De smagte vine er sponseret af producenten
Enhver, der
har rejst gennem Douro, må anerkende regionens skønhed og helt specielle
udseende med de stejle terrasser og de mange vinmarker og vingårde. Køreturen langs
floden fra Regua til Pinhão eller togturen hele vejen ud til Pocinho er oplevelser,
man ikke bør snyde sig selv for.
I 2001 blev
Douros skønhed og regionens tradition for vindyrkning anerkendt internationalt
og tilføjet UNESCO´s liste over verdensarv (World Heritage List). Og det er
netop kombinationen af landskab og vindyrkning, der var begrundelsen, for som
det hedder på engelsk i UNESCOs egen beskrivelse:
”Wine has been produced by traditional landholders in
the Alto Douro region for some 2,000 years. Since the 18th century, its main product, port wine, has been
world famous for its quality. This long tradition of viticulture
has produced a cultural landscape of outstanding beauty that reflects its
technological, social and economic evolution.”
Her 20 år
efter optagelsen på listen, har portvinsproducenten Dalva valgt at markere
jubilæet ved at udsende en Colheita fra netop 2001. Dalva kalder selv
vinen ”a tribute to all the men and women who built and continue to build the
Alto Douro Wine Region today.” Den er udsendt i begrænset antal og i eksklusiv indpakning.
Dalva ejes i
dag af Gran Cruz og dermed af den store franske spirituskoncern La
Martinquaise. Ud over Dalva og Porto Cruz har de også den store prestige
vingård med tilhørende hotel, Quinta de Ventozelo på venstre bred lidt længere
oppe af Douro end Pinhão. Der et tale om en 400 hektar stor ejendom, formet som
et amfiteater, hvoraf 200 er tilplantet med vindruer. Herfra udsendes der både
vin og portvin (læs f.eks. min omtale her).
Quinta de Ventozelo
producerer bl.a. også en lang række enkeltdruevine. Tidligere er udsendt rødvine
på Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinto Cão, Touriga Nacional, Sousão, Touriga
Franca og Syrah samt hvidvine på Malvasia og Viosinho. Nyligt fulgte så en
hvidvin på Rabigato, som ellers mest bruges i blends sammen med mindre
syreholdige druesorter. Druerne er høstet fra to plots i ca. 240 meters højde.
Det synes
som om, der kommer flere og flere enkeltdruevine fra producenterne i Douro – en
region, som ellers er mest kendt for sine blends. Det er der givet delte
meninger om. Jeg synes, det er herligt. Både fordi der efterhånden er tale om
udmærkede vine af betydelig bedre kvalitet, end da de første af slagsen så
dagens lys i sin tid. Og fordi det ligeledes giver os forbrugere og vinelskere
mulighed for at lære druesorterne at kende hver for sig og dermed erfare, hvad
de bibringer et blend. Akkurat på samme måde, som de eksperimenter f.eks. Ramos
Pinto har foretaget med enkeltdrue Vintage portvin (læs mere her).
Nok om det
for denne gang. Jeg har prøvesmagt begge vine. Vinene blev smagt over to dage
ved lidt forskellige temperaturer.
Quinta de
Ventozelo Rabigato 2021: Meget lys, grøngul, blank. Aromatisk med grønne æbler,
citrus og lidt melon, ananas og fersken. Dejlig friskhed i munden med god syre,
citrus, melon, blomster og mineralitet, lang hale med citrus. Et let, men delikat,
frisk og sprød vin, som smager af mere. Fin til skaldyr eller lys fisk eller
som kølig aperitif (90).
Dalva
Colheita 2001(tappet i 2022): Mahognibrun med rødlige toner og orange kant,
flot skær. Dejlig næse med nødder, rosin, abrikos, lidt svesker, en smule bærrester,
marcipan og appelsinskal. Tørrede frugter, abrikos, appelsinskal og nødder, høj
syre, lidt skarp lige efter ophældning, som dog hurtigt forsvandt, flot balance,
lang og delikat hale. Et dejligt elegant glas (93).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar