onsdag den 23. august 2023

Vingårdsbesøg i Portugal 3 – Taboadella

 

De smagte vine var sponseret af producenten


 

Efter nogle dage i Alentejo gik turen mod nord til den gamle universitetsby Coimbra, som også er et besøg værd. Herfra er der ikke langt til vinregionerne Bairrada og Dão. Vi valgte at køre til sidstnævnte, da jeg var inviteret på besøg hos Quinta da Taboadella.

Taboadella er en forholdsvis ny spiller på markedet, men med en lang historie. Quintaen kan dateres til 1255, men ruiner vidner om, at stedet også var beboet i romertiden. På ejendommen kan man således se rester af en gammel romers villa og et lagar, der viser, at der også blev produceret vin på stedet den gang.



Gennem historien har vingården, der nu bærer navnet Casa Villae 1255, været beboet af aristokratiske familier. I dag er den flot restaureret og udlejes til firmaer eller familier, da der er god plads med otte soveværelser.

Taboadella blev købt af Amorimfamilien i 2018. Amorim Group er mest kendt som Portugals – og dermed verdens største korkproducent (læs min omtale af deres flotte bog, The Cork Book). Og fra kork er der ikke langt til vinflasker, så omkring årtusindeskiftet valgte Amorim også at engagere sig i vinbranchen ved at købe den smukke vingård Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo i Douro, og siden fulgte Aldea de Cima i Alentejo og altså Taboadella i Dão.

Jeg stiftede første gang nærmere bekendtskab med Taboadella ved en frokost i Porto, som blev afholdt for Top 10-juryen ved den store vinfestival Essencia do Vinho først på året. Her smagte vi vine fra såvel Douro som Dão, og jeg konkluderede, at begge quintaer og ikke mindst deres vine var værd at studere nærmere.



Vi lagde ud med en rundvisning, hvor vi foruden Casa Villae 1255 og de romerske ruiner så modtagecentret med smagelokale og butik, hvorefter vi vandrede gennem vinmarkerne ned til det nye flotte vineri, hvor der bl.a. er benyttet naturmaterialer som træ og kork. Vineriet er tegnet af den anerkendte portugisiske arkitekt Carlos Castanheira, som har arbejdet sammen med arkitektstjernen Alvaro Siza Vieira, som bl.a. er kendt for at have designet de officielle portvinsglas.



Her blev vi vist rundt af winemaker Rodrigo Costa, der sammen med Jorge Alves udgør winemakerteamet på Taboadella. Rodrigo havde jeg mødt og talt med under frokosten i Porto, og han var en fremragende fortæller og vært ved såvel rundvisningen som den efterfølgende smagning.

Taboadella har 42 hektar vinmarker, plantet i granitjord i en højde mellem 400 til 520 meter beliggende mellem Vale do Pereiro og Vale do Sequeiro. Der er især plantet traditionelle Dão-druesorter som Tinta Roriz, Jaen (alias spanske Mencia), Touriga Nacional, Alfrocheiro og Tinta Pinheira samt en smule Baga for de rødes vedkommende – og Encruzado, Cerceal-Branco og Bical for de grønne.



Ved en efterfølgende smagning i selskab med Rodrigo blev følgende vine smagt:

Encruzado Reserva 2022: Lagret i 7 måneder på fransk eg (40 %), cement (40 %) og ståltank (20 %). Lys gulgrøn. Citrus, blomster og lidt smør i næsen. God friskhed og høj syre, flot balance og god tekstur med lang hale med citrus.

Grande Villae 2020: Blend af Encruzado, Bical og vinhas velhas, lagret 9 måneder på fransk eg. Strågul. Dejlig ekspressiv næse med modne gule stenfrugter, smør og lidt citrus. God og fyldig struktur i munden, behagelig og kompleks med flot balancerende syre, lidt citrus. En flot topvin.



Alfrocheiro 2021: Lagret 10 måneder på nye egetræsfade (20 %) og andetårsfade (80 %). Mørk rubin, medium intens, lilla kant. I næsen jordbær og lidt marmelade samt mynte og krydret præg. Frisk frugt i munden med friske jordbær, mynte og lidt skovbund, mellemlang hale.

Jaen 2020: Lagret 9 måneder på nye egetræsfade (20 %) og andetsårsfade (80 %). Mørk rubin. Floral næse med noter af skov og hvid peber. Mørke bær, frisk frugt, skovbund og lidt lakrids, tør med pænt med tanniner.

Touriga Nacional 2020: Lagret 9 måneder på nye egetræsfade (20 %) og andetsårsfade (80 %). Mørk rubin. Floral næse med mærke bær, bergamot, sort peber og let røget karakter. Dejlig velbalanceret, elegant med bløde tanniner og gode mineralitet.

Caementa Rosé 2022: 100 % Tinta Roriz, gæret på cement, lagret 5 måneder på franske eg. Meget lys rosa. Floral og let krydret næse, røde bær. Fin fylde i munden med ok frugt, floral og elegant med lidt mineralitet og en smule bløde og integrerede tanniner.



Foruden de smagte vine omfatter porteføljen indgangsvinene Villae i rød og hvid udgave samt topvinen Grande Villae i rød udgave.

Læs mere om Taboadella her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar