør. En dejlig ligefrem og sprød vin (89).

Pequenos Rebentos Alvarinho 2019: Gulgrøn med grønt skær. Æbler, citrus, lidt eksotisk frugt som fersken og banan samt en smule honning. Fyldig i munden, virker lidt lav på syre i første omgang, men kommer midtvejs, frisk med god frugt, dejlig tekstur, tør, ok balance og kompleksitet, læskende og med lang hale (91).




Atlantico Tinto 2019: Blend af Cainho Tinto, Alvarelhão og Pedral fra traditionel vinha ramada (højtvoksende pergola), lagret på brugte fade. Rød, lys og med lav intensitet og lys kant. Hindbær, jordbær og syrnede kirsebær, men med et underlag af røgede og animalske noter. Frisk med godt med bær og frisk frugt samt en animalsk undertone, krydret, medium syre, rimelig kompleks, mineralsk, stort set ingen tanniner, fin hale. En anderledes og spændende vin, som fint beviser, at der kan laves glimrende rødvin i Vinho Verde (92).




Proibido Clarete 2019: Blend af 40 år gammel blandet vinmark. Lys rubinrød, lav intensitet. Røde bær, jordbær, kirsebær og en let krydret undertone. Dejlig frisk i munden med røde bær, fin fylde, markant syre og flot balance. Vellavet og ganske delikat (90).




Anel Tinto Reserva 2018: Blend af Touriga Nacional, Tinta Franca og Vinhas Velhas, fermenteret i lagar og lagret i 6 måneder på brugte fade. Mørk rubin, intens og med lilla kant. Solbær, cassis, blomme, mynte, friske krydderurter, pinjeskov og lidt kaffenoter. Krydret i munden med brombær og andre mørke bær, sort peber, lidt mynte, god struktur og rimelig kompleksitet, diskrete fadnoter samt pænt med bløde, integrerede tanniner (91).

 

Vine fra Márcio Lopes fås hos VinoGaudium

Ingen kommentarer:

Send en kommentar