Årligt arrangerer repræsentanter for forskellige
vinproducerende lande små festivaler primært med vinhuse, som ikke allerede er
til stede på det danske marked. Målet er at præsentere de nye huse for
restauranter, vinskribenter og ikke mindst importører.
Jeg deltager af og til i sådanne smagninger og finder det
faktisk sjovt at møde entusiastiske repræsentanter fra især mindre producenter,
som brænder for at vise deres vine frem. Ofte kan det være meget forskellige vine
og af svingende kvalitet, men det er altid lærerigt og ind i mellem falder jeg
over vinhuse, som jeg da gerne så på det danske marked.
New Wines From Spain hed et sådant arrangement, som blev
afholdt på Børsen i København i sidste uge med deltagelse fra 34 forskellige
producenter dækkende det meste af Spanien, men især de kendte vinregioner
Ribeira Del Duero og Rioja. Da jeg faktisk havde en større portvinssmagning i
vente senere på dagen – en test af mere end 50 forskellige vintage og LBV vine
for vinbladet Din Vinguide – besøgte jeg kun enkelte stande, og jeg valgte
hovedsageligt at koncentrere mig om hvidvine fra Rias Baixas. Derfor først et
par ord om denne galiciske region i det nordvestlige hjørne af Spanien lige
over Portugal.
Mad og vin følges ofte af. Det gør det også i Rias Baixas,
hvor de sprøde og aromatiske hvidvine gør sig glimrende til skaldyr og fisk,
som regionen er rig på. Såvel landskabsmæssigt som vinmæssigt er det frodige
Rias Baixas lidt af et sidestykke til Minho og dermed Vinho Verde i det
nordlige Portugal lige på den anden side af grænsen, som udgøres af floden
Minho (eller Miño, som den hedder på spansk).
Druemæssigt er det da også den fremragende albariño
(alvarinho i Portugal), der dominerer. Ja, faktisk udgør den efter sigende hele
95 % af produktionen suppleret af sorter som treixadura og loureira blanca samt
en smule røde sorter heriblandt den interessante og fremstormende mencía.
Albariño er aromatisk. mineralsk og med høj syre. Den har ofte duft og smag af
citrus og grønne æbler, men også mere eksotiske frugter som melon, abrikos,
fersken, ananas, kiwi eller passionsfrugt. Og så kan den faktisk udvikle sig
ved lagring.
Jeg lagde ud med at besøge HGA Bodegas, hvor jeg smagte
følgende vine:
Pazo de Villarei 2016:
100 % albariño, lagret 4 måneder på bærmen. Duft af grape, citrus og tropiske
frugter. Frisk med høj syre. Ukompleks, men fint drikkelig.
Altos de Torona 2016:
100 % albariño, lagret 6 måneder på bærmen. Lidt dybere med fin, men ikke
kraftig duft af citrus og tropiske frugter. God fylde i munden med fin frugt,
men måske lidt lav på syre. Fin eftersmag.
Altos de Torona Rosal
2016: Blend af 75 % albariño, 15 % caiño blanco og 10 % loureiro, lagret 5
måneder på bærmen. Flot og elegant næse med pære og grape og lidt kiwifrugt.
Floral og elegant stil med citrusfrugt i munden og god friskhed og syre.
Altos de Torona
Godello 2016: 100 % godello, lagret 5 måneder på bærmen. Citrus og græs i
næsen, fin friskhed, let tropisk.
Regina Viarum Mencia
2016: Lavet på 100 % mencía fra regionen Ribeira Sacra, som ligger lidt
mere inde i landet, men stadig i Galicien. Fin ligefrem frugt i næsen med kirsebær
og hindbær. God struktur og balance med frisk frugt og mineralitet.
Næste stop var hos Ferrer Family Wines, som er hjemhørende i
Catalonien og faktisk er en del af den store Freixenet koncern, men også
fremstiller vine fra andre steder i landet. Her smagte jeg:
La Fontana 2016:
100 5 albariño. Citrus og blomster i næsen, men uden tropiske noter. Frisk og
ligefrem.
Nauto Xarello 2015:
Hvidvin fra Catalonien, lavet på xarel-lo, som især anvendes til Cava. Let og
frisk med høj syre.
Susana Sempre Blanc
2015: Hvidvin fra Mallorca på blend af prensal, chardonnay og viognier.
Duft af græs og citrus. Fint med frugt og fyldig, men lidt lav på syre. En ok
madvin.
Manuscrito er navnet på et spændende nyere projekt, som har
specialiseret sig i karakteristiske spanske enkeltdruevine fra de forskellige
regioner og med stor vægt på den rene frugt og minimal fadlagring. Målet er at
vise druesorterne, som de er. Jeg smagte følgende vine:
Manuscrito Albariño
2014 (Rias Baixas): Frisk med grape og pære samt lidt tropiske noter, fin
syre og friskhed.
Manuscrito Txakoli 2014
(Txakoli de Álava): Lys med lidt bærduft og mineralitet. Let i munden.
Manuscrito Mencía 2014
(Bierzo): Frisk duft af røde bær, friske druer og god saftighed. En
ligefrem og frugtbaseret pleaser, men uden kompleksitet.
Endelig sluttede jeg af med en udmærket serie vine fra
Bodegas Carchelo i Jumilla, som er mest kendt for sine røde vine på monastrell.
Jeg smagte deres syrah-baserede Altico, Vedré og Canalizo som begge var et
blend af monastrell, syrah og tempranillo, men med henholdsvis 14 og 18 måneder
på fad samt Carchelo Selecto med samme sammensætning tilført 15 % cabernet
sauvignon og 12 måneder på fad. En spændende serie fra en udmærket producent,
som allerede er at finde på det danske marked. Håber at kunne smage dem lidt
mere udførligt en anden gang.
Konklusioner?
For det første kan det konstateres, at Spanien også
producerer udmærket hvidvin, som fortjener mere opmærksomhed. Det gælder over
det meste af landet, men især i det nordvestlige hjørne og altså Rias Baixas.
Da det er samme druesorter, der benyttes, og da der ikke er de store
forskellige i terroir, er vinene fra Rias Baixas selvfølgelig sammenlignelige
med portugisiske Vinho Verde. Generelt synes jeg dog at have mødt større grad
af friskhed – og også højere kvalitet – i Portugal, men det skyldes sikkert
blot, at mit kendskab er mindre.
For det andet er der flere mindre kendte vinregioner, som
det er værd at holde øje med herhjemme, hvor vi oftest ender i Ribeira Del
Duero eller Rioja. Foruden Rias Baixas kan jeg således anbefale vine fra Bierzo
og Jumilla, som nye spændende bekendtskaber.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar