Arrangement og smagning var sponseret af Wines of Portugal
Sidste mandag deltog jeg i et webseminar og smagning arrangeret af Wines of Portugal. Det var et led i deres Wines of Portugal Academy, og efter seancen var der en online prøve, hvorefter man kunne kalde sig certificeret ambassadør.
Selvom jeg sådan set har betragtet mig som ambassadør for portugisisk vin i en del år, valgte jeg at tilmelde mig. For det første med udsigten til godt seks timers intensiv undervisning og repetition i regioner, druesorter og vintyper samt smagning af 16 vine, hvoraf nogle var kendte og andre nye bekendtskaber. For det andet fordi det aldrig kan skade at få papir på sin kunnen og virken.
Det var Daniela Costa, som jeg har mødt et par gange, der stod for kurset. Vi kom vidt omkring. Først noget om den store diversitet i kraft af forskelligt mikroklima og terroir og ikke mindst de mere end 250 indfødte druesorter, hvilket gør Portugal til det land i verden med flest forskellige indfødte druesorter per hektar vinmark. Dernæst fulgte en gennemgang af de 14 forskellige regioner med hovedvægten på de mest kendte samt de 10 druesorter, som Wines of Portugal har valgt at fokusere på, når de promoverer portugisisk vin rundt om i verden: Hvidvinssorterne Alvarinho, Arinto, Encruzado og Fernão Pires (i Bairrada kendt som Maria Gomes) samt rødvinssorterne Baga, Castelão, Tinta Roriz (alias Aragonez), Touriga Franca, Touriga Nacional og Trincadeira. Endelig sluttede Daniela med lidt opsamling herunder om traditionen for at blende på forskellige niveauer (druesorter, marker med forskelligt terroir og forskellige kloner) og afslutningsvis et par ord om vinenes gastronomiske potentiale.
Undervejs smagte vi som nævnt 16 vine. Desværre var de hentet i kun fire regioner, hvilket var lidt ærgerligt. Når vi nu også skulle høre om regioner som Bairrada og Dão, ville det da være fint samtidig at smage et par gode repræsentanter derfra. Og nej, selvfølgelig var det ikke muligt at komme hele vejen rundt, men når Alentejo var repræsenteret med hele otte vine, kunne man have skåret lidt ned her.
Vi smagte nedenstående vine – dog ikke i helt samme
rækkefølge. Hver producent eller eksportør var repræsenteret med to vine, og da
jeg giver en kort introduktion til producenten, er disse samlet.
Quinta do Soalheiro
En af de helt store Vinho Verde producenter og blandt
pionererne, når det gælder om at lave fremragende hvidvin på Alvarinho-druen.
Soalheiro ligger i underregionen Monção og Melgaço, som netop er førende, når
det gælder Alvarinho. Fra quintaen, som ejes af Cerdeira-familien, er der
udsigt ned over Minho-floden og grænsen til Spanien. Winemaker er António Luis
Cerdeira, som eksperimenterer en del med forskellige metoder til vinificering
og lagring. Læs her om mit besøg på quintaen for et par år siden.
Quinta do Soalheiro Allo 2019 (Vinho Verde): Blend af
50 % Alvarinho og 50 % Loureiro. Lys grøngul. Aromatisk med citrus, lidt
blomster og lidt mandarin. Sprød, elegant og mineralsk med høj syre, lav
alkohol (11,5) og citrus i halen.
Quinta
do Soalheiro Clássico 2019 (Vinho Verde): 100 % Alvarinho. Grøngul til strågul. Grønne
æbler, citrus og lidt eksotisk bund i næsen. Citrus og lidt eksotiske noter
samt lidt honning, høj syre, mineralsk, fin tekstur og friskhed, mere krop og fylde.
J. Portugal Ramos
En af de helt store og kendte producenter. Karrieren
startede i 1980 i Alentejo, men han har siden bredt sig til andre regioner:
Beiras, Douro (under navnet Duorum) og Vinho Verde, ligesom han har virket som
konsulent i regioner som Tejo, Lisboa og Dão. Hovedkvarteret er i Estremoz i
Alentejo, og han laver flere forskellige brands fra regionen herunder Marquês de Borba, som blev lanceret i 1997.
Marquês de Borba Colheita
Branco 2019 (Alentejo): Blend af Arinto, Antão Vaz og Viognier. Gulgrøn, klar.
Aromatisk med pære, citrus og lidt ananas. Fin syrebalance og fin krop,
mineralsk, let parfumeret.
Marquês de Borba Colheita Tinto 2019 (Alentejo): Blend af
Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouchet, Petit Verdot og
Merlot, lagret 6 måneder på brugte fade. Rubinrød. Røde bær, kirsebær og
jordbær. Fin og ligefrem med syrnede kirsebær, cassis og lidt lakrids, moderate
bløde tanniner. Fin drikkelig nu.
Quinta dos Avidagos
Familieejet quinta i Douro, der tidligere leverede druer til
de store portvinsfirmaer, men siden 1996 har produceret i eget navn. Foruden
quintaen af samme navn, som ligger ved Corgo-floden i baglandet bag Regua, ejes
tre andre vingårde i Douro. Der laves såvel bordvin som portvin. Et spændende
nyt bekendtskab.
Quinta dos
Avidagos Arinto Reserva 2019 (Douro): Grøngul. Ekspressiv, lidt
parfumeret og eksotisk næse med blomster, citrus og passionsfrugt. Eksotisk,
fyldig med ok syre balance og lidt fadpræg. En spændende vin.
Quinta dos Avidagos Branco Reserva 2018 (Douro): Blend af
Gouveio, Vital, Arinto og Viosinho, ufiltreret. Grøngul. Diskret i næsen med
moden pære og citrus. Dejlig struktur og smag, god frugt, æbler og lidt
animalske undertoner, lang hale.
Ejendommen ligger i det sydlige Alentejo ved Guadiana-floden
og ejes af familien Castelo Branco. De første vinstokke blev plantet i 1995 og
i dag er der 230 hektar vinmarker med såvel portugisiske som internationale
sorter. Winemakeren hedder Rui Reguinga, og der produceres forskellige brands –
også med afsæt i andre vingårde i området. Under selve navnet Herdade Paço do
Conde laves såvel enkeltdruevine som blends.
Herdade Paço do Conde Tinto Reserva 2018 (Alentejo):
Blend af Alicante Bouchet, Syrah og Touriga Nacional. Mørk rubin. Mørke
bær, kirsebær og jordbær, lidt florale noter og lidt vanilje. Solbær, kirsebær,
koncentreret med høj syre og bløde tanniner, moderat fadpræg. En typisk
Alentejo vin.
Carmim
Carmim´s fulde navn er “Cooperativa Agrícola de Reguengos de
Monsaraz” og blev grundlagt i 1971 af 60 vinbønder. I dag er der ca. 900 medlemmer
af kooperativet med samlet 3.600 hektarer vinmarker. Der produceres en lang
række brands herunder Reguengos.
Reguengos Selecção Tinto 2019 (Alentejo): 40 % Trincadeira,
40 % Aragonez og 20 % Alicante Bouchet. Rubin med lilla kant og skær. Solbær og
jordbærgrød, samt lidt krydderier. Noget rå og spicy, pænt med frugt. Brug for
tid.
Reguengos Selecção Tinto Reserva 2017 (Alentejo): Blend af
Syrah, Touriga Nacional, Alicante Bouchet og Trincadeira, lagret på fad. Mørk
rubin med lilla kant. Solbær og jordnær i næsen. Mørke bær, jordbærgrød og
røget bacon, kraftige tanniner. Fint potentiale, har brug for tid.
Reynolds Wine Growers
Den engelske Reynolds-familie har lange aner i Portugal –
fra Thomas Reynolds slog sig ned i Porto i 1820 til i dag. En gren af familien
står således bag Herdade do Mouchao, mens en anden udgør Reynolds Wine Growers,
der lige som Mouchao har stort fokus på den importerede druesort Alicante Bouchet.
En række af deres vine er signaturvine opkaldt efter familiemedlemmer gennem
flere generationer. Julian og Carlos er således far og søn, som står i spidsen
for huset i dag.
Carlos Reynolds Tinto 2018 (Alentejo): Aragonez, Alicante
Bouchet, Alfrocheira og Trincadeira, 6 måneder på store fade. Mørk rubin,
solbær og sorte kirsebær, men også lidt tendens til eddikestik. Let cremet i
munden, frisk, med solbær og andre mørke bær.
Julian
Reynolds Tinto Reserva 2015 (Alentejo): 50 % Alicante Bouchet, 40 % Touriga
Nacional og 10 % Syrah. Mørk rubin med lys kant. Modne syrnede kirsebær,
violer og en smule laktose. Krydret og elegant, modne røde bær, florale noter
og pænt med tanniner.
Wines and Winemakers by Saven
Saven er en sammenslutning af winemakere og producenter og
repræsenterer de fleste regioner. Alle har deres egen profil. I Douro er de f.eks.
repræsenteret af producenter som Viera de Sousa og Lua Cheia – sidstnævnte
laver dog også vine i andre regioner. Winemaker for Lua Cheira i Douro er
Francisco Baptista. En anden producent, Herdade Pegos Claros er hjemhørende i
DOC Palmela på Setubal-halvøen.
Lua Cheia Andreza
Tinto Reserva 2017 (Douro): Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta
Roriz. Mørk rubin. Mørke og røde bær, violer og blomster, let parfumeret
og lidt røget. Let stil med solbær, dejlig kompleks, elegant og med stort
potentiale.
Pegos Claros Reserva 2015 (Palmela): 100 % Castelão fra 70
år gammel mark, 12 måneder på brugte fade. Rubin rød med lilla skær. Mørke bær,
modne blommer, florale noter og lidt mentol, ikke så intens. Koncentreret,
intens og kompleks med masser af frugt samt lidt noter fra fadet, fin syre,
flot balanceret med bløde integrerede tanniner. En dejlig vin.
Quinta da Devesa
Den gamle quinta ligger i Baixo Corgo tæt på Regua og blev
købt af Fortunato-familien i 1941. Devesa producerer vin og portvin med minimal
intervention. Herhjemme er de mest kendte for deres hvide portvin med alder,
Tawny og Colheita, men de lancerede nyligt deres første vintage portvin i form
af årgang 2018. Winemaker er Jorge Sousa Pinto.
Quinta da Devesa Tinto Vinhas Velhas 2013 (Douro): Blend af
mere end 20 sorter fra Vinhas Velhas med 80 år på bagen, lagret 12 måneder på
fad og 12 måneder på flaske. Mørk rubin med lilla kant. Mørke bør, især brombær
og kirsebær, krydret. Fyldig og kompleks med mørke bær, brombær, fin balance og
kraftige tanniner. Traditionel Douro stil.
Quinta da Devesa 20 years old white (Port): Gylden,
ravfarvet med lys kant. Abrikos, honning, mandel og blomster i næsen. Blød og
cremet i munden med orangeskal, abrikos og honning, fin syre til at balancere
sødmen, lang hale. Et dejligt glas.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar