fredag den 3. maj 2024

Quinta das Marias i Dão


 

De smagte vine er sponseret af importøren

 

En gammel klassiker i Portugals litteraturhistorie er ”Nye portugisiske breve”. Bogen, hvis tre forfattere alle hedder Maria til fornavn, udkom i 1973 og var et opgør med de traditionelle kønsroller og undertrykkelsen af kvinder under det daværende diktatur.

For Quinta das Marias vedkommende er der – uden anden sammenligning – ikke kun tre Marier involveret, men hele fire af slagsen. Quintaen blev i 1991 købt af Peter og Elisabeth Eckert, da førstnævnte arbejdede i Portugal for et schweizisk forsikringsfirma. Elisabeth bærer også navnet Maria og det samme gør parrets tre døtre: Ester, Isabel og Julia.

Vingården i Oliveira do Conde i regionen Dão var på det tidspunkt forladt og nærmest en ruin, men parret gik i gang med at renovere såvel ejendom som vinmarker. Første høst fulgte i 1998, og siden er quintaens renommé øget.



Foruden ejerne selv består teamet bl.a. af manager Victor Lopes og ønolog Luis Lopes, som begyndte at arbejde for Quinta das Marias i 1998.

”Jeg blev inviteret til at overtage posten som winemaker. Men respekt for quintaens historie og position arbejdede jeg fra begyndelse med mindre ekstraktion end tidligere og fik samtidig frie hænder til at lave eksperimentelle vine,” fortæller Luis Lopes.

De eksperimentelle vine udsendes i serien ”Out of Bottle”. Derudover laves hvidvin, rosé og rødvin som både blends og enkeltdruevine på typiske sorter fra Dão som den grønne Encruzado og de røde Alfrocheiro og Touriga Nacional. De 12 hektar med vinmarker er placeret i 260-280 meters højde, jordbunden er granit. Blandt de grønne druer udgør Encruzado hele 83 %, dertil kommer lidt Uva-Cão, Gouveio og Barcelo. Blandt de røde sorter dominerer Touriga Nacional med 49 % efterfulgt af Tinta Roriz (31 %), Alfrocheiro (10 %) og Jaen (9 %).

Om det både at lave blends og enkeltdruevine forklarer Luis Lopes:

”Jeg forsøger hele tiden at lære mere om hver enkelt druesort, før jeg blender dem. Encruzado kan levere stor diversitet, hvilket er grunden til, at vi laver to forskellige udgaver, Quinta das Marias Encruzado og Out of the Bottle Encruzado. Men vi laver også en hvidvin som blend med flere gamle druesorter. Dão og Portugal generelt står for diversitet.”

I det hele tager synes winemakeren, at Dão har et godt terroir til at lave udmærkede hvidvine.

”Det er let at lave hvidvine af bedste kvalitet, fyldt med mineralitet og salinitet. Det er stadig et forholdsvis køligt klima og med regn, som muliggør vinproduktion. Granitjordbunden gør, at vi kan arbejde med friskhed. Hvad angår de røde sorter er Alfrocheiro nok den mest komplette sort. Den er meget alsidig, aromatisk og med gode fylde i munden, let at balancere med hensyn til syre og alkohol og med en meget genkendelig aroma,” forklarer Luis Lopes

Luis Lopes arbejder også som winemaker for en anden kendt Dão producent António Madeira og hos Domínio do Açor. Derudover har han sig eget familieprojekt, placeret mellem Dão og Bairrada, ligesom han er tilknyttet en spansk producent i Extremadura.

Out of the Bottle serien omfatter pt. tre forskellige vine, en Encruzado, en Barcelo og en Alfrocheiro under navnet Vinho do Ovo.

”De startede som eksperimenter, men udviklede sig hurtigt til et anerkendelsesværdigt niveau, som udtrykker min egen personlighed; at arbejde med vin med præcision og kvalitet. Når vi kan lære af at eksperimentere, hvorfor så ikke flaske disse eksperimenter og vise, hvilken vej vi valgte at tage?”, spørger han retorisk.

Quinta das Marias er nyligt blevet tilgængelig i Danmark takket være en ny importør af portugisisk vin, Kristoffer Nilaus Tarp og hans firma Portugalore. Kristoffer har boet i Portugal i en del år og ønskede efter hjemkomsten til Danmark at tage nogle af de fødevarer og vine med, som han selv faldt for under opholdet. Hvad angår vine er kærligheden især rettet mod netop Dão, men han har også Vinho Verde, Douro og Bairrada i sortimentet. Foruden Quinta das Marias fra Dão importerer han Taboadella, som jeg tidligere har besøgt.

Jeg fik tilsendt et udvalg af vinene fra Quinta das Marias til prøvesmagning. Vinene blev smagt over to dage.


 

Quinta das Marias Tonel 2021

Blend af Encruzado, Bical og Cercial, mindst 12 måneder på fad. Gulgrøn. Diskret næse i første omgang, senere mere ekspressiv da temperaturen steg, grønne æbler, kvæde. Pænt med frugt, modne æbler og lidt citrus, fin balance mellem syre og frugt, fin og fyldig tekstur, let røget undertone (92).

 

Quinta das Marias Out of Bottle Encruzado 2021

100 % Encruzado. Lys gulgrøn. Ekspressiv næse med godt med frugt, moden pære samt markante, men ikke overdrevne smørnoter. Dejlig og fyldig i munden, men også saftig, frisk og elegant med næsten olieret tekstur, gule stenfrugter, honning og mineralitet, diskret fadpræg. En skøn og harmonisk vin i bedste Bourgognestil, som også vil kunne lagres i nogle år (95).

 


Quinta das Marias Lote 2019

Blend af 30 % Touriga Nacional, 30 % Tinta Roriz, 30 % Jaen og 10 % Alfrocheiro, 12 måneder på fad. Mørk rubin, lys violet kant. Mørke bær samt florale noter, krydret med lidt friske urter og lakrids, måske en smule marmeladepræg. Fin frugt med mørke bær samt friske urter og sort te, god friskhed og balance, afmålte integrerede tanniner. Solid gastronomisk vin (90).

 

Quinta das Marias Alfrocheiro 2020

100 % Alfrocheiro, lagret 12 måneder på fad. Mørk rubin, lilla kant. Forholdsvis frisk og aromatisk næse med sorte kirsebær, røde bær og florale noter. Dejligt med frisk frugt, mørke bær og lidt engelsk lakrids, godt krydret, fin syrebalance og pænt med tanniner. Faktisk en udmærket vin, som også vil kunne udvikle sig (92).

 

Quinta das Marias Out of Bottle Vinho do Ovo 2020

100 % Alfrocheiro, spontangæret. Mørk rubin, lilla kant. Dejlig ekspressiv og elegant næse med røde bær og florale noter, let krydret. Harmoniks og velbalanceret med bløde, velintegrerede tanniner, masser af mørke bær, solbær, timian, lakrids og lidt kaffe eller tobaksnoter, god tæt struktur, men ikke tung, tør og med dejlig kompleksitet. En flot og indbydende vin (94)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar