Som et led i festlighederne for Port Wine Day tilbragte jeg
hele dagen i går i selskab med portvinshuset Rozès og dets direktør António
Saraiva m.fl. Det blev til en dejlig dag med besøg på flere quintaer, god
rustik frokost og dejlig middag om aftenen.
Vi overnattede på Quinta de Monsul nær Regua og blev først
kørt til togstationen i Regua, hvorfra vi tog den skønne togtur hele vejen ud
til Pocinho. Det er altid en fornøjelse at se alle quintaerne passere forbi en
efter en og bringe minder frem fra besøg. Nogle gange har vi floden få meter
til højre for os og klipperne lige i venstre side – andre gange breder
landskabet sig ud. Desværre animerede vinduerne ikke lige til at tage billeder,
men det blev der til gengæld rig lejlighed til senere.
I Pocinho steg vi om bord på en lille motorbåd, som sejlede
os videre ud i det nu meget mere øde landskab.
Vi passerede bifloden Coâ, hvor
museet over de arkæologiske fund toner på toppen af bjergskråningen, og videre
ud, hvor Douro danner grænse mellem Portugal og Spanien. Her lagde vi til –
eller rettere hoppede vi i land – ved den lille, men skønne Quinta da Canameira,
hvor vi fik rundvisning i vinmarken. Høsten af de hvide druer og de første
røde – dog kun til bordvin – er lige begyndt.
Efterfølgende en herlig frokost med gode lokale og 100 %
økologiske råvarer, men også en dejlig omgang bacalhau. Dertil en hvidvin og en
rødvin fra Terras do Grifo – et brand, som dækker vine produceret på druer fra
denne yderste del af Douro Superior herunder selve Quinta do Grifo, som vi besøgte
bagefter. Vi sluttede med husets 10 års Tawny til desserten.
Rozès har ni quintaer fordelt mellem de tre
underregioner af Douro. Husets franske navne skyldes, at det var en vinhandler
fra Bordeaux, Ostende Rozès, som grundlagde firmaet tilbage i 1855. Det forblev
familieejet helt frem til 1974 og blev efter et par mellemstationer overtaget
af den store franske koncern Luis Vuitton Möet-Hennessey. I 1999 overtog
Vranken-gruppen, og i dag er det således Champagnehuset Vranken-Pommery, der
ejer Rozès, men altså med portugisiske António Saraiva som direktør.
Herhjemme kender vi bedst huset for deres Vintage og LBV,
som findes på supermarkedernes hylder og leverer god kvalitet til prisen. På
det seneste er de dog også begyndt at markere sig med ældre Colheitas.
Fra Quinta da Canameira kørte vi ad snoede veje helt ud til
Quinta do Grifo, som både har givet navn til en Single Quinta Vintage og altså det
bredere brand Terras do Grifo. Navnet kommer fra de gribbe, som holder til på
bjergtinderne, og som vi også så et par stykke af, svæve majestætisk rundt med
deres store vinger bredt ud. Og nå nu huset ejes af en champagnefirma blev der
skålet i en magnum, Champagne Demoiselle Vranken.
Hjemturen foregik i bil og var derfor lidt mindre malerisk.
Til gengæld ventede der tilbage på Quinta de Monsul en god middag, hvor også Karsten Søndergaard fra importøren Amka stødte til. Søndergaard ejer samtidig
sin egen quinta lidt længere oppe ad floden, Quinta do Pégo.
Under middagen blev der serveret endnu et par udmærkede vine
fra Terras do Grifo samt et par dejlige portvine, hvoraf den ene allerede
skulle være at få i Danmark og den anden på vej. Først en hvid Colheita fra
1968 og dernæst en Colheita fra 1952. Især førstnævnte Golden White, som snart
skulle være at få i Danmark, vil jeg fremhæve. Mandel, lidt appelsinskal, peach
melba og med den stigende temperatur også lidt kokos i næse, dejlig blød og
meget velbalanceret, tør med høj flot syre og lang eftersmag. Et dejligt glas.
Der blev skålet for en dejlig gæstfri dag – og stor tak til
António & Co. for både at byde på tog- og sejltur samt turen helt ud til
den spanske grænse.
Næste morgen blev det til en lille tur rundt på quitaen,
hvor høstarbejdet var godt i gang. De hvide druer blev afstilket inden gæring
på ståltanke. Derefter blev kvas og drueskaller presset en ekstra gang. Og i
lagaren var der røde druer fra gamle vinmarker (vinhas velhas) i gang, og vi
fik lov til at træde med en lille tur. Rozès fodtræder deres bedste bordvin og
portvin.
Læs mere om Rozès her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar