Portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, mødes
gerne i juni måned i forbindelse med Sankt Hans, hvor de afholder en ceremoni,
hvor der optages nye medlemmer, stor gallamiddag og Regatta på Douro med
portvinsbådene. Her har jeg de seneste adskillige år deltaget, da jeg selv er
optaget i broderskabet som cavaleiro ligesom efterhånden en del andre danskere
(læs om min optagelse her).
En anden tradition, som broderskabet har, er at deklarere
deres egen Vintage, når der er tale om et klassisk år, der er bredt deklareret.
De præcise regler for hvornår er med de mange nye huse, som er kommet til,
under diskussion. Listen over deklareringer i 2015 er f.eks. lang, men da nogle
af de helt store dominerende koncerner (Symington Family Estate, Fladgate
Partnership og Sogrape) med toneangivende brands som Taylors, Fonseca, Grahams,
Dows, Sandeman og Ferreira ikke var blandt, blev året ikke anset for bredt
deklareret.
Det blev 2016 til gengæld for her er de fleste samt
ovennævnte med. Derfor afholdt portvinsbroderskabet i går i forbindelse med
festlighederne for Port Wine Day en ceremoni i Porto – nærmere bestemt i
Terminal de Cruzeiros do Porto de Leixões, hvor der samme dag var stor smagning
af Vintage 2016.
Ceremonien foregår ved at medlemmer af Confraria møder op
med hver deres Vintage 2016. Det var ikke alle, der kunne det, ligesom nogle
koncerner valgte kun af møde op med et enkelt af deres brands, men jeg talte
mig til mere end 35 forskellige udgaver, hvilket da også er en sjat.
Broderskabets ledelse, Chancelaria, marcherer derefter ind i
vanlig stil. Chanceler George Sandeman sagde først nogle ord om årgangen og om
broderskabets tradition for også at erklære Vintage. Foruden at det
selvfølgelig kræver en god høst og dygtig vinificering, talte han om fem
betydende faktorer:
- Declaration (tilstrækkeligt mange huse skal deklarere)
- Certification (portvinsinstituttet, IVDP, skal godkende vinene)
- Celebration (det skal fejres)
- Proclamation (der skal erklæres Confraria Vintage)
- Classification (og endelig skal vinskribenter og indkøbere vurdere kvaliteten)
Efter talen overtager kældermester (Copeiro-Mor) David
Guimaraens, som én for én kalder broderskabets medlemmer frem af den røde løber,
så de kan hælde deres egen flaske i et stort glas, der i øvrigt til dagligt
står på portvinsinstituttet.
Når alle således har bidraget med deres vin, rører
kældermesteren lidt rundt og smager på det nye blend. Det blev ikke
overraskende rost og godkendt, hvorefter broderskabet kunne erklære deres egen
Vintage, og der blev skålet "for portvinen, for broderskabet og for brødrene".
Det skal dog tilføjes, at den Confraria Vintage, som de
senere serverer ved særlige lejligheder ikke er blandingen fra glasset, men et
tilsvarende lavet under lidt mere kontrollerede forhold – og altså stadig et
blend af en lang række forskellige huses Vintage.
Man kan mene om traditionen, hvad man vil. Men det er et
festligt syn og som altid, når broderskabet mødes, en god lejlighed til at få
en snak og udveksle historier. Så fra min side af tak til IVDP, som havde
inviteret.
Læs mere om Confraria og Vintage her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar