tirsdag den 1. december 2020

En tur på akademiet

Arrangement og smagning var sponseret af Wines of Portugal


Sidste mandag deltog jeg i et webseminar og smagning arrangeret af Wines of Portugal. Det var et led i deres Wines of Portugal Academy, og efter seancen var der en online prøve, hvorefter man kunne kalde sig certificeret ambassadør.



Selvom jeg sådan set har betragtet mig som ambassadør for portugisisk vin i en del år, valgte jeg at tilmelde mig. For det første med udsigten til godt seks timers intensiv undervisning og repetition i regioner, druesorter og vintyper samt smagning af 16 vine, hvoraf nogle var kendte og andre nye bekendtskaber. For det andet fordi det aldrig kan skade at få papir på sin kunnen og virken.



Det var Daniela Costa, som jeg har mødt et par gange, der stod for kurset. Vi kom vidt omkring. Først noget om den store diversitet i kraft af forskelligt mikroklima og terroir og ikke mindst de mere end 250 indfødte druesorter, hvilket gør Portugal til det land i verden med flest forskellige indfødte druesorter per hektar vinmark. Dernæst fulgte en gennemgang af de 14 forskellige regioner med hovedvægten på de mest kendte samt de 10 druesorter, som Wines of Portugal har valgt at fokusere på, når de promoverer portugisisk vin rundt om i verden: Hvidvinssorterne Alvarinho, Arinto, Encruzado og Fernão Pires (i Bairrada kendt som Maria Gomes) samt rødvinssorterne Baga, Castelão, Tinta Roriz (alias Aragonez), Touriga Franca, Touriga Nacional og Trincadeira. Endelig sluttede Daniela med lidt opsamling herunder om traditionen for at blende på forskellige niveauer (druesorter, marker med forskelligt terroir og forskellige kloner) og afslutningsvis et par ord om vinenes gastronomiske potentiale.



Undervejs smagte vi som nævnt 16 vine. Desværre var de hentet i kun fire regioner, hvilket var lidt ærgerligt. Når vi nu også skulle høre om regioner som Bairrada og Dão, ville det da være fint samtidig at smage et par gode repræsentanter derfra. Og nej, selvfølgelig var det ikke muligt at komme hele vejen rundt, men når Alentejo var repræsenteret med hele otte vine, kunne man have skåret lidt ned her.

Vi smagte nedenstående vine – dog ikke i helt samme rækkefølge. Hver producent eller eksportør var repræsenteret med to vine, og da jeg giver en kort introduktion til producenten, er disse samlet.

 

Quinta do Soalheiro

En af de helt store Vinho Verde producenter og blandt pionererne, når det gælder om at lave fremragende hvidvin på Alvarinho-druen. Soalheiro ligger i underregionen Monção og Melgaço, som netop er førende, når det gælder Alvarinho. Fra quintaen, som ejes af Cerdeira-familien, er der udsigt ned over Minho-floden og grænsen til Spanien. Winemaker er António Luis Cerdeira, som eksperimenterer en del med forskellige metoder til vinificering og lagring. Læs her om mit besøg på quintaen for et par år siden.

Quinta do Soalheiro Allo 2019 (Vinho Verde): Blend af 50 % Alvarinho og 50 % Loureiro. Lys grøngul. Aromatisk med citrus, lidt blomster og lidt mandarin. Sprød, elegant og mineralsk med høj syre, lav alkohol (11,5) og citrus i halen.

Quinta do Soalheiro Clássico 2019 (Vinho Verde): 100 % Alvarinho. Grøngul til strågul. Grønne æbler, citrus og lidt eksotisk bund i næsen. Citrus og lidt eksotiske noter samt lidt honning, høj syre, mineralsk, fin tekstur og friskhed, mere krop og fylde.


 

 J. Portugal Ramos

En af de helt store og kendte producenter. Karrieren startede i 1980 i Alentejo, men han har siden bredt sig til andre regioner: Beiras, Douro (under navnet Duorum) og Vinho Verde, ligesom han har virket som konsulent i regioner som Tejo, Lisboa og Dão. Hovedkvarteret er i Estremoz i Alentejo, og han laver flere forskellige brands fra regionen herunder Marquês de Borba, som blev lanceret i 1997.

Marquês de Borba Colheita Branco 2019 (Alentejo): Blend af Arinto, Antão Vaz og Viognier. Gulgrøn, klar. Aromatisk med pære, citrus og lidt ananas. Fin syrebalance og fin krop, mineralsk, let parfumeret.

Marquês de Borba Colheita Tinto 2019 (Alentejo): Blend af Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouchet, Petit Verdot og Merlot, lagret 6 måneder på brugte fade. Rubinrød. Røde bær, kirsebær og jordbær. Fin og ligefrem med syrnede kirsebær, cassis og lidt lakrids, moderate bløde tanniner. Fin drikkelig nu.

  


Quinta dos Avidagos

Familieejet quinta i Douro, der tidligere leverede druer til de store portvinsfirmaer, men siden 1996 har produceret i eget navn. Foruden quintaen af samme navn, som ligger ved Corgo-floden i baglandet bag Regua, ejes tre andre vingårde i Douro. Der laves såvel bordvin som portvin. Et spændende nyt bekendtskab.

Quinta dos Avidagos Arinto Reserva 2019 (Douro): Grøngul. Ekspressiv, lidt parfumeret og eksotisk næse med blomster, citrus og passionsfrugt. Eksotisk, fyldig med ok syre balance og lidt fadpræg. En spændende vin.

Quinta dos Avidagos Branco Reserva 2018 (Douro): Blend af Gouveio, Vital, Arinto og Viosinho, ufiltreret. Grøngul. Diskret i næsen med moden pære og citrus. Dejlig struktur og smag, god frugt, æbler og lidt animalske undertoner, lang hale.  

 


Herdade Paço do Conde

Ejendommen ligger i det sydlige Alentejo ved Guadiana-floden og ejes af familien Castelo Branco. De første vinstokke blev plantet i 1995 og i dag er der 230 hektar vinmarker med såvel portugisiske som internationale sorter. Winemakeren hedder Rui Reguinga, og der produceres forskellige brands – også med afsæt i andre vingårde i området. Under selve navnet Herdade Paço do Conde laves såvel enkeltdruevine som blends.

Herdade Paço do Conde Branco Reserva 2017 (Alentejo): 100 % Antão Vaz, lagret 9 måneder på fad med battonage. Strågul. Parfumeret med smørnoter og tydeligt fadpræg. Fyldig med moden pære, kompleks, til den søde side, lidt vel parfumeret.

Herdade Paço do Conde Tinto Reserva 2018 (Alentejo): Blend af Alicante Bouchet, Syrah og Touriga Nacional. Mørk rubin. Mørke bær, kirsebær og jordbær, lidt florale noter og lidt vanilje. Solbær, kirsebær, koncentreret med høj syre og bløde tanniner, moderat fadpræg. En typisk Alentejo vin.

 


Carmim

Carmim´s fulde navn er “Cooperativa Agrícola de Reguengos de Monsaraz” og blev grundlagt i 1971 af 60 vinbønder. I dag er der ca. 900 medlemmer af kooperativet med samlet 3.600 hektarer vinmarker. Der produceres en lang række brands herunder Reguengos.

Reguengos Selecção Tinto 2019 (Alentejo): 40 % Trincadeira, 40 % Aragonez og 20 % Alicante Bouchet. Rubin med lilla kant og skær. Solbær og jordbærgrød, samt lidt krydderier. Noget rå og spicy, pænt med frugt. Brug for tid.

Reguengos Selecção Tinto Reserva 2017 (Alentejo): Blend af Syrah, Touriga Nacional, Alicante Bouchet og Trincadeira, lagret på fad. Mørk rubin med lilla kant. Solbær og jordnær i næsen. Mørke bær, jordbærgrød og røget bacon, kraftige tanniner. Fint potentiale, har brug for tid.

  


Reynolds Wine Growers

Den engelske Reynolds-familie har lange aner i Portugal – fra Thomas Reynolds slog sig ned i Porto i 1820 til i dag. En gren af familien står således bag Herdade do Mouchao, mens en anden udgør Reynolds Wine Growers, der lige som Mouchao har stort fokus på den importerede druesort Alicante Bouchet. En række af deres vine er signaturvine opkaldt efter familiemedlemmer gennem flere generationer. Julian og Carlos er således far og søn, som står i spidsen for huset i dag.

Carlos Reynolds Tinto 2018 (Alentejo): Aragonez, Alicante Bouchet, Alfrocheira og Trincadeira, 6 måneder på store fade. Mørk rubin, solbær og sorte kirsebær, men også lidt tendens til eddikestik. Let cremet i munden, frisk, med solbær og andre mørke bær.

Julian Reynolds Tinto Reserva 2015 (Alentejo): 50 % Alicante Bouchet, 40 % Touriga Nacional og 10 % Syrah. Mørk rubin med lys kant. Modne syrnede kirsebær, violer og en smule laktose. Krydret og elegant, modne røde bær, florale noter og pænt med tanniner.

  


Wines and Winemakers by Saven

Saven er en sammenslutning af winemakere og producenter og repræsenterer de fleste regioner. Alle har deres egen profil. I Douro er de f.eks. repræsenteret af producenter som Viera de Sousa og Lua Cheia – sidstnævnte laver dog også vine i andre regioner. Winemaker for Lua Cheira i Douro er Francisco Baptista. En anden producent, Herdade Pegos Claros er hjemhørende i DOC Palmela på Setubal-halvøen.

Lua Cheia Andreza Tinto Reserva 2017 (Douro): Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Mørk rubin. Mørke og røde bær, violer og blomster, let parfumeret og lidt røget. Let stil med solbær, dejlig kompleks, elegant og med stort potentiale.

Pegos Claros Reserva 2015 (Palmela): 100 % Castelão fra 70 år gammel mark, 12 måneder på brugte fade. Rubin rød med lilla skær. Mørke bær, modne blommer, florale noter og lidt mentol, ikke så intens. Koncentreret, intens og kompleks med masser af frugt samt lidt noter fra fadet, fin syre, flot balanceret med bløde integrerede tanniner. En dejlig vin.

  


Quinta da Devesa

Den gamle quinta ligger i Baixo Corgo tæt på Regua og blev købt af Fortunato-familien i 1941. Devesa producerer vin og portvin med minimal intervention. Herhjemme er de mest kendte for deres hvide portvin med alder, Tawny og Colheita, men de lancerede nyligt deres første vintage portvin i form af årgang 2018. Winemaker er Jorge Sousa Pinto.

Quinta da Devesa Tinto Vinhas Velhas 2013 (Douro): Blend af mere end 20 sorter fra Vinhas Velhas med 80 år på bagen, lagret 12 måneder på fad og 12 måneder på flaske. Mørk rubin med lilla kant. Mørke bør, især brombær og kirsebær, krydret. Fyldig og kompleks med mørke bær, brombær, fin balance og kraftige tanniner. Traditionel Douro stil.

Quinta da Devesa 20 years old white (Port): Gylden, ravfarvet med lys kant. Abrikos, honning, mandel og blomster i næsen. Blød og cremet i munden med orangeskal, abrikos og honning, fin syre til at balancere sødmen, lang hale. Et dejligt glas.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar