Omtalte vine er sponseret af producenten
En sådan position kræver, at man har noget at have det i. Det har Dirk heldigvis, men ikke nok med det. Han har faktisk også bevæget sig ind i om ikke rocken så i al fald musikkens verden.
Sidste år allierede Dirk sig med den brasilianske musiker
Pierre Aderne, som har boet i Lissabon siden 2007. Pierre er primus motor i
projektet Rua das Pretas – opkaldt efter den gade i Lissabon, hvor han en gang
boede. Der har været afholdt koncerter og jamsessions i Lissabon, Porto og
rundt om i verden og med deltagelse af musikere fra mange lande, ligesom der er
udsendt en album kaldt The Wine Album. Rua das Pretas samarbejde med
vinbranchen tæller ikke kun Dirk Niepoort, men også en anden glimrende
producent, Luis Cerdeira fra Soalheiro i Vinho Verde.
En af Rua das Pretas sange hedder ”The Nat´Cool Song” (se
videoen her) og er efter sigende skrevet på verandaen på Quinta de Nápoles i
Douro under indtagelsen af en flaske Niepoort Garrafeira 1931. Omkvædet på sangen lyder: ”Natural,
cool and funky, Nat´cool was the song we drunk”.
Hvad har dette så med Niepoort i Bairrada gøre? Jo,
sammenhængen er vinen ”Drink Me Nat Cool”, som er en rødvin på 100 % Baga. En
let, frisk, forførende og læskende vin i bedste Niepoort stil (se noter
nedenfor).
“Drink Me Nat´ Cool” er del af et projekt med flere
producenter om at lave naturlige, cool og funky vine, som er vellavede og sjove
at drikke,” fortæller Dirk Niepoort, som også har lavet en hvid udgave fra
Vinho Verde.
Dirk Niepoort har flere gange kaldt Bairrada for det bedste
terroir i Portugal.
”Der er andre fantastiske terroirs i Portugal som Dão og
naturligvis Douro, men efter min mening leverer Bairrada det bedste. Terroiret
er godt til såvel espumante som rød- og hvidvin. Det er et køligt klima med
masser af sol og indflydelse fra Atlanterhavet. Der er meget fugtigt, hvilket
ikke er optimalt for vinproduktion, men det giver en masse karakter til vinene.
Jordbunden med dens perfekte kalklag er fantastisk, og så er der ikke mindst
sorter som Baga, Maria Gomes og Bical,” uddyber han og fortsætter:
”Min kærlighed til Bairrada startede sidst i 80´erne og i
90´erne, efter jeg havde besøgt mange vinområder rundt om i verden heriblandt
Piemonte. Jeg fandt, at Barolo og Barbaresco havde mange ting til fælles med
Bairrada og Baga, som er en fantastisk besværlig druesort, som skal plantes i
det rette terroir. Som i Barolo kan der laves vine med megen alkohol, men også
med stor personlighed og identitet.”
”Da jeg hørte om idéen, insisterede jeg på at være med.
Da de spurgte hvorfor, svarede jeg, at der ikke findes en større elsker af Baga
og Bairrada end mig,” fortæller Dirk Niepoort og slutter:
”Baga er stædig og svær, men perfekt i Bairradas terroir.
Den kan lave de bedste vine, men også de værste. Efter min mening vil Bairrada kunne producere
nogle af de mest interessante vine i Europa.”
Jeg har smagt følgende vine fra Niepoort:
Espumante Água Viva 2015: Blend af Maria Gomes, Bical
og Cercial. Strågul, brusende ved opskænkning, men boblerne fortog sig hurtigt.
Æbler, citrus, gule stenfrugter, hyldeblomst. Frisk og sprød, men også vinøs
med god frugtfylde og toastnoter, tør, god syre, lang hale. Dejlig, delikat og
god ledsager til mad (91).
VV Vinhas Velhas Branco 2016: Blend af Maria Gomes og
Bical fra en mere end 100 år gammel vinmark, har undergået malolaktisk gæring. Grøngul
med let grøn kant, klar. Elegant og flot næse med pære, lidt brød, florale
noter og en smule banan og kiwi. Meget flot balanceret med fin sprødhed og syre,
mineralsk og frisk, men også dyb og kompleks med grøn pære og lidt lime, dejlig
eftersmag. En fornøjelse (93).
Drink Me Nat´ Cool Tinto 2019: 100 % Baga,
fermenteret og lagret 6 måneder på ståltank. Lys rubinrød, medium til lav
intens. Dejlig frisk duft af røde bær, jordbær og kirsebær samt florale noter.
Let, frisk og forførende i munden med frisk frugt, kirsebær, godt med syre,
tør, meget bløde tanniner samt let krydret bund. En let og ligefrem, men meget
indsmigrende vin, som smager af mere (89).
Lagar de Baixo 2017: 100 % Baga fra såvel gamle som
unge vinstokke, 20 måneder på store fade. Dyb rød, medium intens, flot.
Ekspressiv med frisk frugt, syrnede kirsebær, lidt røde bær og florale noter.
Dejlig indbydende og saftig med frisk frugt, røde og sorte kirsebær, god mineralitet,
på en gang ligefrem og saftig, men også med underliggende kompleksitet i form
af lidt skovbund samt høj syre og tæmmede bløde tanniner, tør, lav på alkohol
(12,6 %). Fin at drikke nu (90).
Poeirinho 2016: 100 % Baga, lagret 20 måneder på fad.
Rød, medium intens. Kompleks næse med modne kirsebær, lidt pebret og krydret. Fyldig
i munden, men også med en vis friskhed og lethed, mørke kirsebær, mineralitet,
høj syre, lav alkohol (11,5 %), dejlig lang hale og markante tanniner, som har
brug for tid eller mad. På andendagen mere åben og tilgængelig, stort
potentiale for lagring (93).
Poeirinho Garrafeira 2015: 100 % Baga fra gamle
vinmarker, lagret i 48 måneder. Flot rød. Dejlig elegant og floral næse med
røde bær, modne kirsebær samt en underliggende krydret kompleksitet. Fin syre
og frugt, modne let syrnede kirsebær, elegant og meget harmonisk, flot
balanceret med høj syre, fremstår med flere lag. Et indbydende og dejligt glas,
som er en nydelse nu, men også kan gemmes. Kort fortalt: Lækker (94).
PORTUGAL rocks
SvarSletportugal is a wonderfull country
bairrada a great terroir.