Anmeldereksemplar
tilsendt fra forlaget
Bæredygtig
vin? Det handler vel bare om at sprøjte mindre i marken og om økologi? Eller
hvad?
Jo, det gør
det også. Men regnestykket er langt større og inkluderer alt lige fra vinmark
over fremstilling, indpakning og transport frem til forbrugeren. Mange faktorer
spiller ind, og vil man gerne fremme bæredygtigheden i vinproduktionen, skal meget
medtænkes.
Bogen
“Rooted in Change. The Stories behind sustainable Wine” ser nærmere på det
hele, ligesom den indledningsvis begrunder, hvorfor vi i det hele taget skal
beskæftige os med emnet. Og ikke kun producenterne, men også os forbrugere og
alle led i mellem.
Lad mig
indlede med et eksempel, som dog ikke er hentet fra bogen.
Sidste år
lancerede portvinsproducenten Ramos Pinto et par særudgaver af deres portvine.
Der var tale om henholdsvis en tawny reserva og en 10 års tawny, som var
fragtet til Danmark ombord det gamle sejlskib fra 1912, The Tucker (læs mere
her). Eventen var en hyldest til den gamle måde at fragte portvin på, men
samtidig også et statement om bæredygtighed. For det første er fragten med
sejlskib mere bæredygtig, og for det andet havde man også reduceret
CO2-forbruget ved at bruge genbrugspapir til etiketter, naturkork til prop og
fravalg af de vanlige aluminiums- eller plastikkapsler over prop og flaskehals.
Jo, det var
selvfølgelig et reklamestunt. Men at der kan reduceres megen CO2-udledning ved
at ændre lidt på vaner og kigge på indpakning og transport er en kendsgerning,
hvilket jeg vender tilbage til nedenfor.
Men først
lidt om nødvendigheden i at indtænke bæredygtighed – også i vin. Det skriver de
to forfattere om i bogens første kapitel om klimaforandringer.
Temperaturændringer er ved at omkalfatre vores vinøse verdenskort. Tørke i
Western Cape, hagl i Chablis, skovbrande i vinområder i Portugal, Spanien og
Californien. Vindyrkning med succes i lande som England og Danmark. Nødvendigheden
af andre druesorter og ændrede blends, hvis kendte vinprofiler skal fastholdes.
Historierne og eksemplerne er desværre mange, hvilket har fået såvel små
producenter, som de store spillere til at minimere deres C02-aftryk, sprøjte
mindre og slå et slag for biodiversiteten. Eller som det
lyder i bogen:
”Climate
change presents a serious and immediate threat to the enjoyment of millions of
wine drinkers around the world – and to the livelihoods of many thousands of
wine growers, workers and business.”
Efter dette
alvorlige, men relevante statement gennemgår bogen hele produktionskæden – fra
selve vinmarken over vinificeringen, aftapningen og indpakningen til
transporten hele vejen ud til forbrugeren – med blik for, hvad hvert trin
koster energi- og ressourcemæssigt. Og nej, det er ikke kun arbejdet i marken
og kælderen, der tæller. Faktisk udgør indpakning, flasker og transport hele 50
% af CO2-aftrykket for vin, og alene flasken udgør 20 %. Derfor er det
selvfølgelig en god ting at erstatte de tungeste og mest ressourcekrævende
flasker med lettere udgaver eller evt. finde alternativer. For det er vel de
færreste, der i dag mener, at en tung flaske er lig høj kvalitet? Eller hvad?
Hvad angår
arbejdet i marken, skelner bogen mellem fem niveauer:
- Konventionel vindyrkning, hvor der sprøjtes med kemikalier og pesticider
- Integreret plantebeskyttelse, hvor det samme sker, men med omtanke, i mindre omgang og målrettet, hvor det er absolut nødvendigt.
- Økologisk vindyrkning, hvor visse sprøjtemidler stadig er tilladt
- Biodynamisk vindyrkning – såvel modereret som hardcore efter Steiner-metoden.
- Regenerativ vindyrkning, som medtænker hele økosystemet og tænker på biodiversitet.
Et blik for biodiversitet
har f.eks. sydafrikanske Johan Reyneke, som har bevaret omkring 20 hektar med det
særlige buskads- og blomsterøkosystem i Western Cape kaldet ”fynbos” og skabt
korridorer for dyrelivet, hvilket har gavnet såvel fugle og små pattedyr som
insekter. Men den slags koster selvfølgelig, da arealer, der tilgodeser
biodiversitet ikke samtidig kan bruges til vinproduktion. Nok svært at
forestille sig at jordejere i de fine marker i Bourgogne lader store
arealstykker stå til træer og buske.
Et andet
vigtigt indsatsområde på vingårdene er minimering af vandforbrug og energi.
Solpaneler, opsamling og genbrug af vand samt minimering af tilsætningsstoffer
og affaldsstoffer medtænkes derfor nu, når der bygges faciliteter til
vinproduktion, hvilket f.eks. skete ved Symington Family Estates nye vineri på
Quinta do Ataíde, hvilket jeg skrev om i en artikel i Din Vinguide i juni i år.
Endelig
kommer bogen også omkring social bæredygtighed, hvor flere producenter i
Sydafrika leverer gode eksempler. Her gøres der f.eks. mange steder en indsats
for landarbejderen på områder som bolig, uddannelse, medejerskab og
alkoholmisbrug, da arbejderne tidligere fik en del af lønnen udbetalt i vin.
Forfatterne
bringer os godt rundt i verden i løbet af bogen. Foruden Sydafrika gælder det
f.eks. Catalonien, Paso Robles, Douro, Barossa Valley og Essex for blot at
nævne en håndfuld af de mange vinområder, hvoraf de mange eksempler og cases i
bogen øses. Denne vekslen mellem viden, praksis og interviews gør bogen fint
illustrativ i forhold til de problemstillinger og de løsningsmodeller, der
bringes på banen.
Hvert
kapitel afsluttes med en opsummering, hvor de gode pointer og anbefalinger
listes op. Afslutningsvis gælder det også os forbrugere, hvor et par af de gode
råd f.eks. lyder:
- Vælg økologisk, biodynamisk eller regenerative vine. Det er ikke svaret på udfordringerne, men en start.
- Støt producenter i din egen region eller dit eget land
- Undlad at købe tunge flasker og sørg for at de går til genanvendelse.
Interesserer
man sig for såvel vin som bæredygtighed er bogen klart anbefalelsesværdig. Den
er tankevækkende og informativ. For det er nødvendigt at gøre en indsats, men
bogen illustrerer også, at der ikke findes nemme løsninger, da
bæredygtighedsregnskabet er kompliceret.
Jane Masters
MW og Andrew Neather: “Rooted in Change. The Stories behind sustainable wine”.
Académie du Vin Library 2025, 248 sider.

Ingen kommentarer:
Send en kommentar