torsdag den 16. november 2017

Quinta da Romaneira

Markedet for portvin og bordvin fra Douro er omskifteligt. Den store fornyelse fandt sted i 1986, hvor en ændring af vinlovene fulgte i hælene på Portugals optagelse i EU. Nu blev det tilladt at eksportere portvin direkte fra Dourodalen, hvilket førte til en lang række nye producenter og enkeltquintaer, som udsendte portvin i eget navn. Antallet af Single Quinta Vintages på markedet steg kraftigt.
Samtidig ændrede opfattelsen af bordvin sig. Fra at være et sekundært produkt, som restdruerne blev brugt til, og hvor de færreste satsede på kvalitet, blev bordvine nu opfattet som et sidestillet produkt. Med producenter som The Douro Boys og Ramos Pinto samt selvfølgelig legenden Barca Velha som pionerer fulgte flere og flere trop, så det i dag er langt de fleste portvinshuse og quintaer, der laver både portvin og bordvin af høj kvalitet. Dette har også kunnet aflæses i antallet af priser, som vinene fra Douro DOC har høstet de senere år.


En af de nye spillere på markedet er Quinta da Romaneira. Ny er måske så meget sagt, idet quintaen faktisk kan dateres tilbage til 1757, ligesom det efter sigende var vine fra Romaneira, der blev solgt som de første single quinta portvine hos auktionshuset Christies i 1861. Langt senere blev Quinta da Romaneira etableret som et A/S i 1942 af Monteiro de Barros, og ejendommen var i mange år tilknyttet Borges. Efter lovændringen i 1986 blev der udsendt portvin under eget navn, men uden at høste den helt store opmærksomhed og efter sigende af svingende kvalitet.
Den næste store ændring skete i 2004, hvor ejerkredsen bag Quinta do Noval overtog ejendommen, som med sine 420 hektar regnes for den næststørste i Douro. Den strækker sig 2 km langs flodens højre bred lidt øst for Pinhão, og der siges at være mere end 50 km til- og frakørselsveje. Novals direktør Christian Seely overtog i 2012 sammen med en brasiliansk samarbejdspartner og står nu privat i spidsen for ejendommen.


Gamle marker blev bevaret, men ellers genplantede Seely halvdelen af markerne, ligesom bygninger blev renoveret og nyopført herunder et eksklusivt hotelprojekt, som dog siden er lukket ned og nu kun bruges til privat indkvartering. Vinmarkerne varierer højdemæssigt mellem 200 og 500 meter, og foruden de klassiske portvinssorter eksperimenteres der med franske druesorter som cabernet sauvignon, mourvedre, syrah og petit verdot. 5 hektar er tilplantet med hvide druer, og der har været produceret hvidvin siden 2006.
Vinene udsendes i to serier: Sino da Romaneira (introlevel) og Quinta da Romaneira, hvor der også laves reserva-udgaver. Dertil kommer forskellige enkeltdruevine. Hvad angår portvin, laves der både hvid portvin, ruby og tawny – det sidste foreløbig i en 10 års og en 40 års udgave baseret på gamle fade, som blev overtaget sammen med ejendommen. Når der opbygges tilstrækkeligt med fade i kælderen, vil 20 års og 30 års Tawny følge.
Quinta da Romaneira har hidtil ikke været meget synlige på det danske marked, men importeres nu af vintageportvin.dk, som både har sikret sig eneforhandling og købt restlageret af vintage fra 2003-2011, ligesom husets bordvine tilføjes porteføljen.


For at fejre dette havde vintageportvin.dk inviteret Romaneiras salgschef, Ricardo Sousa Campos, til Danmark i forbindelse med Portvinsfestivalen på Børsen. Og dagen efter inviterede de en lille kreds til en eksklusiv smagning af såvel vine som portvin på restaurant Formel B på Frederiksberg. Sammen med en lækker menu fra køkkenet blev der skænket tre hvidvine, otte rødvine og syv portvin. Her er lidt noter fra aftenen i den rækkefølge, som vinene blev serveret:


Sino da Romaneira branco 2016: Blend af malvasia og gouveio. Lys grøngul. Citrus og lidt ananas og blomster. Frisk og tør, mineralsk og med fin frugt, men en smule lav på syre. Mellemlang hale.
Quinta da Romaneira Reserva branco 2016: Blend af malvasia og gouveio, lagret 5 måneder på fad. Lys grøngul. Citrus og lidt fadnoter i næsen. Fyldig i munden med god frugt, mineralsk, lidt lave på syre, men nok til at være balanceret.
Quinta da Romaneira branco 2007: Mere gylden i farven. Modnet næse med petroleum, lidt gummi og fadnoter. Mineralsk og modent præg, lidt som en bourgogne. Dog ikke så kraftig frugtmæssigt, men med fin struktur.


Sino de Romaneira 2013: Blend af touriga nacional (20%), touriga franca (30%), tinta roriz (30%) og tinto cão (20%). Rubin. Frisk frugt i næsen med kirsebær, let krydret. Bløde tanniner med fin balance mellem frugt og syre. Let og elegant samt med mere rent frugtpræg end en typisk Douro vin.
Quinta da Romaneira Reserva 2010: Lavet på 55 % touriga nacional og 45 % touriga franca, 14 måneder på fransk eg. Mørk rubin. Moden næse med cassis og krydderier. Elegant med røde modne bær i munden, flot balanceret og fin struktur. Et udmærket glas.
Petit Verdot 2014: Lagret 14 måneder på fransk eg. Mørk og intens, rubin med lilla kant. Let metallisk og lidt rå lige nu, pænt med tanniner. Har såvel friskhed som frugtfylde, men har måske brug for lidt tid for at finde sig selv. Jeg var i al fald ikke så begejstret som andre i selskabet.
Quinta da Romaneira Reserva 2008: Blend af touriga nacional, touriga franca og tinta cão, lagret 18 måneder, halvdelen på nye fade. Dette er siden justeret ned. Mørk moden frugt, en del fadpræg med vaniljetoner. Blød og rund i munden med røde bær, stadig fin syre, men ikke høj. Lidt vel fadpræget, men ikke over min tærskel.
Touriga nacional 2014: Lagret 14 måneder på fransk eg. Mørk rubin. Ret lukket i starten, men kom sig lidt efter lidt, frugt og florale noter, violer og mørke bær. På en gang elegant og potent med fin frugt, mineralsk og floral og god lang eftersmag. Havde brug for lidt tid, men udviklede sig til en udmærket vin.
Quinta da Romaneira 2011: Blend af touriga nacional, touriga franca, tinta roriz og tinta cão. 14 måneder på fransk eg. Rubin. Fin ekspressiv næse. God kraftig frugt, fint balanceret med flot syreniveau. Flot nu, men vil vinde ved lagring.
Quinta da Romaneira Reserva 2011: Lavet på 80 % touriga nacional og 20 % touriga franca, lagret 14 måneder på fransk eg. Mørk rubin. Flot ekspressiv næse med cassis, kirsebær og violer. Fin frugt med mørke bær og lidt fadnoter, men også elegant og harmonisk.
Quinta da Romaneira Reserva 2012: Samme druesammensætning. Mørk rubin. Lidt mere diskret og lukket. Floral og elegant, tør med høj syre, fint balanceret og med bløde tanniner. Savner måske lidt bund, men det kan skyldes, at de lige skal have lidt mere tid.


LBV 2004: Rubin med lys kant. En vinøs næse med mørke bær, grønne noter, blomster og mynte. Ikke kraftig i munden, men fin harmonisk med et godt, pebret slag med halen, meget polerende tanniner.
LBV 2012: Ufiltreret, lavet på 50 % touriga nacional, 30 % touriga francesa, 10 % tinta roriz og 10 % tinto cão. Mørk rubin. Hyldebær og røde bær, blomster og mynte samt krydderier i næsen. Rund med bløde tanniner, god frugt og noter af cassis, lang hale.
Vintage 2005: Blend af 50 % touriga nacional, 30 % touriga francesa og 20 % tinta cão. Rubin. Hyldebær og lidt florale noter. Kraftfuld, men elegant og i flot balance med bløde tanniner.
Vintage 2008: Blend af 60 % touriga nacional, 30 % touriga francesa og 10 % tinto cão. Mørk rubin. Godt med frugt i næsen med mørke bør, cassis, kirsebær og hyldebær. Pænt frugtfyldt mund med fin syrebalance. Lidt pebret og stram hale samt bløde integrerede tanniner.
Vintage 2015: Blend af 70 % touriga nacional, 20 % touriga franca og 10 % tinto cão. Mørk rubin med lilla kant. Mørke bær og mynte i næsen. Ung, mørk frugt, krydret og lidt chokolade samt godt med tanniner. Har brug for tid, men fint potentiale.


10 års Tawny: Rødbrun. Lidt diskret i næsen med nødder, tørrede frugter, bær og lidt spritduft. Rund og blød med fin frugt, tørrede frugter og let nøddepræg. Fin struktur – mere elegant end rustik.
40 års Tawny: Tawnybrun. Tørrede frugter og nødder i næsen. Figner, farin og rosiner, flot syre og fin balance. Fin friskhed alderen taget i betragtning. Flot, lang hale med tørrede frugter, der bliver hængende.


Konklusionen er, at Quinta da Romaneira er et spændende nyt bekendtskab, som både hvad angår bordvine og portvine er værd at lægge mærke til. Stilen er mere ren frugt og mere elegance end majoriteten af producenter fra Douro.



Alt i alt en dejlig aften på Formel B med god mad og fine vine. Tak til vintageportvin.dk for invitationen.

Læs mere om Quinta da Romaneira her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar