Omtalte vine er sponseret af producenten
Der kommer hele tiden nye portvinsmærker, nye typer, nye
årgange og nye blends på det danske marked. Det er jo dejligt, da det giver
store valgmuligheder både i forhold til smagspræferencer og foretrukne
prisniveau.
Det gør sig f.eks. gældende med Boeira – eller Quinta da
Boeira som producentens fulde navn er, opkaldt efter quintaen midt i Gaia. Der
er tale om prisvenlig portvin, som oftest er lidt til den søde side. Noget af
det, jeg har smagt, har jeg fundet ganske fint til prisen, men generelt er der
ikke tale om den store kompleksitet.
Jeg fik tilsendt tre vine fra Boeira, som nu har fundet vej
til supermarkedernes hylder – to 10 års og en 15 år gammel Colheita. Sidst jeg
smagte portvin fra Boeira, var det 40 års Tawny og Very Old Tawny på spray samt
den nye Vintage 2018 – altså fra den øverste ende af registret. Denne gang
gælder det så betydelig yngre fadlagret Port herunder en hvid.
De tre vine blev smagt over to dage i såvel afkølet som tempereret tilstand. Her er mine noter:
Boeira 10 års White: Ravfarvet til orange. Ekspressiv og sødlig
i næsen med abrikos, marcipan og lidt honning og koriander. Fyldig i munden med
marcipan, mandarin, mandel, appelsinskal og blomster samt lidt vanilje, vel sød
til mine smagsløg, men dog med ok balancerende syre, fin lang og lidt syrlig
hale. Skal drikkes kold (85).
Boeira 10 års Tawny: Lys mahognifarvet med lidt rødligt skær
og lysere, orange kant. Anonym i næsen, men åbner dog op, som temperaturen stiger,
med hasselnødder, marcipan, abrikos, tørrede figner samt en lille smule ribs og
andre røde bær. Behagelig i munden med nødder, figner, tørrede frugter og lidt
vanilje, igen til den søde side, men med fin friskhed og balancerende syre samt
en lang og lidt sprittet hale. Kan fint drikkes afkølet, men ikke så
kompliceret (85).
Boeira Colheita 2005: Mørk rødbrun, lidt lys kant. Fyldig
næse med hasselnødder, figner, svesker, lidt muskat og karry. Nødder, tørrede
frugter og krydderier i munden, fint balanceret med ok friskhed og god syre,
men også sødme, som dog er mere afdæmpet pga. syren, slutter med en lang krydret
hale med lidt syrekant. Et fint, behageligt glas, som står stærkest i afkølet
tilstand (88).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar