fredag den 19. december 2025

Ny bog om bæredygtig vin

 


Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

 

Bæredygtig vin? Det handler vel bare om at sprøjte mindre i marken og om økologi? Eller hvad?

Jo, det gør det også. Men regnestykket er langt større og inkluderer alt lige fra vinmark over fremstilling, indpakning og transport frem til forbrugeren. Mange faktorer spiller ind, og vil man gerne fremme bæredygtigheden i vinproduktionen, skal meget medtænkes.

Bogen “Rooted in Change. The Stories behind sustainable Wine” ser nærmere på det hele, ligesom den indledningsvis begrunder, hvorfor vi i det hele taget skal beskæftige os med emnet. Og ikke kun producenterne, men også os forbrugere og alle led i mellem.

Lad mig indlede med et eksempel, som dog ikke er hentet fra bogen.

Sidste år lancerede portvinsproducenten Ramos Pinto et par særudgaver af deres portvine. Der var tale om henholdsvis en tawny reserva og en 10 års tawny, som var fragtet til Danmark ombord det gamle sejlskib fra 1912, The Tucker (læs mere her). Eventen var en hyldest til den gamle måde at fragte portvin på, men samtidig også et statement om bæredygtighed. For det første er fragten med sejlskib mere bæredygtig, og for det andet havde man også reduceret CO2-forbruget ved at bruge genbrugspapir til etiketter, naturkork til prop og fravalg af de vanlige aluminiums- eller plastikkapsler over prop og flaskehals.



Jo, det var selvfølgelig et reklamestunt. Men at der kan reduceres megen CO2-udledning ved at ændre lidt på vaner og kigge på indpakning og transport er en kendsgerning, hvilket jeg vender tilbage til nedenfor.

Men først lidt om nødvendigheden i at indtænke bæredygtighed – også i vin. Det skriver de to forfattere om i bogens første kapitel om klimaforandringer. Temperaturændringer er ved at omkalfatre vores vinøse verdenskort. Tørke i Western Cape, hagl i Chablis, skovbrande i vinområder i Portugal, Spanien og Californien. Vindyrkning med succes i lande som England og Danmark. Nødvendigheden af andre druesorter og ændrede blends, hvis kendte vinprofiler skal fastholdes. Historierne og eksemplerne er desværre mange, hvilket har fået såvel små producenter, som de store spillere til at minimere deres C02-aftryk, sprøjte mindre og slå et slag for biodiversiteten. Eller som det lyder i bogen:

”Climate change presents a serious and immediate threat to the enjoyment of millions of wine drinkers around the world – and to the livelihoods of many thousands of wine growers, workers and business.”

Efter dette alvorlige, men relevante statement gennemgår bogen hele produktionskæden – fra selve vinmarken over vinificeringen, aftapningen og indpakningen til transporten hele vejen ud til forbrugeren – med blik for, hvad hvert trin koster energi- og ressourcemæssigt. Og nej, det er ikke kun arbejdet i marken og kælderen, der tæller. Faktisk udgør indpakning, flasker og transport hele 50 % af CO2-aftrykket for vin, og alene flasken udgør 20 %. Derfor er det selvfølgelig en god ting at erstatte de tungeste og mest ressourcekrævende flasker med lettere udgaver eller evt. finde alternativer. For det er vel de færreste, der i dag mener, at en tung flaske er lig høj kvalitet? Eller hvad?

Hvad angår arbejdet i marken, skelner bogen mellem fem niveauer:

  1. Konventionel vindyrkning, hvor der sprøjtes med kemikalier og pesticider
  2. Integreret plantebeskyttelse, hvor det samme sker, men med omtanke, i mindre omgang og målrettet, hvor det er absolut nødvendigt.
  3. Økologisk vindyrkning, hvor visse sprøjtemidler stadig er tilladt
  4. Biodynamisk vindyrkning – såvel modereret som hardcore efter Steiner-metoden.
  5. Regenerativ vindyrkning, som medtænker hele økosystemet og tænker på biodiversitet.

Et blik for biodiversitet har f.eks. sydafrikanske Johan Reyneke, som har bevaret omkring 20 hektar med det særlige buskads- og blomsterøkosystem i Western Cape kaldet ”fynbos” og skabt korridorer for dyrelivet, hvilket har gavnet såvel fugle og små pattedyr som insekter. Men den slags koster selvfølgelig, da arealer, der tilgodeser biodiversitet ikke samtidig kan bruges til vinproduktion. Nok svært at forestille sig at jordejere i de fine marker i Bourgogne lader store arealstykker stå til træer og buske.

Et andet vigtigt indsatsområde på vingårdene er minimering af vandforbrug og energi. Solpaneler, opsamling og genbrug af vand samt minimering af tilsætningsstoffer og affaldsstoffer medtænkes derfor nu, når der bygges faciliteter til vinproduktion, hvilket f.eks. skete ved Symington Family Estates nye vineri på Quinta do Ataíde, hvilket jeg skrev om i en artikel i Din Vinguide i juni i år.



Endelig kommer bogen også omkring social bæredygtighed, hvor flere producenter i Sydafrika leverer gode eksempler. Her gøres der f.eks. mange steder en indsats for landarbejderen på områder som bolig, uddannelse, medejerskab og alkoholmisbrug, da arbejderne tidligere fik en del af lønnen udbetalt i vin.

Forfatterne bringer os godt rundt i verden i løbet af bogen. Foruden Sydafrika gælder det f.eks. Catalonien, Paso Robles, Douro, Barossa Valley og Essex for blot at nævne en håndfuld af de mange vinområder, hvoraf de mange eksempler og cases i bogen øses. Denne vekslen mellem viden, praksis og interviews gør bogen fint illustrativ i forhold til de problemstillinger og de løsningsmodeller, der bringes på banen.

Hvert kapitel afsluttes med en opsummering, hvor de gode pointer og anbefalinger listes op. Afslutningsvis gælder det også os forbrugere, hvor et par af de gode råd f.eks. lyder:

  • Vælg økologisk, biodynamisk eller regenerative vine. Det er ikke svaret på udfordringerne, men en start.
  • Støt producenter i din egen region eller dit eget land
  • Undlad at købe tunge flasker og sørg for at de går til genanvendelse.

Interesserer man sig for såvel vin som bæredygtighed er bogen klart anbefalelsesværdig. Den er tankevækkende og informativ. For det er nødvendigt at gøre en indsats, men bogen illustrerer også, at der ikke findes nemme løsninger, da bæredygtighedsregnskabet er kompliceret.

 

Jane Masters MW og Andrew Neather: “Rooted in Change. The Stories behind sustainable wine”. Académie du Vin Library 2025, 248 sider.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar