De smagte vine var anmeldereksemplarer fra producent og
importør
Historien
fortæller, at fragten med sejlskibe var med til at skabe portvinen. De engelske
vinhandlere købte rødvin i det nordlige Portugal og udskibede det til
hjemlandet – først fra Viana do Castelo og siden fra Porto. For at kunne klare
den lange sørejse, blev der tilsat lidt brandy, der så at sige forstærkede
vinen. Siden begyndte man så at tilsætte brandy – eller rettere aguardente – tidligere
i processen, hvorved vi fik den sødere portvin med højere alkoholprocent, vi
kender i dag.
Samtidig er det
også en kendsgerning, at mange portvinsselskaber startede som handelsfirmaer, der
på egne skibe fragtede vin og andre varer op mod nord, og saltet torsk mv.
retur. Og da vi altså taler om tiden fra sidst i 1600-tallet og frem, var der tale
om gamle sejlskibe.
Meget er
forandret, men med mellemrum opstår der events og projekter, der refererer til
historien. I 2017 fejrede Taylor´s f.eks. deres 325 års jubilæum ved at sejle flasker
af deres jubilæumsvin fra Vila Nova de Gaia til London ombord en moderne yacht.
Vinene var samtidig hældt på flasker i gammel stil.
I år lancerede
Ramos Pinto i samarbejde med deres danske importør, Østjysk Vinforsyning, to
specialudgaver af deres portvine, som blev sejlet fra Porto til Aarhus på det
gamle sejlskib fra 1912, The Tukker. Eventet fra ikke blot en hyldest til den gamle
skibsfragt, men også et statement om klima og bæredygtighed. For det første er
fragten med sejlskib mere bæredygtig, men for det andet har man også reduceret CO2-forbruget
ved at bruge genbrugspapir til etiketter, naturkork til prop og fravalgt de
vanlige aluminums- eller plastikkapsler over prop og flaskehals.
”Historien
starter på Prowein 2023, hvor vi får idéen sammen med Ramos Pinto om at få en
CO2-reduceret portvin sejlet til Danmark. Samarbejdet med A Clean Spirit
muliggjorde dette, da de får rom sejlet fra Caribien og hertil på sejlskibe,” fortæller
brand manager Michael Øulee fra Østjysk Vinforsyning.
De to vine
er henholdsvis deres Tawny Reserva og deres 10 års Tawny fra Ervamoira. Hvor den
sidste blot har fået en påskrift på etiketten, som fortæller om projektet, har
den første fået sin helt egen etikette i ”gammeldags” stil, ligesom der rent faktisk
er tale om et særligt blend. Det fortæller masterblender Ana Rosas.
”10 års Tawny
er det samme blend. Men Reserva Tawny er lidt anderledes end vanligt. Vi lavede
et specielt blend til lejligheden ved at bruge Reserva Tawny som base, men
tilsat andre vine. Der er tale om et lidt ældre blend, men også mere friskt og
elegant,” siger hun.
Da hedvin i
sin til blev fragtet på fade, havde selve sejlturen også en vis indvirkning på
selve vinen, hvor bølgegang og bevægelser fremskyndende aldringsprocessen. Det
gøres der f.eks. brug af hos den store producent af Moscatel de Setúbal José
Maria da Fonseca, som har eksperimenteret med at genoptage de gamle traditioner
med at sejle fade med moscatelvin over Atlanten og retur – den såkaldte torna
viagem (læs mere her).
Men i og
med, at der her er tale om vin på flasker og ikke på fade er effekten nok
begrænset i dette tilfælde. Vinen skvulper så at sige mindre rundt i flasken,
ligesom solens påvirkning er mindre på den kortere sejltur fra Portugal til
Danmark end en tur tværs over Atlanterhavet og retur.
”Vi ved ikke
helt, hvad vi skal forvente. Meget har været sagt om ”torna viagem”, men vi har
ikke nogen erfaringer, så dette vil også være en læreproces for os,” lyder det
fra Ana Rosas.
Jeg smagte de
to portvine over to dage ved lidt forskellige temperaturer.
Special Tawny Reserve: Blend af Touriga Nacional,
Tinta Roriz, Tinta Cão og Touriga Francesa. Rødbrun, mørk og med rødlig kant. Frisk næse, som stadig har
primær frugt som syrnede kirsebær og ribs, men også tawny-noter i form af
tørrede frugter og hasselnød. I munden ligeledes stadig med lidt primær frugt,
men eller især nødder og tørrede frugter samt en krydret hale, høj og lidt vel
skarp syre på bagkanten, men eller ok balanceret. Vandt på andendagen, hvor den
blev lidt mere blød og rund, så har brug for lidt luft og tid (88).
Special 10 års Tawny: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Franca, Tinta Roriz og Tinta Barroca. Tawnyfarvet med orange kant. Tørrede frugter, nødder,
valnød og lidt friske figner, et lille touch af appelsinskal. Blød og rund i
munden i starten, derefter med fin syre, som giver lidt kant, flot balance, godt
med frugt, nødder og tørrede frugter, elegant stil, lang dejlig hale. En rigtig
flot 10 års (91).
På anden dag
smagte jeg 10 års Tawny op mod en almindelig 10 års, som ikke var fragtet med
skib, men jeg kunne ikke registrere forskelle.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar