fredag den 4. december 2020

Ny bog om sydafrikanske vine

 

Omtalte bog er tilsendt af forfatteren

 

Seneste nummer af vinmagasinet Din Vinguide havde særligt fokus på Sydafrika. Det var sikkert ikke tilfældigt, for bladets redaktør Thomas Rydberg har netop udgivet den første danske bog om sydafrikansk vin. Ud over at være redaktør af Din Vinguide er Rydberg skribent for Ekstra Bladet og forfatter til bogen Spansk Vin – og opskriften i den nye bog er lidt den samme og lig mange andre vinbøger på markedet. Først en mere generel introduktion til landets vin herunder afsnit om historien og om druesorter. Derefter mere opslagsprægede afsnit, som gennemgår regionerne en efter en.

Thomas Rydberg besøgte Sydafrika første gang i 2004 og er siden vendt tilbage næsten årligt. Han har derfor oparbejdet et solidt kendskab til sydafrikansk vin, regioner, druesorter og producenter – nye som gamle.

Sydafrika er det ældste vinland i gruppen af såkaldte ”nye vinlande” – altså vinlande fra andre verdensdele i modsætning til de gamle europæiske vinlande. De første vinstokke blev plantet nær Cape Town i 1655, og den første vin blev fremstillet fire år senere. I mange år var der især fokus på såvel søde dessertvine som kvantitet. Men efter 1994 og enden på apartheidstyret er der sket meget. Landet åbnede sig, winemakere hentede inspiration i Europa, vinproduktionen ekspanderede til nye områder, der blev i højere grad satset på kvalitet, og samtidig søgte landet efter sin egen identitet som vinland.

I dag produceres der vin i seks regioner, 30 distrikter og 92 såkaldte ”wards” med i alt 93.000 hektar vinmarker, hvilket gør landet til den 8. største producent i verden. Og danskerne er vilde med den prisvenlige og ofte kraftige og krydrede sydafrikanske vin. Sydafrika indtager 3. pladsen på landelisten, og Danmark er den 5. største importør af sydafrikansk vin. Alene af den grund er det selvfølgelig tiltrængt med en bog om emnet.

Thomas Rydberg skriver med stor viden, hvorfor der er mange gode informationer at hente i bogen. Det gælder afsnit om historien, om druesorter og om regioner og terroir. Men indimellem savner jeg lidt mere personlig tilstedeværelse og passion – lidt mindre leksikal viden. På det område skiller et spændende afsnit om trends sig dog ud. Her møder vi den erfarne vinmand, som reflekterer og vurderer den seneste udvikling og dermed også guider os ind i fremtiden for sydafrikansk vin – en fremtid, der selvfølgelig byder på langt mere end den typiske sydafrikanske vin fra supermarkedet. Alene mellemoverskrifter som ”Chenin Blanc rykker big time”, ”Man er ved at lære at tøjle Pinotage” og ”Drueavlere på vej ud af mørket”, fortæller deres egen historie.



I afsnittene om de forskellig regioner og områder informeres både om terroir, druesorter og producenter. Enkelte producenter – store som små, nye som gamle – får særlige små omtaler, ligesom der listes anbefalinger til vin op. Det sidste gælder også afsluttende i bogen, hvor de ”101 bedste sydafrikanske vine” listes. Fint med inspiration, men det kunne nu have været dejligt, hvis der lige var sat enkelte ord på stilart og karakter frem for blot namedropping. Men her må man så selv på nettet og finde smagenoter.

Bogen er rigt illustreret og primært med flotte og farvestrålende stockfotos. Det er altid dejligt med billeder, men virker desværre også lidt som en fyldig, overbroderet turistbrochure, som pumpes op med det ene billedopslag efter det andet.

Sidst i bogen følger afsnit om Sydafrika som mål for vinrejsen med lidt anbefalinger af seværdigheder, hoteller og restauranter samt endelig en fyldig ordliste med såvel almene som særlig sydafrikanske begreber samt et grundigt register. Det sidste er fint, da bogen efter læsning er velegnet som opslagsværk.

Så afgjort en læseværdig og informativ bog og fint, at endnu et vinland nu har sig egen bog.

 

 

Thomas Rydberg: Sydafrikansk vin. Rydberg Publishing 2020, 266 sider. Bogen kan købes via Din Vinguide

Foto: Aline Balayer. Stellenbosch fra Wines of South Africa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar