Dalva er et mindre portvinshus med høj kvalitet, hvad angår
fadlagret portvin. En enkelt vintage fandt dog vej til smagningen forleden i
The Vintage Port Club, hvor fokus ellers var på Dry Whites, Colheitas og Golden
Whites. Og lad det være sagt med det samme. De gyldne dråber var fremragende.
Først en par ord om huset. Dalva blev grundlagt i 1862 og
havde forskellige navnekonstellationer frem til 1957, hvor Clemente da Silva
overtog hele firmaet og omdøbte det til C. da Silva. Men da der var mange andre
med det efternavn i portvinsbranchen, valgte Clemente i stedet at navngive
huset for Dalva som en sammentrækning af ”da” og ”lva” i Silva.
Efter Clemente da Silvas død i 1980 blev selskabet først
solgt til spanske Nueva Rumasa og derefter videre til den store franske koncern
La Martinquaise, som også ejer det store portvinshus Grand Cruz.
Hvor Grand Cruz især udmærker sig kvantitativt, selv om man
faktisk kan finde ok portvine i deres portefølje, er Dalva et mere eksklusivt
brand og med flasker i flot design. Dette ses mest tydeligt ved deres Golden
White serie, som er baseret på udvalgte fade med hvid portvin, og hvor der kun
udvælges et år i hvert årti, som så flaskes og sendes på markedet. Foreløbig
har de barslet med årene 1952, 1963, 1971 og 1989, hvoraf tre var på programmet
til smagningen. Derudover har Dalva også udsendt almindelig hvid colheita, en
serie af tørre hvide blends spændende fra 10 til 40 års samt tawny og colheitas
baseret på røde druer. Endelig producerer de også LBV og vintage.
Som det sker med jævne mellemrum, havde klubben besøg fra
Portugal, idet Isabel Abreu Lima fra Dalva deltog og kommenterede årgange og
vine undervejs. Isabel er forholdsvis ny i firmaet og arbejder bl.a. med
digital markedsføring, fortalte hun.
Smagningen omfattede følgende vine:
Dry White 10 års: Lys orangegul. Frisk næse med duft af
citrus og lidt mandel. Tør og frisk med høj syre. Lidt orange i smagen, ikke så
dyb (85).
Dry White 40 års: Flot gylden. Fin duft af abrikos, mandel
og mandarin. Dejlig cremet i munden, tør med orange og honningnoter og et lidt
saltet præg. Fin balanceret. Et dejligt glas, hvis man er til de lidt tørre
udgaver (93).
Colheita 2004: Rødbrun. Kraftig med såvel frugt og røde bær
som lidt begyndende fadnoter i næsen. Frugt, lidt marcipan og høj syre samt
lidt vel meget bid i enden (87).
Colheita 2000: Rødbrun, tawnyfarvet med lys kant. Ikke så
ekspressiv i næsen. Fyldig i munden, stadig med lidt frugtpræg, men ellers med
nødder og andre fadnoter. Høj syre. Virker lidt i ubalance (88).
Colheita 1995: Tawnybrun med lidt orange glød. Mandel,
honning og lidt cigarkassen i næsen. Nødder, en smule bærpræg, lidt vel skarp
(89).
Colheita 1990: Tawny brun med orange kant. Lidt lukket i
starten, men ellers god duft af mandel og orangeskal. Fyldig i munden med
mandel og lidt mørkere noter som svampe. Høj syre og godt balanceret, en smule
bid i enden (91).
Colheita 1982: Lys brun og orange, næsten roséfarvet. Dejlig
duft med mandel og orange. Blød og elegant, ikke så frembrusende, men meget
delikat og harmonisk. Et flot glas (93).
White Colheita 2007: Ikke i Golden White serien, men altså
en yngre pendant. Lys orange og diskret i næsen med lidt mandarin og mandel.
Sødere end de tørre hvide. Fin smag af orange og karamel, frisk og med høj syre
(89).
Golden White 1989: Orange gylden farve. Fin duft af orange,
mandel og nødder, som genfindes i smagen. Lidt vel høj på syre og lidt i
ubalance (88).
Golden White 1971: Gylden og med flot glød. Frisk næse med
orangeskal, honning og mandel. Flot struktur i munden, fyldig og i flot balance
med syre. En dejligt glas, hvor hver dråbe blev nydt (95).
Golden White 1963: Gylden og orange, lidt mørkere end
71´eren. Lidt tungere i næsen med flere nøddenoter og lidt honning. Mandler og
acceptabel syre, tungere og mere kompleks, men ikke med samme friskhed, hvilket
trækker lidt ned (93).
Vintage 1994: Rød med røde bær i næsen, modne kirsebær,
kaffe og lidt kogt kål, som dog aftog lidt. Moden frugt i munden, stadig med
syre, men ikke helt harmonisk. Ikke en stor Vintage (86).
Alt i alt en dejlig smagning uden skæve vine, som fuldt ud viste, at der er masser af kvalitet at hente ved at lagre hvid portvin. Som det
fremgår, vurderer jeg denne gang Golden White 1971 højere end ditto 1963. Ved
to tidligere smagninger af rækken har det været omvendt rækkefølge. Jeg fik
ikke tjekket tappedatoer på flaskerne, men dette kan spille ind.
Efter smagningen blev der afgivet point, og her viste det
samlede resultat at være nogenlunde lig min egen pointgivning. Nummer 1 blev
således Golden White 1971, fulgt af Golden White 1963, Colheita 1982 og
Colheita 1990.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar