De smagte vine var sponseret af producenten
I
sensommeren besøgte jeg Madeira, og jeg må faktisk indrømme, at det var mit
første besøg på den kendte ferieø. Anledningen var, at jeg skulle skrive en
artikel til vinmagasinet Din Vinguide om hedvinen madeira (læs artiklen i Din
Vinguide #30 fra november 2021).
Turen
omfattede besøg hos fire madeira-producenter: Blandy, Barbeito, H.M. Borges og
Justino´s. Nu hvor bladet er udkommet vil jeg her på min blog de kommende uger publicere
særskilte omtaler af alle fire huse inklusive noter på samtlige vine, der blev
smagt, da der i bladet desværre kun var plads til enkelte udvalgte noter.
Første besøg
gjaldt Blandy og Madeira Wine Company midt i Funchal. Men den centrale
beliggenhed og den flot restaurerede lodge med det fine besøgscenter er der
ikke noget at sige til, at Blandy tiltrækker mange besøgende – og det såvel
vinelskere som turister.
Jeg fik først en rundtur i hele bygningen inklusive lofterne, hvor mere end 650 fade med Madeira er stablet. Alt efter beliggenhed er varmen forskellig, hvilket er en fordel, da lofterne benyttes til den såkaldte Canteiro-metode – en af to måder, hvor vinen opvarmes og opnår den særlige lidt ”bagte” karakter, der sammen med fadlagringen udgør særkendet for Madeira. Men de forskellige temperaturer kan man accelerere eller sænke processen alt efter behov. Efter rundvisningen fulgte en fin lille smagning, men inden mine noter først lidt om husets historie.
Blandy blev
grundlagt i 1811 af John Blandy, der ankom til øen få år tidligere. I 1840 blev
The Blandy Wine Lodge i Funchal erhvervet. I 1925 tilsluttede Blandy sig
Madeira Wine Association, der senere skiftede navn til Madeira Wine Company, som
Blandy i dag ejer majoriteten af. Firmaet ledes i dag af Chris Blandy fra
syvende generation af familien.
Blandy ejer
flere vinmarker herunder Quinta Santa Luzia midt i Funchal, hvor der er plantet
sorterne Terrantez, Verdelho, Bual og Sercial. Vinmarkerne udgør dog kun
beskedne seks hektar, mens resten af druerne indkøbes hos ca. 400 små lokale
vinbønder.
”Vi vil ikke
nødvendigvis købe flere marker, men lease og opretholde, så vi er garanteret
levering af mindst 50 % af vores behov for hvide druesorter. Samtidig
understøtter vi også vinbønderne i at dyrke Terrantez,” fortæller winemaker
Francisco Albuquerque fra Blandy.
Hvor madeira
og portvin en gang var nærmest ligestillede herhjemme – tænker f.eks. på min
barndoms konfirmationer og andre familiefester, hvor valget af dessertvin gerne
stod mellem de to portugisiske hedvine – er madeira i dag helt overskygget af
portvin, som de seneste årtier har oplevet en kæmpe interesse. Da jeg selv
gennem mine skriverier og gennem mit virke i The Vintage Port Club har været
med til fremme interessen for portvin, skal jeg selvfølgelig ikke beklage den
store hype og interesse herfor. Men til gengæld vil jeg begræde, at interessen
for madeira og for den sags skyld også sherry ikke er større herhjemme.
På Madeira
har producenterne også mærket, at interessen ikke er den samme, som den var en
gang. Dertil kommer vanskelige produktionsforhold, da arbejdet i markerne er
besværligt. Derfor gøres der meget for at udbrede kendskabet og komme i kontakt
med nye forbruger. Det gælder også hos Blandy, som prøver at markedsføre deres
vine overfor yngre segmenter både gennem afholdelse af smagninger for unge og
ved at promovere brugen af madeira i cocktails og drinks.
Som et nyt
initiativ har Blandy også sendt en fem års Reserva på gaden som et blend af de
to druesorter Malvasia og Bual – usædvanligt da sorterne traditionelt har været
benyttet hver for sig, hvilket også lovgivningen har understøttet. Der skulle
da også en særlig godkendelse til fra øens vininstitut, IVBAM. Men hvorfor
egentlig gøre det?
”Bual giver
vaniljenoter og er meget balanceret i munden, som så kombineret med Malvasia
giver en anderledes vin. Målet er at lave en vin med stor bouquet, men med
noter, som nybegyndere inden for Madeira vil genkende så som egetræ og
vanilje,” forklarer winemaker Francisco Albuquerque.
Et andet
nyere fokusområde er sammensætning af madeira og mad – og vel at mærke ikke kun
som dessertvin. Rita Azevedo, som viste mig rundt, nævnte f.eks., at Sercial er
glimrende til fisk, salat og sushi, Verdelho til skaldyr og østers, mens de
sødere typer som Bual og Malvasia selvfølgelig stadig bedst matcher desserter
som blåskimmelost, chokolademousse og julekage. Selv kan jeg tilføje, at de
mere tørre typer som Sercial og Verdelho også gør sig glimrende som aperitif
eller til petiscos – de portugisiske tapas.
Følgende
vine fra Blandy blev smagt:
Rainwater:
Lavet på Tinta Negra med estufa-metoden (maskinel opvarmning i modsætning til
Canteiro), lagret 3 år. Lys, orange. Duft af abrikos, lidt mandel, citron. Flot
syre med lidt citrus, elegant, fint balanceret og læskende, ligefrem og uden
kompleksitet, medium tør og med lidt syre i eftersmagen (88).
Duke of
Clarence: Lavet på Tinta Negra med estufa-metoden, lagret 3 år. Tawnybrun med
grønlig kant. Lidt nødder, blomster, honning, lidt orangepræg, tørrede frugter.
Fyldig i munden med god syre (87).
5 års Reserva: Blend af Bual og Malvasia, lagret 5
år på Canteiro-måden. Tawny brun med lys kant. Nødder og tørrede frugter, lidt
vanilje, pænt krydret, lang hale med honning og fint syrebid. En fin
tilgængelig vin med nogen karakter (89).
5 års
Verdelho: Lagret 5 år på Canteiro-måden. Orangebrun, lys gylden kant. Diskret,
men frisk næse med blomster og lidt tørrede frugter. Mandel, blomster, tørrede
frugter som abrikos, muskatnød og tør lang hale med fint syrebid (90).
5 års Bual:
Lagret 5 år på Canteiro-måden. Mørk ravfarvet, lidt grøn kant. Tørrede frugter,
nødder og vanilje. Fin balance mellem sødme og syre, tørrede frugter og lidt
karamel, lang hale (89)
Colheita 2014 Malvasia: Orangebrun, lys i kanten med lidt
grønt skær. Intens i næsen med honning og tørrede frugter. Tørrede frugter og
fint krydret med lidt vanilje, fint balanceret, god hale med honning og
fadnoter (91).
Blandy
importeres af H.J. Hansen
Læs også
min tidligere omtale af produktionen af bordvin på Madeira og reportagerne fra
mine besøg på Quinta do Barbusano og Terras do Avõ.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar