fredag den 15. september 2023

Vine fra Moldova

 

De smagte vine var sponseret af producenterne og Wine of Moldova



 

Har du smagt vin fra Moldova? De fleste vil nok svare nej til spørgsmålet, og indtil for nyligt gjaldt det også mig. Jeg takkede derfor ja, da jeg fik en indbydelse fra brancheorganisationen Wine of Moldova og Vinens Hus om masterclass og åben walk-around smagning med 36 forskellige producenter fra det lille østeuropæiske land.

For ja, de laver også vin i Moldova, som ligger på højde med Bourgogne klemt inde mellem Ukraine og Rumænien. Faktisk er landet på en 20. plads i verden som vinproducent med eksport til 75 lande. Endvidere siges landet at have den største areal med vinmarker i forhold til indbyggertallet, og hele 15 % ud af de 2,6 millioner moldovere er involveret i vinproduktion.

I mange årtier, ja århundrede, op til selvstændigheden i 1991 og også i årene derefter har først Rusland, dernæst Sovjetunionen og så igen Rusland været hovedaftager af ”billige sødlige moldoviske vine”, som Hugh Johnson og Jancis Robinson formulerer det i den seneste udgave af deres Vinatlas. Men som de fortsætter fulgte ”en bølge af udenlandsk bistand”, der ”vænnede Moldovas vinproducenter af med deres ruslandsafhængighed og førte til oprettelsen af tre appellationer”, hvilket skete så sent som i 2016.

Så set med kvalitetsøjne er der altså tale om et ungt vinland. Det samme gælder vinturismen, som først er kommer i gang i det sidste tiår, hvor antallet af faciliteter for vinturister er steget fra 4 i 2012 til 40 i 2022.

Geografisk er vi altså på højde med Bourgogne. Klimaet mildnes af indflydelsen fra Sortehavet, men vintrene kan være meget kolde. Landskabet og jordbunden er varieret. Der tre IG appellationer er fra nord til syd: Codru, Stefan Voda og Valul lui Traian.

Der er plantet både lokale druesorter og franske eller internationale som the ”usual suspects”: Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Blandt de lokale sorter skal kort nævnes:

Feteasca Alba: Frisk og floral hvid klonvariant af Feteasca Neagra. Benyttes til såvel tørre, lette hvidvine som mousserende vine.

Feteasca Regala: Krydsning af Feteasca Alba og Grasa de Cotnari, især udbredt i Moldova og Rumænien. Giver florale vine med noter af grape og god fylde, fint lagringspotentiale.

Feteasca Neagra: Denne blå druesort menes at være mere end 2.000 år gammel og bruges til såvel rosévine som rødvine. Let krydret med kirsebær, sort peber og blommer.

Rara Negra: Blå drue, lys i farven. Udbredt i Rumænien, Ukraine og Moldova samt USA. Giver lette, krydrede vine med røde bær og bløde tanniner.



Ved den indledende masterclass afholdt af den herboende sommelier og moldover Daniel Frumusachi blev der smagt følgende seks vine (regionen er angivet i parentes):



Château Vartelly Individuo 2022 (Codru): Blend af 52 % Feteasca Regala og 48 % Riesling. Gul med grønt islæt. Frisk næse med æbler, citrus, grape, lidt fersken og blomster. Frisk og sprød i munden med god syre, citrus og lidt mineralitet, ligefrem uden kompleksitet, lang hale med citrus og syresvip (87).

Cricova Feteasca Neagra Wild Rosé 2022 (Codru): 100 % Feteasca Neagra. Laksefarvet, medium intens. Røde bær, især jordbær og lidt tutti frutti præg i næsen. God og frisk frugtfylde i munden med jordbær, jelly fruit, medium syre og ok kompleksitet (88).

Salcuta ENO 2020 (Stefan Voda): Blend af 70 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot og 10 % Feteasca Neagra. Mørk og tæt, uigennemsigtig med lilla kant. Masser af frugt i næsen, solbær, peber og lidt røgede og krydrede noter. Godt med frugtfylde, solbær og lidt friske krydderurter, god syre, medium hale og pænt med tanniner (87).



Vinaria din Vale 7 Coline (Valul lui Traian): Blend af 55 % Feteasca Neagra og 45 % Cabernet Sauvignon. Mørk rubin. Dejlig aromatisk med mørke bær, jordbær og lidt mørk chokolade. Fin balanceret, på engang fyldig og elegant med moden frugt, mørke kirsebær og god syre. Et fint glas (89).

Purcari Freedom Blend 2021 (Codru, Stefan Voda): Blend af 65 % Saperavi, 20 % Rare neagra og 15 % Bastardo. Mørk tæt og uigennemsigtig med lilla kant. Intens og krydret næse med mørke bær, men også florale noter. Mørke bær, sort peber og tobak, godt med tanniner, stort potentiale (91).

Fautor Illustro 2016 (Valul lui Traian): Klassisk Bordeaux-blend med 65 % Cabernet Sauvignon og 35 % Merlot. Mørk rubin, lidt lysere kant. Solbær, røde bær, peber, lidt læder og syrnede kirsebær. Moden frugt i munden især solbær, god balance og fin kompleksitet samt bløde tanniner. Vellavet og stadig med potentiale (92).



Ved den efterfølgende åbne smagning besøgte jeg adskillige huse, men dog uden at tage egentlige noter. Her skal enkelte producenter derfor kun kort nævnes.

For det første var jeg under masterclassen blevet nysgerrig på et par af producenterne. Derfor besøgte jeg først familieejede Vinaria din Vale, hvor jeg smagte et par ganske hæderlige vine på druen Feteasca Neagra med og uden fadlagring samt et blend på Rară Neagră og Saperavi. Familien bag hedder Davidescu og står også bag Domenille Davidescu, der også laver mousserende vin. Her smagte jeg både deres Momente Blanc de Blanc og en blend på druesorterne Muscat og Viorica.



Det samme gjaldt Chateau Purcari, hvis Freedom Blend var meget interessant – både på grund af selve vinen, men også historien bag. Vinen blev lanceret første gang i 2014 baseret på druer fra 2011 som en fejring af 20-året for Moldovas selvstændighed og løsrivelse fra Sovjetunionen. Samtidig var 2014 også året, hvor Rusland annekterede Krim-halvøen i nabolandet Ukraine, ligesom de i 2008 havde førte krig mod Georgien. De tre druesorter i vinene repræsenterer netop disse tre lande: Saperavi er således en georgisk druesort, Rare Neagra moldovisk og Bastardo er i Ukraine kendt som Bastardo Magarachsky og er et blend af Trousseau (Bastardo) og Saperavi. Men den seneste kedelige udvikling i regionen har de fortsat produktionen, og overskuddet går til velgørenhed.



Hos Chateau Purcari smagte jeg deres Pinot Noir og Rara Negra, begge under navnet 1827, hvor vingården blev grundlagt, samt deres Nagru de Purcari 2020, som er et blend af 55 % Cabernet Sauvignon, 40 % Saperavi og 5 % Rara Neagra.



Det tredje hus fra master classen, som jeg var forbi, var Fautor, hvor jeg smagte blend af såvel lokale som internationale druer.



Hos DomaineLa Prut smagte jeg en glimrende Grand Cuvée, som var et blend af lokale og internationale druer. 



Og hos Vinaria Javgur Pinot Noir og Merlot fra 2019 samt deres Mariage Rouge.



Jeg besøgte også Vinum Estate – en udmærket producent af både mousserende vine og bordvine. Her smagte jeg først to mousserende og derefter tre hvidvine på henholdsvis Feteasca Regala, Riesling og Chardonnay – den sidste meget spændende og atypisk. Derefter fulgte tre udmærkede rødvine; et blend af Cabernet og Merlot samt to enkeltdruevine på Saperavi og Feteasca Neagra. Et spændende bekendtskab.



Det samme gjaldt den sidste producent, jeg vil fremhæve: Tewa. Tewa betyder ”time will tell” på Maori, og grundlæggerne er da også oprindeligt fra New Zealand, men producerer altså nu vin i Moldova. Og det gør de glimrende, skal jeg hilse at sige. Jeg smagte en god del af porteføljen og lagde ud med en på en gang sprød og fyldig hvidvin på Feteasca Regala og deres Rosé 2022, som var et blend på Cabernet og Feteasca Neagra. Derefter fulgte flotte enkeltdruevine på Rara Negra, Feteasca Neagra, Malbec og et blend på Cabernet, Saperavi og Merlot. Spændende vine, hvor man dog ikke lige tænker Moldova i første omgang, men af høj kvalitet. Og så er de i øvrigt i dansk import hos MoldoVin, der netop har specialiseret sig i vine fra Moldova heriblandt fra Tewa.



Hvad er så konklusionen?

Ja for det første skal Moldova absolut tages seriøst som vinland. Vinproduktionen er som nævnt indledningsvis omfattende, og smagningen viste, at er også var god kvalitet at finde bland de deltagende producenter.

For det andet må jeg også sige, at profilen stritter i mange retninger. Fra vine på deres lokale, men herhjemme ukendte druesorter til vine på internationale sorter herunder flere Bordeaux-blends. Fra vine med kraftig ekstraktion, power og fadlagring til lettere vine i lidt mere burgundisk stil. Fra lidt gammeldags vine til vine i tidens ånd. Dette er måske meget forståeligt, når det tages i betragtning, at den nye vinæra startede for kun godt et årti siden. Det tager tid at finde sine egne ben.

Var kvaliteten ikke altid den højeste var det generelt interessant at stifte bekendtskab med vinene fra Moldova, ligesom flere af de repræsenterede huse helt sikkert er værd at genbesøge. Og ja, så er det da også rart at kunne sætte flueben ud for Moldova i sin lille vinbog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar