torsdag den 9. januar 2020

Poças – ikke kun portvin

Omtalte vine er sponseret af producenten

Som det gælder langt de fleste portvinsproducenter, laver Poças også bordvin – og det af stigende kvalitet. I forbindelse med en artikel sidste år (læs den i Din Vinguide #18) om vine fra Douro DOC havde jeg et lille udvalg af husets vine til prøvesmagning. Da nogle af bordvinene fra og med februar i år er til at få i Danmark, følger nedenfor mine noter på de smagte vine. Men først lidt om huset.
Firmaet er et familieforetagende grundlagt i 1918 af Manoel Domingues Poças Junior. Huset blev i mange år ledet af Manuel Pintão, og i dag er det hans søn. Pedro Poças Pintão, der sidder ved rorpinden til dagligt.


Poças kunne altså forrige år fejre 100 års jubilæum. I den anledning stod de for en større kulturel satsning med bl.a. musik, teater og litteratur på programmet, ligesom de udsendte jubilæumsvinen Poças 1918 – en Very Old Tawny, baseret på fade med 90-100 år på bagen. Samtidig skete der også en oprustning på turistsiden, idet besøgscentret i Gaia blev renoveret. I den forbindelse blev der bl.a. indrettet et stort smagelokale samt et køkken og en spisestue, hvor lokale kokke lejlighedsvis inviteres ind for at sammensætte en fin menu til de udmærkede vine og portvine. Det havde jeg selv fornøjelsen af i forbindelse med Port Wine Day i 2018.


Portvine og vin produceres med afsæt i husets egne quintaer, som er fordelt i alle tre underregioner. Quinta das Quartas i Baixa Corgo, Quinta de Santa Barbara i Cima Corgo og Quinta de Vale de Cavalos i Douro Superior.
Vinproduktionen udgør ca. 25 % af den samlede produktion på 1,6 millioner flasker om året. Herhjemme er Poças da også især kendt for sine portvine i alle kategorier, hvor især de fadlagrede af slagsen udmærker sig som udmærkede køb, hvilket både gælder deres Tawny med alder og en længere række af Colheitas. Desuden er de blandt de portvinsproducenter, der også laver Quinado – portvin tilsat kinin. I forbindelse med 100 års jubilæet sidste år sendte de således også 100 flasker med 40 års Quinado på markedet.
Husets bordvine, som altså nu også vil være at få i Danmark, udsendes under forskellige brands: Coroa d´Ouro, Vale de Cavalhos som er med druer fra Quinta de Vale Cavalos i Douro Superior, Poças Reserva samt topvinene Branco da Ribeira og Símbola.

Følgende vine er smagt:
Poças Vale de Cavalhos Branco 2017: Blend af códega, rabigato, gouveio og viosinho, fadlagret. Grøngul, klar. Ekspressiv med frisk duft af pære, citrus og lidt ananas samt blomster og mineraler. Floral, citrus, sprød med flot høj syre og stor friskhed, afdæmpede fadnoter. En dejlig frisk og fyldig hvidvin til prisen (89).


Poças Branco da Ribeira 2017: 70 % arinto og 30 % cόdega. Grøngul til strågul. Dejlig aromatisk med moden pære, citrus, lidt eksotisk frugt samt lidt trænoter og vanilje, men også stor friskhed. Citrus og moden frugt, stor kompleksitet og elegance samt flot balance mellem den høje syre og de afdæmpede fadnoter. En spændende, anderledes og meget delikat hvidvin fra Douro (94).


Poças Vale de Carvalhos Tinto 2016: Blend af touriga nacional, touriga franca, tinta roriz og tinta barroca. Mørk rubin, lilla kant. Frisk frugt, kirsebær og jordbærgrød i næsen. Tør, mineralsk, ligefrem frugt, høj syre og pænt med tanniner, ligefrem uden den store kompleksitet (87).


Poças Reserva Tinto 2016: Blend af touriga nacional, touriga franca, tinta roriz og tinta barroca. Mørk rubin med lilla kant. Mørke bær især brombær og modne kirsebær, lidt kaffe. Kraftig og fyldig med mørke bær, lidt kakao, fin struktur og kraftige tanniner. Har brug for lidt tid (90).
Poças Símbola 2015: Topvin, lavet på et blend fra vinhas velhas. Mørk rubin, dyb. Elegant, frisk og delikat næse med solbær og andre mørke bær, mynte, eukalyptus og Herbes des Provence. Blød og let cremet i munden, godt med bær og frugt, mørk chokolade og lidt lakrids, krydret, kraftig og elegant, meget kraftige integrerede tanniner, stort udviklingspotentiale (93).

Læs mere på husets hjemmeside. Bordvinene fra Poças importeres af Løgismose.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar