De smagte vine
er sponseret af importør og producent
Kølige
nætter og tåge om morgenen. Atlanterhavet sætter sig præg på klimaet i den
portugisiske vinregion Lisboa, ligesom det gør det ved andre kystnære regioner som
Vinho Verde og Bairrada. I underregionen Torres Vedras ligger Vale de Capucha i
en dal, der faktisk en gang var en del af havet, hvorfor et fossil fra den tid
da også har fundet vej til etiketten på en af vinene.
Det er den
unge winemaker Pedro Marques, der står bag Vale de Capucha. Pedro Marques er
født i Lissabon og er femte generation i familien, som beskæftiger sig med at
lave vin. Tidligere blev der på familiens 13 hektar ejendom fokuseret mere på
kvantitet end kvalitet, men det har Pedro nu ændret. Han lavede sin første vin
under navnet Vale da Capucha i 2009, og siden er det kun gået en vej. Foruden
familiens ejendom har han også arbejdet som winemaker i Alentejo og Tejo for
andre producenter.
Sammen med
hustruen Sonia har Pedro nyplantet indfødte druesorter, især hvide, og omdannet
vinmarkerne til økologisk og tilstræbt biodynamisk drift.
”De fleste
nyplantede druer er Arinto - resten Fernão Pires pga. det køligere klima nær
ved kysten. Men vi har også øje for de røde og er ved at nyplante røde sorter,”
fortæller Pedro Marques, som f.eks. nyligt har lanceret en enkeltdruevin på
Castelão.
Som så mange
andre yngre winemakere har Pedro Marques fokus på det lokale terroir samt
økologi og bæredygtighed.
”Jeg prøver
at dyrke vin i harmoni med stedet og skabe betingelser, så vinene gror og
tilpasser sig jordbunden. Det vil give druer, som modner fint og producerer
fyldige, friske og bløde vine,” siger han og fortsætter:
”Vi prøver at skabe balance og ikke
spilde gode næringsstoffer, så vi genbruger alt i vores kompost. Druerester,
gødning fra fjerkræ, heste og får, rester fra køkkenhaven og fra beskæring i
marken. Al denne komplekse energistrøm gavner jordbunden og skaber gode forhold
for bakterie- og gærkulturer og dermed mulighed for at lave mere ekspressive
vine.”
Så de første
godt 10 år har medført mange ændringer, fastslår Pedro Marques.
”Jeg har
brugt de første 10 år på at skaffe mig viden og erfaring om, hvad jeg ikke skulle
gøre. F.eks. startede vi med et opbindingssystem, men efter tre år skiftede vi til
Guyot. Vi har også skiftet labels flere gange, og så er vi gået fra rustfri
stål til træfade. Da vi startede kendte portugisiske sommeliers ikke til ”artisanal”
produktion og vin med minimal indgriben. Nu kan de vældig godt lide det, så
meget er ændret,” slutter han.
Jeg har
smagt disse to vine fra Pedro Marques over to dage.
Vale da
Capucha Vinha Teimosa Tinto 2014, Lisboa
Blend af 70
% Touriga Nacional og 30 % Tinta Roriz, lagret kort tid på fad. Mørk rubin,
uigennemsigtig kerne. Dejlig moden frugt, kirsebær, brombær, violer, lavendel,
lidt krydderurter, mineralsk. Frisk i munden, godt med moden frugt, sorte syrnede
kirsebær, lidt engelsk lakrids, høj syre, stadig power og godt med tørre
tanniner til fortsat udvikling (92).
Vale da
Capucha Fossil Branco 2017, Lisboa
Blend af 50
% Fernão Pires, 35 % Arinto og 15 % regionale druesorter. Strågul, tæt. Intens
og aromatisk med fersken, passionsfrugt, ananas, lidt vingummibamse og
mineralitet. Frisk og fyldig i munden med citrus, fersken, lidt eksotiske
noter, høj syre og med en lang, let syrlig, saltet og mineralsk eftersmag (91).
Vale daCapucha kan fås hos FuCo Wine.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar