De omtalte vine er sponseret af importøren.
Vinen til
julemaden er altid en god anledning til en vinsnak eller måske ligefrem
diskussion. Côtes de Rhône, Amarone, Zinfadel eller måske ligefrem Champagne?
Og bagefter skal det så være sød dessertvin eller portvin? Tawny eller
Ruby-stilen? Meningerne er mange, præferencerne ligeså. Og så afhænger meget jo
af tilbehøret. Af rødkålen, brunkartoflerne og sovsen – og af sødme-syre
balancen i kirsebærsovsen.
Portugiserne
har også deres bud på julevin. Selv spiser de gerne Bacalhao, altså klipfisk,
til jul, og hertil kan der drikkes både hvidvin og rødvin. Men selv om
portugisernes juletraditioner er anderledes end vores, har de også fine bud på
vine til dansk julemad.
Et par muligheder
kommer fra danskejede Quinta do Pégo i Douro-dalen, hvor der både produceres
vin og portvin. Jeg fik tilsendt en rødvin og en portvin fra importøren og
prøvesmagte dem over to dage.
Quinta do
Pégo Friends Selection 2016 Tinto: Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og
Sousão, lagret 12 måneder på fad. Dyb rubin, rød kant. Forholdsvis frisk og krydret næse med røde
bær, kirsebær, jordbærgrød og lidt vanilje. Blød i munden med frisk frugt i
første omgang, derefter mørke bær, krydderier, lidt tobak og tydelige noter og sødme
fra fadlagringen, men også en vis elegance samt bløde integrerede tanniner. En
lettilgængelig, men vellavet Douro-vin, som kan drikkes nu eller lagres, fin
til prisen. Vil kunne gå til and og rødkål (88).
LBV 2016: Dyb
og mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Solbær, brombær, blommer, fint krydret.
Let cremet i munden, blød og imødekommende med mørke bær og florale noter, krydderurter
og lidt lakrids, høj syre i anden omgang og en lang krydret og pebret hale.
Faktisk en fin LBV til prisen og umiddelbart virker den mere elegant end husets
vanlige stil. Vil fint kunne gå til risalamande med syrlig kirsebærsovs (90).
Quinta do
Pégo importeres af AMKA og forhandles bl.a. hos Jysk Vin.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar