Jeg har
besøgt Quinta da Boeira et par gange før, og under mit ophold i Porto ved Sankt
Hans var det tiden igen. Quintaen ligger midt i Vila Nova de Gaia og har
tidligere været beboelse for familier i portvinsbranchen. Da jeg besøgte dem
første gang i 2018 (læs her), var brandet helt nystartet, idet de først blev
godkendt som producent af portvin i 2017. Men som det gælder for så mange andre
brands, var der tale om en reetablering af et gammelt portvinsmærke. Boeira
blev oprindeligt etableret i 1850 af Manuel da Rocha Romariz, som i sagens
natur også var manden bag Romariz – og med øje for det brasilianske marked.
Historien om
genetableringen er fortalt før. Den korte version er, at en række investorer
med den tidligere direktør for Romariz, Albino Jorge, i spidsen i 1999 køber
den gamle smukke ejendom. Målet er dels at bevare bygningen, men også på sigt
at etablere sig i portvinens verden som modsvar til den øgede koncentration på
få hænder – og i den forbindelse ikke mindst de såkaldte fem store (GranVinho,
Symington Family Estates, The Fladgate Partnership, Sogrape og Kopke Group),
som tilsammen sidder på en stor andel af markedet.
Der blev
opkøbt gamle fade rundt om i Douro, så de kunne sende tawny med alder på
markedet fra starten, og siden er porteføljen blevet udvidet med såvel andre
typer portvin som bordvine. Forretningsmæssigt er der også sket en stor
udvikling ikke mindst i kraft af det store Boeira Garden Hotel, som åbnede i
2019 og er en del af Hilton-kæden. I 2021 købte de endvidere en vingård med 30
hektar gamle vinmarker i Douro, så de nu ikke kun baserer produktionen på
indkøbte druer. Endelig købte de i 2020 naboejendommen, hvor familien C. da
Silva tidligere har boet, med henblik på at indrette den til Club Boeira.
Som brand
har Boeira markeret sig med fancy indpakning i form af flasker, der givet har
appel til et købedygtigt publikum. Men de fleste af deres vine udsendes i dag i
forskellige varianter, så man altså også kan vælge en ganske almindelig
portvinsflaske. Boeira sælger også olivenolie baseret på deres oliventræer på
quintaen i Douro, og ifølge Albino Jorge er der ikke tale om en lille nebengesjæft,
da salget efterhånden overgår salget af vin.
Vi fik en
rundvisning på ejendommen og så såvel hotel og park som lager og shop,
hvorefter Albino Jorge og sønnen Nuno, der er salgsansvarlig og jævnligt har
gæstet portvinsfestivalerne i Danmark, indbød til en lille smagning.
Følgende
vine blev smagt:
White
Diamond: Har fået ca. 7 år på fad. Ravfarvet. Duft af abrikos, honning og
mandler. Sød, men med fin syre, lidt mandel og citrus samt mandarin. Vel sød
til mine smagsløg, men andre elsker den.
20 års
Tawny: Mørk ravfarvet med lidt rødlige nuancer i kernen. Lidt røde bær og modne
kirsebær, men ellers nødder og muskatnød. Elegant, men lidt til den søde side,
hasselnødder og karamel.
LBV 2020:
Mørk, tæt og uigennemsigtig, lidt lysere kant. Frisk næse med kirsebær og
solbær samt lidt urter. Bløde tanniner og fin balance mellem sødme, syre og
frugt. Et ganske behageligt glas.
Efter smagningen
blev vi budt på en dejlig middag i hotellets restaurant. Her blev der foruden
rødvin og hvidvin serveret en ganske udmærket Vintage 2016 samt en 80 års
ufiltreret fadprøve, som var noget rustik, men ganske lovende med sin
koncentrerede dybde. Spændende at se det færdige resultat, når den kommer på
markedet.
Læs mere om Quinta da Boeira her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar