De smagte vine er sponseret af producenten
Når et brand
klarer sig godt i en større blindtest i et vinblad og samtidig vinder priser i
hjemlandet, kan man ikke andet end blive nysgerrig. Quinta do Gradil hedder
producenten, som har hjemme i den portugisiske vinregion Lisboa – en region,
der set bort fra tre mindre underregioner tidligere ikke havde det bedste ry,
da meget af produktionen var bulkvin, men som det seneste årti har taget nogle store
kvantespring. Jeg har tidligere her på bloggen omtalt Adega Regional de Colares,
Quinta de Chocapalha, Quinta do Pinto og Vale da Capucha fra Lisboa, ligesom
jeg i Din Vinguide har lavet en generel præsentation af regionen.
Det var
netop Din Vinguide, som i sin april-udgave lavede en blindtest af 59 rødvine
fra Alentejo, Tejo, Setúbal og Lisboa. Jeg sad selv i smagepanelet sammen med
bladets redaktør Thomas Rydberg og sommelier Nina Højgaard Jensen, og vi gav pænt
med point til et par vine fra Quinta do Gradil, hvoraf deres Tannat 2018 blev
bedømt som et ”godt køb”, ligesom en vin fra et andet brand fra Gradil, Vinha
do Carmo, blev vurderet som testens ”bedste vin.” Dette lige i hælene på, at
Quinta do Gradil blev valgt som årets producent i 2020 af det portugisiske
vinblad Vinho Grade Escolhas, ligesom det andet store vinblad i Portugal,
Revista de Vinhos, kårede hele koncernen som årets producent i 2020.
Jeg fik
derfor tilsendt et udvalg af vine med vægten på deres spændende enkeltdruevine,
men først lidt baggrundsoplysninger samt lidt udtalelser fra husets winemaker.
Den ældste
skriftlige reference til Quinta do Gradil er fra kong João II og kan dateres
tilbage fra 1492, hvilket der også henvises til på labels og ved entry level
vinene. Men ejendommen menes at være meget ældre. Quinta do Gradil har tidligere
tilhørt efterkommere af selveste Marquis de Pombal.
Siden 1999
har Quinta do Gradil været ejet af Luís Vieira og hans Parras Wines, som er blandt
Portugals store vinkoncerner. Som det gælder de fleste store spillere på
markedet, er Parras Wines aktive i flere regioner. Foruden Quinta do Gradil
ejer de Casa das Gaeiras i Lisboa, Herdade da Candeeira og Herdade da Vigia i Alentejo
samt produktionsfaciliteter i Tejo, ligesom de har indgået partnerskaber med
producenter i Vinho Verde, Dão, Douro og Tejo, hvis vine også markedsføres og eksporteres
af Parras Wines. De primære markeder er Portugal, Storbritannien, USA, Angola
og Kina, men Danmark er altså også med på kortet.
Da Luis Vieira
overtog Quinta do Gradil var der kun plantet hvide druesorter. I 2001 startede
de derfor en større omlægning, hvor der også blev plantet røde sorter som
Touriga Nacional, Syrah og Aragonez, ligesom der blev bygget nye og større
produktionsfaciliteter, fortæller ønolog og winemaker Tiago Correia.
Der er
plantet 120 hektar vin – især med hvide sorter som Arinto, Viognier,
Chardonnay, Viosinho og Fernão Pires og røde sorter som Aragonez, Alicante
Bouschet, Touriga Nacional, Petite Syrah, Cabernet Sauvignon og Tannat. Altså
en blanding af nationale og internationale sorter, hvilket er meget typisk for
regionen.
”Det, at vi har
plantet druesorter fra andre regioner i Portugal som Alvarinho fra Vinho Verde
og Viosinho fra Douro samt internationale sorter, giver os mulighed for at
producere kvalitetsvine, så både accepteres af kritikere og forbrugere”,
forklarer Tiago Correia.
Klimaet i Lisboa-regionen er påvirket af Atlanterhavet med relative milde sommertemperaturer, køligst og vådest ved kysten og varmere inde i landet, hvor bjergene beskytter. Jordbunden er lerjord med flere sandholdige områder.
”Vores terroir
er påvirket af, at vi kun ligger 18 km fra Atlanterhavet og ved foden af Serra
de Montejunto. Når vinden fra havet rammer bjergene, bliver den fanget omkring
Quinta do Gradil, hvilket giver lavere temperatur og fugtighed. Derved opnår vi
friskhed, højere syre, ja endog mineralitet i druerne,” fortæller Tiago Correia.
Vinene er
opdelt i flere kategorier: Martinus Johannis, Classic Range, Monovarietal Range
og Reserva Range, hvor især enkeltdruevinene synes interessante.
”Vi vil gerne
vil vise vores kunder, hvordan visse druesorter udvikler sig i vores terroir.
Hver enkelt druesort laver ekstraordinære vine, som vi gerne vil give
forbrugeren mulighed for at smage. Det gælder også røde sorter som Alicante
Bouschet og Tannat, som er gode for dem, der godt kan lide farve og
koncentration,” slutter Tiago Correia.
Jeg har
smagt følgende vine fra Quinta do Gradil – alle smagt over to dage:
Espumante
Reserva 2017 Brut Nature: Blend af 50 % Arinto og 50 % Chardonnay, lagret 18
måneder. Strågul, brusende. Diskret i næsen i første omgang, men åbnede sig med
stigende temperatur, frisk med grønne æbler, lidt citrus, blomster og en smule
gærpræg. Frisk i munden og med god fylde og fin tekstur, citrus, knastør. Velegnet
til aperitif med f.eks. saltede mandler eller til skaldyr (89).
1492 Branco
2019: Blend af 50 % Sauvignon Blanc og 50 % Arinto. Grøngul, grønligt skær.
Ekspressiv næse med hyldeblomst, pære, passionsfrugt og vingummibamse. Ok fylde
i munden med pære, lyse stenfrugter, hyldeblomst og lidt eksotiske noter, frisk,
tør og i fin balance, pæn hale. Frisk vin, ikke så kompleks, men dog nuanceret
(87).
1492 Rosé
2019: Blend af 50 % Touriga Nacional og 50 % Syrah, 20 % lagret på franske
egetræsfade. Laksefarvet, medium intens. Meget diskret næse med jordbær og florale
noter. Frisk i munden med røde bær, jordbær og blomster, let krydret, god syre,
ok tekstur. En fin, men ikke kompleks rosé (88).
1492 Tinto
2018: Blend af 50 % Tannat og 50 % Touriga Nacional. Fermenteret på ståltank,
70 % lagret på fransk eg. Mørk rubin, dyb, uigennemsigtig kerne. Mørke, modne
kirsebær, brombær og florale noter. Kirsebærsten, mørke bær, vanilje, krydret,
moderat fadpræg, pænt syreniveau, pænt med bløde tanniner. En drikkevenlig, men
også kraftig pleaser, som dog er uden stor kompleksitet (88).
Alvarinho
2019: Gulgrøn. Ikke så ekspressiv i næsen, åbnede dog lidt op i glasset med
pærer, citrus og lidt eksotisk bund. Fin frugtfylde og god struktur, citrus, mandarin,
godt med syre, ok kompleksitet, let saltet og sprød hale (90).
Viosinho
2019: Viosinho indgår ofte i blends i Douro, men her som enkeltdruevin. Grøngul,
let perlende lige efter åbning. Frisk aromatisk næse med citrus, grønne æbler, grape,
blomster og lidt rieslingagtig petroleum. Frisk med ok syre, grape, honning,
lidt anis, mineralsk, kort hale. Dejlig og elegant, men måske ikke så dyb (89).
Arinto 2019:
Gulgrøn. Ekspressiv næse med grønne noter, græs, lyse stenfrugter, citrus.
Dejlig balanceret med høj syre og fin frugt, citrus og vegetale noter, mineralsk,
fin lang hale med limepræg. En frisk og fyldig madvin med god kompleksitet (90).
Chardonnay
2019: 50 % fermenteret på fransk eg med batonnage, resten på stål. Gulgrøn til
gylden, grøn kant. Elegant og tiltalende næse, gule blommer og blomster, lidt
parfumeret. Dejlig elegant og fyldig i munden med fin frugt, mineralsk og en
smule fadpræg, lang dejlig hale. Harmonisk og velsmagende (91).
Tannat 2018:
Fermenteret på ståltank, 30 % lagret 9 måneder på fransk og amerikansk eg. Mørk
rubin, lidt lys kant. Frisk næse med mørke bær, mynte og anden krydderurt samt
lidt engelsk lakrids. Flot i munden, mørke bær, bitter chokolade og lidt
lakrids, kraftig, men rimelig tæmmet i forhold til druesorten, godt med kraftige,
men ikke harske tanniner. En dejlig kraftig powervin, som kan drikkes nu, men dog
vil vinde ved at lagre nogle år (92).
Alicante
Bouschet 2018: Lagret 12 måneder på portugisisk eg og derefter 12 måneder på
flaske før frigivelse. Meget mørk rubin, uigennemsigtig. Mørke bær, brombær og
solbær, men også floral og med lidt krydderurter. Kraftig med mørke bær, men
også en vis balancerende friskhed, mineralsk, godt med tanniner, tørre tanniner
i enden. Dejlig kompleks og med fint potentiale for udvikling (92).
Vinene fra
Quinta do Gradil og Parras Wines importeres af Nordjysk Vinimport.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar