torsdag den 26. marts 2020

Som at sidde ved havet - Azores Wine Company

Omtalte vine er sponseret af producenten

I februarudgaven af Din Vinguide havde jeg en artikel om portugisisk vin mellem tradition og fornyelse. Netop den position passer perfekt til vinene fra Azorerne, hvoraf en enkelt producent Azores Wine Company da også optrådte i artiklen.


Bag Azores Wine Company står António Macanita, som i 2018 blev kåret til årets winemaker af det ansete vinblad Revista de Vinhos. António begyndte sin karriere i Alentejo (hvor hans mor stammer fra) med FitaPreta Vinhos, men producerer i dag også vin i Douro og altså på Azorerne (hvor hans far er fra) – et terroir der på en gang er gammelt og med egne druesorter og samtidig et af de steder, hvor der sker spændende nyt.
”Azorerne har en ekstrem beliggenhed med sit helt eget terroir, hvor vin er plantet i revner i lavaen kun få meter fra Atlanterhavet, som både oversprøjter markerne ovenfra og infiltrerer nede under. Når du kombinerer dette med de indfødte druesorter og 500 års selektion, er det helt unikt,” fortæller António Macanita.


En af de særegne druesorter er terrantez do Pico. António fortæller, at der kun var 89 planter tilbage, da han i 2010 startede reetablering af markerne, men nu er der mere end 10 hektar. Af andre vigtige sorter kan nævnes verdelho og arinto dos Acores.
Generelt vokser antallet af vinmarker – i de sidste 5 år er der således kommet hele 600 hektar nye vinmarker på Azorerne. De er gerne omkranset af stengærder, som beskytter mod vinden, men også blot skulle stables et sted, da de blev fjernet fra marken. Da udbyttet grundet omstændighederne er lavt, er produktionen fra øerne langt ude i Atlanterhavet dog stadig lille.


Tidligere blev det meste vin drukket lokalt, og for en del producenter udgør det lokale salg stadig hele 90 %. Men i dag er interessen øget og dermed eksporten til resten af landet og udlandet. Azores Wine Company eksporterer således hele 60 % af deres produktion, mens resten er delt ligeligt mellem det lokale marked og resten af Portugal.
António karakteriserer selv vinene fra Azorerne med ord som lyse, rene, sprøde og salte, men også med god tekstur, hvilket svarer helt til mit smagsindtryk.
”Det er som at sidde ved havet. Stilistisk som tør riesling eller alvarinho, men med klar vulkansk og oceanisk indflydelse”, siger han. 
Azorerne er altså et gammelt terroir med gamle lokale druesorter, som under kyndige yngre winemakere får ny opmærksomhed – akkurat som det skete i Bairrada for godt 10 år siden med Baga Friends i spidsen. Bairrada vil jeg vende tilbage til senere på året både med en artikel i Din Vinguide og her på bloggen.
Jeg har smagt følgende vine fra Azores Wine Company:

Arinto dos Açores 2018: Lavet på 100 % arinto dos Açores, som ikke er identisk med fastlandets arinto. Grøngul. Frisk næse med grøn pære og citrus samt en smule eksotisk frugt i baggrunden. Stor friskhed i munden med mineraler og lidt saltet præg samt høj syre, men lidt afdæmpet frugt. En frisk og stringent vin, hvor syren dog er lidt vel dominerende. Vil gøre sig fint til skaldyr (89).

Arinto dos Açores Sur Lies 2018: Lavet på 100 % arinto dos Açores, som ikke er identisk med fastlandets arinto, fermenteret med battonage. Gulgrøn med gyldne nuancer. Citrus og grape i næsen. Høj syre, citrus og godt med mineralitet, mere tekstur. En dejlig vin med god friskhed og fin fylde, fin til lys fisk eller skaldyr (91).


Verdelho o Original 2018: Grøngul med grønt skær. Lidt afdæmpet i næsen med citrus, mineraler og fin friskhed. Elegant vin med høj syre, grønne æbler og citrus, men også tropisk frugt som ananas, saltet præg, fint balanceret, fin til lys fisk eller skaldyr (90).

Terrantez do Pico 2018: 25 % fermenteret på egefade med battonage, resten i tank. Grøngul. Dejlig næse med citrus, grøn pære og mineraler samt lidt eksotiske noter i baggrunden. Fin frugt, høj syre, tør, citrus og mineralitet, fint balanceret, faktisk ok fyldig med fin hale, der bliver længe i munden (93).


Vulcânico Tinto 2018: Blend af bl.a. aragonês, agronómica, castelão, malvarisco, merlot, touriga nacional, saborinho og syrah. Rubinrød, medium intens i farve og dybde. Spændende og frisk næse med primær frugt som kirsebær og røde bær, men også røgede toner og chorizo-pølse samt mineralitet. Frisk og fyldig i munden med masser af frugt, men også en bagvedliggende kompleksitet og karakter, tør, fin syre og balance, meget bløde og diskrete tanniner. Faktisk ganske interessant og spændende til prisen, velegnet til tapas, lyst fjerkræ eller andre lettere retter (89).



Vinene fra Azores Wine Company importeres af Tekstur Vin. For mere uddybende om vinproduktionen på Azorerne kan jeg anbefale denne artikel på Jancis Robinsons hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar