Omtalte vine er sponseret af producenten
Dalva er mest kendt for sine Colheitas, Tawny og Golden
Whites. Men de laver portvin af alle typer og dermed også Late Bottled Vintage
og Vintage.
Selskabet bag hedder C. da Silva og er opkaldt efter
Clemente da Silva, som i 1933 arvede firmaet, hvis forløber var grundlagt
tilbage i 1862. Han omdøbte altså selskabet i sit eget navn, men da der i forvejen
var en del da Silva´er i portvinsbranchen, blev selve brandnavnet en
sammentrækning af ”da” og ”lva” i efternavnet.
Dalva havde allerede den gang fokus på ældre Tawny og Colheitas,
ligesom de tidligt begyndte at lagre hvid portvin til brug for blends, hvilket
senere førte til den kendte Golden White serie.
Dalva ejes i dag af Grand Cruz, som igen er en del af den
franske La Martiniquaise gruppe. Grand Cruz er blandt de såkaldte fem store på
portvinsmarkedet (de andre er Symington Family Estates, Fladgate Partnership,
Sogrape og Sogevinus). Den placering skyldes ikke mindst det store populære
brand Porto Cruz, men derudover ejes altså også Dalva og Quinta de Ventozelo
samt Présidential, der er Dalvas pendant målrettet det engelsksprogede marked,
men dog med sine egne blends.
Jeg har tidligere gennemsmagt Dalvas Golden Whites ved
Portvinsfestivalen på Børsen og hos Porto Cruz i Porto, begge gange i selskab
med Elsa Couto, samt en længere række portvine, da Dalva gæstede os i The
Vintage Port Club (læs omtalen her).
Denne gang gælder det deres nyeste Vintage, som blev smagt
blindt på førstedagen i selskab med tilsvarende fra Quinta de Ventozelo og
gensmagt dagen derpå, samt en økologisk Tawny Reserva og et par Colheitas, som
alle ligeledes blev smagt over to dage.
Dalva Vintage 2018: Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão m.fl. Mørk violet, lilla kant, uigennemsigtig. Meget ekspressiv med masser af solbær, lidt hyldebær og mørk chokolade i næsen. Solbær, brombær, florale noter, lidt mokka, ribena på førstedagen, hvilket dog var aftaget dagen efter, hvor den fremtrådte mere elegant, men stadig kraftig og med høj syre, tør, lidt mineralitet, pæn fylde, let sprittet hale med tørre tanniner i enden. Ok potentiale (91).
Dalva Pure Tawny Reserve (Organic): Typisk Douro-blend, men
med mere Tinta Roriz og Touriga Franca, ca. 7 år på fad. Rødbrun, lidt lys
kant. Mørke bær, lidt marmelade, blommer, svesker og nødder samt lidt friske
urter i næsen. Fin syre, nødder, tørrede frugter, vegetale noter. Faktisk
veludviklet og udmærket for kategorien (88).
Dalva Colheita 2010: Rødbrun med orange kant. Fin næse med
mandel, orange og honning, en smule ribs og kvæde samt bærrester. Blød i munden
med nødder og tørrede frugter, let krydret, fin syre med lidt bid, som kommer i
anden omgang. Fin ung Colheita, men måske ikke så kompleks (89).
Dalva Colheita 2005 (Magnum): Typisk Douro-blend. Orangebrun med flot orange skær og lidt grøn kant. Dejlig næse med mandel, appelsinskal, karamel, honning, abrikos og valnød. På en gang frisk og blød i munden med mandel, orange og tørrede frugter, høj syre, lang krydret hale. Et dejligt glas (93).
Dalva importeres af Vinmonopolet
Ingen kommentarer:
Send en kommentar