A Taste of Portugal. Sådan lød overskriften for et arrangement, som fandt sted for nogen tid siden på restaurant Nr. 2 på Christianshavn. Der var tale om en såkaldt wine & food pairing, hvor portugisiske vine skulle afprøves til forskellige portugisisk inspirerede retter og råvarer. Maden stod køkkenchef Nikolaj Køster for, vinene var sponseret af ViniPortugal, og gæsterne var en god blanding af vinskribenter og sommeliers fra toprestauranter.
Da jeg selv var indbudt til at præsentere de portugisiske vine og fortælle de fremmødte lidt om regioner, klima, druesorter mv., tog jeg ikke selv noter. Men jeg vil da allivel gerne knytte et par ord til især vinene og sammensætningen med mad.
De 11 vine var såvel hvid- og rødvine som espumante og portvin og hentet i fire forskellige regioner: Tavora Varosa, Vinho Verde, Alentejo og Douro. Et ok valg. På den ene side er de tre sidstnævnte nok de tre mest kendte og dermed tilgængelige regioner herhjemme. På den anden side kunne det have været spændende – temaer taget i betragtning – at de to meget gastronomiske vinregioner Dão og Bairrada havde været repræsenteret. Ja, en af serveringerne skreg efter min mening efter en god Bairrada vin.
Nok om det. Her er en kort beskrivelse af de seks serveringer
og de tilhørende vine.
Mandler og iberico skinke
Hertil blev serveret en espumante, Murganheira Sparkling
Super Reserve Brut 2015, fra den lille bjergrige region Tavora Varosa, som ligger
mellem Douro og Dão, og som især er kendte for netop mousserende vin. Vinen havde
såvel friskhed og fylde og matchede fint mandler og skinke, ligesom den vil
være brugbar til andre former for petiscos – Portugals svar på tapas.
Hertil fik vi to forskellige vine fra Vinho Verde – begge på
alvarinho: Alvarinho Pouco Comum 2019 fra Quinta da Lixa og enkeltmarksvinen Parcela
Única 2018 fra Anselmo Mendes. Begge aromatiske og friske vine gik fint til
sardinerne og var også brugbare til den røgede makrel. Ingen tvivl om, at Vinho
Verde gør sig godt til mange fiskeretter.
Torsk i kålblade og indbagt brandadetærte
Vinene var et battle mellem Alentejo og Douro i form af
henholdsvis Herdade do Sobroso Branco 2019 og Superior Branco 2017 fra Quinta
do Crasto – begge blends af typiske hvide sorter. De to vine kunne gå til
tærten, men fadpræget i Crastos hvidvin var måske lidt for dominerende i
forhold til den mere sarte torsk.
Tartar af okse med marv og krydret pølse med grillet brød
To meget forskellige serveringer – en mere sart og en meget
krydret – og to forskellige vine i form af Herdade do Sobroso Cellar Selection
2016 fra Alentejo og Réccua Expo Reserve 2014 fra Porto Reccua i Douro. Begge
vine kunne drikkes til tartaren uden dog at være et perfekt match, mens den
krydrede pølse var alt for kraftig og overtrumfede de ellers markante vine.
Grillet gris med agurk og sortfodsgris med bagt rød peber
Her ville jeg nok have foretrukket vine fra fx Bairrada frem
for de to eller udmærkede Douro-vine: Batuta 2017 Tinto fra Niepoort og Reserve
Old Wines 2017 fra Quinta do Crasto. Begge vine er fremragende, men måske og
lidt vel kraftige og krydrede til gris. Bedst gik til de sortfodsgrisen, hvor
sødmen i den bagte peberfrugt gav lidt modspil.
Blomme-is med crunch og syltede blommer samt mandelkage
Der blev serveret to forskellige portvine – en LBV 2007 fra Porto Reccua og en fadlagret Colheita
2007 fra Niepoort. LBV´en var desværre ikke, som den skulle være – måske skyldet
alderen eller måske af andre årsager. Den friske frugt, som kunne have spillet
op mod isen, var derfor fraværende. Mandelkagen gik derimod fint med Colheitaen
fra Niepoort, som samtidig havde fin syre, så det ikke blev sødt på sødt.
Generelt har Portugal mange dejlige gastronomiske vine –
både til den mere eksklusive menu på de findere restauranter og til det mere
rustikke eller bredde. Den store diversitet, hvad angår terroir, klima og druesorter,
giver en bred palette, så der findes noget til det mest. Men samtidig går alt
selvfølgelig ikke til det hele. Nogle af ovennævnte sammensætning var
udmærkede, andre kunne gå an og andre igen ramte ved siden af. Men jeg håber og
tror da, at alle deltagere blev lidt klogere på portugisisk vins muligheder i
forhold til menukortet.
Ønsker du at læse, hvad andre fik ud af arrangementet, kan
jeg henvise til novemberudgaven af Din Vinguide, hvor redaktør Thomas Rydberg
skriver om nogle af serveringerne og til et par skribenters blogindlæg: AndersHalskov-Jensen og Frederik Kreutzer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar