mandag den 1. august 2022

Moscatel do Douro

De omtalte vine er sponseret af producent og importør

 

Foruden madeira og portvin er Portugal også kendt for sine Moscatel vine – og det især fra Setúbalhalvøen syd for Lissabon.

Men Moscatel de Setúbal er ikke alene. I Douro er det ligeledes tilladt at producere den søde hedvin på moscatel-druen – vel at mærke ikke på Moscatel Alexandre eller Moscatel Roxo som i Setúbal, men på Moscatel Galego og under navnet Moscatel do Douro.



Flere portvinsproducenter laver sideløbende Moscatel do Douro. Det gælder f.eks. Niepoort, Martha´s, Quinta do Portal, Quinta da Pacheca, Vista Alegre, Adega de Favaios, Reccua, Real Companhia Velha, Quinta das Lamelas og Dalva – og givet flere endnu. Men der er selvfølgelig tale om en lille produktion, som slet ikke kvantitativt kan måle sig med mængden af portvin og Douro-vin, som produceres i regionen.

Men hvorfor så kaste sig over endnu en type hedvin? For Dirk Niepoort er det ganske enkelt, fordi det er en interessant druesort at arbejde med, fortæller han:

”Det er en af de bedste og mest interessante druesorter. Moscatel-vine er sammen med Madeira nogle af de mest lagringsegnede vine i verden. En del af hemmeligheden ved vores Moscatels er den tidligere plukning af druerne. Den høje syre er vigtig til at balancere sødmen. Det giver friskhed, lethed og elegance," siger Dirk Niepoort, som oplyser at produktionen af Moscatel går helt tilbage til 1920´erne.



Som der gælder for portvin og madeira er der tale om en hedvin, hvor gæringen stoppes ved at tilsætte druesprit. Når druespritten er tilsat, forbliver skallerne sammen med mosten, indtil næste forår, hvilket giver en mere intens aroma og smag. Efterfølgende lagres vinene på fade i f.eks. 3, 5, 10 eller 20 år. Resultatet er en sød, men balanceret vin med alkoholprocent som anden hedvin.

”Hvad angår aguardente gælder de samme regler som for portvin (smagsneutral druesprit), men alkoholniveauet efter tilsætning kan være fra 16,5 % og op til 22 %,” fortæller Paulo Russel-Pinto fra IVDP, der foruden portvin og bordvin også regulerer og godkender Moscatel do Douro vinene.

”Den eneste tilladte druesort er Moscatel Galego Branco, som er samme sort som Muscat-Petit-Grains i Frankrig. Moscatel Roxo I Setúbal anses for at være en mutation af Moscatel Galego Branco, men det er dog ikke videnskabeligt bevist”, fortsætter han.

Et andet portvinsbrand, som også laver Moscatel er Martha´s, der dog ikke selv har Moscatel Galego på egne marker, men køber fra andre leverandører.

”Det er en typisk druesort fra Douro og vinifikationsprocessen er lig den for portvin. Så da vi havde efterspørgsel på det, så vi det som en mulighed,” forklarer Rita Marta, som dog ikke tror, at Moscatels vil vokse i Douro.

”Da de første store producenter startede med at lave Moscatel, gjorde de ikke meget for at markedsføre produktet, selv om der er tale om høj kvalitet på et prisfølsomt marked,” siger hun



Martha´s producerer en almindelig Moscatel do Douro lagret tre år på små træfade, mens Niepoort laver såvel en 5 års som en 20 års.

”Den unge er omkring 5 år gammel, frisk og frugtfyldt. Vores 20 års er rig og kompleks med elegance og en utrolig længde og eftersmag”, forklarer Dirk Niepoort selv.

Jeg har smagt følgende vine:

Martha´s Moscatel do Douro: Ravfarvet med flot gyldent orange skær. Abrikos, appelsin og honning i næsen. Dejlig fin og harmonisk i munden med honning, tørrede frugter og florale noter, frisk syre, fin balance og ok kompleksitet, lang delikat eftersmag med appelsinskal. En dejlig vin og et godt køb (89).



Niepoort Moscatel do Douro, 5 års: Fermenteret i lagar med hele klaser, Lys ravfarvet, lav intensitet. Forholdsvis diskret og lidt sherryagtig næse med mandler, abrikos, citrus og blomster. Frisk i munden med høj syre, honning, tørrede frugter og lidt nøddepræg, forholdsvis tør stil, elegant, men savner lidt mere krop. Vanligt flot og smart design af flaske og label, som med et glimt i øjet spiller på ”cat” i Moscatelnavnet og er inspireret af Cheshire katten fra Alice i Eventyrland, som forsvinder og kun efterlader sit smil (89).



Niepoort Moscatel do Douro 20 års: Gylden ravfarvet, lys. Ekspressiv, frisk og kompleks næse med tørrede frugter, abrikos, appelsinskal, honning, mandel, muskat og marcipan samt krydret undertone. Elegant stil med god balance mellem sødme og syre, mandel, appelsin, honning og tørrede frugter, lang dejlig hale. Et lækkert og komplekst glas (94).

 

I juniudgaven af Din Vinguide havde jeg en artikel om portugisiske moscatel-vine. Ovenstående indlæg er det første af en række, hvor jeg sætter fokus på de omtalte producenter og bringer samtlige smagenoter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar