”Alt, hvad vi laver, synes at blive bedre, når det bliver
ældre”.
Udsagnet kommer fra en af de meget spændende, men også lidt
kontroversielle personligheder i Douros vinverden, Dirk Niepoort. Det faldt ved
pressesmagningen på Portvinsfestivalen på Børsen første mandag i november, hvor
Dirk Niepoort var inviteret til at fortælle om tradition og fornyelse og
samtidig skænke prøver på familiefirmaets kunnen.
Lad det være sagt med det samme. Det blev en af de bedre i
den lange række af smagninger for særligt indbudte, som traditionelt har fulgt
den ordinære portvinsfestival. Og samtidig var det en meget varieret smagning: Bordvin
og portvin, nyt og gammelt, introlevel og sjældenheder, Douro og andre
vinregioner.
Et af kendetegnene ved Dirk Niepoort er netop, at han ikke
har lyst til at begrænse sig til et område og en type vin. Han vil det hele og
involverer sig rundt om i Portugal og andre steder i verden. Han er nysgerrig,
afsøgende og eksperimenterende, og som det gælder for andre innovative folk, er
det ikke alle resultater, som bliver lige gode. Der slås nogle skæverter
undervejs, men når det lykkes, er resultatet til gengæld også spændende vine af
høj kvalitet. Og, ja, gerne med godt lagringspotentiale, hvilket ikke kun
gælder portvine, hvor Vintage jo er skabt til at blive gemt i et eller flere
årtier, men også rødvine og hvidvine.
Umiddelbart står Dirk Niepoort mere for fornyelse end for
tradition, hvilket da også flere gange har bragt ham lidt på kant med de andre
familiemedlemmer. Det var ikke alt, hvad den unge Dirk satte til side med
henblik på fremtiden, som faderen Rolf værdsatte – selv om Rolf også var kendt
for at gå sine egne vegne.
Men fornyelsen sker oftest med afsæt i traditionen, som
f.eks. i vinregionen Bairrada, hvor Dirk og de øvrige Baga Friends er
forkæmperne for bevarelsen af druesorten Baga, som for årtier siden var truet,
da mange vinbønder rev planterne op og erstattede dem med internationale
sorter. Han opsøgte og fandt gamle marker med baga, og nu producerer han selv
vin på den tykskallede og syre- og tanninholdige drue (læs mere om Baga Friends
her).
Et af Dirks store målsætninger er netop friskhed, hvilket
også er en af målene med de såkaldte garrafeiras, som først lagrer nogle år på
fad, hvorefter de tappes på store demijohns og så først kommer på almindelige
flasker, når de skønnes klar til markedet. De store glasballoner rummer mellem
8 og 11 liter, og vinen bevarer en større grad af friskhed under modningen end
ved almindelig fadlagring (læs mere om garrafeiras her).
Smagningen på Børsen omfattede to hvidvine, fire rødvine og
syv portvine. Her er mine noter:
Redoma Branco 1996, Douro: Blend af bl.a. rabigato og codega
fra højere beliggende vinmarker, som er over 60 år gamle. Strågul, klar. Modnet
frugt med blomster, hø, lidt nødder og lidt smør i næsen. Lettere oxideret.
Dejlig cremet og fyldig i munden, nærmest burgundisisk, men uden den friskhed,
som den givet har haft som ung. Fint bevis på at også hvidvin fra Douro har
lagringspotentiale.
Conciso Branco 2015, Dão: Typisk blend fra Dão, nærmere
bestemt fra Quinta da Lomba, med 40 % encruzado samt bical og malvasia m.fl. Lys,
gulgrøn. Krydret næse med grønne noter, pinje og mineraler. Frisk med fin frugt
og syre samt mineraler. Vil nok vinde ved lige at blive afrundet et par år, pænt
udviklingspotentiale.
Redoma Tinto 2015, Douro: Blend af især tinta amarela, tinta
roriz, rufete, tinta cão og touriga franca. Lagret på store fade og altså ikke
på barrique. Dyb rubin med lille kant. Kærnemælk i næsen, men også godt med
frugt og mørke bær. Frisk og elegant, men også lidt vel rå og kantet samt pænt
med tanniner. Har brug for tid.
Batuta 2015, Douro: Lavet på et blend fra gamle vinmarker
med bl.a. touriga franca, tinta roriz, rufete og malvasia preta. Lagret på
barrique. Rubin, og ikke så mørk og dyb samt med lys kant. Flot ekspressiv i
næsen med godt med bær og florale noter. Mere blød og elegant med røde bær som
boysenbær og ribs, mineralsk og bløde tanniner.
Charme 2015, Douro: Blend af tinta roriz, touriga franca
m.fl. Rubin, ikke så koncentreret farvemæssigt. Fantastisk frugt i næsen med
hindbær og røde kirsebær. Elegant og ganske rigtigt charmerende i munden med
friskhed og frugt. Flot lang hale.
Poeirinho 2015, Bairrada: Umiskendelig Bairrada og baga med
sin duft af syrnede kirsebær. Mere frugtpræget end tung, rå med god frugt,
mineraler og høj syre samt markante tanniner.
Ruby: Flasket efter gennemsnitlig tre år på store fade. Dyb
rubin. Frisk stil med ligefrem duft og smag af ribena og solbær. Godt med frugt
og friskhed samt fin balanceret. Et ok glas, når den serveres koldt, som det
var tilfældet.
LBV 2013: Flasket efter 4-6 år på fad. Dyb rubin. Langt mere
kompleks næse med solbær og kirsebær. Godt med frugt i munden, fint krydret og
pebret samt med bløde, integrerede tanniner. Absolut drikkeværdig nu, men også
med fint udviklingspotentiale.
LBV 1981: Tawnybrun med rød kerne. Røde frugter i næsen med
også lidt tørrede frugter som en tawny. Flot smag, der udvikler sig af flere
omgange og med god kraft i næsen efterfulgt af en flot, lang og let krydret
hale.
Colheita 1997: Flasket i 2015. Flot og klar orangerød. Fin
duft af mandel, abrikos og lidt frugt, men også lidt lak. Blød og cremet i
munden med mandel og nødder samt flot syrebalance og lang hale.
Garrafeira 1952: Så røg vi godt tilbage i tiden med den
første af to garrafeiras. Rødbrun. Tobak og læder i næsen. Flot cremet og
krydret herunder lidt karrynoter og mineraler. Fin balance mellem frugt og fad
og stadig med ok syre.
Garrafeira 1977: Brunrød. Frisk, lidt metallisk næse med modne
bær, gran, citrus og krydderier. Ikke så frugtfyldig, men elegant og med flot
syre. Manglede lidt harmoni for at være helt i top.
Vintage 2015: Rubin, dyb med lille kant. Masser af hyldebær,
frugt og kærnemælk i næsen. Fint med tanniner, frugt og syre til et langt liv. God
friskhed og fint balanceret. Var dog på en lidt utaknemmelig opgave, da den
blev serveret lige efter de to garrafeiras.
En spændende smagning med stor spændvidde. Apropos
garrafeiras fortalte Dirk Niepoort, at det nu er besluttet at flaske de næste to
i rækken – såvel 1983 som 1987.
Læs mere om Niepoort her eller hos den danske importør
Skjold Burne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar