Den smagte vin var sponseret af producenten
I januar trådte
den nye lovgivning med nye kategorier af portvin i kraft – heriblandt 50 års
Tawny og 50 års hvid portvin. Så vidt vides var de første, som kom på markedet Kopke
med såvel en 50 års Tawny som en 50 års hvid, men siden er andre fulgt med.
Undertegnede kender til Vallado 50 års, Taylor´s Golden Age og Maynard´s 50 års
Tawny.
Sidstnævnte
blev allerede præsenteret ved Portvinsmessen i Roskilde i marts, hvor winemaker
og masterblender Alvaro van Zeller havde medbragt en lille prøve. Indtrykket
var umiddelbart positivt. Jeg fik efterfølgende en flaske tilsendt, så den
kunne smages i ro og mag over to dage ved lidt forskellige temperaturer. Men
hvorfor udsende en 50 års?
”For det første
havde vi i vores kælder nogle gode fade, som var mere end 40 år gamle, men ikke
kunne bruges til Colheita. For det andet havde vi flere kunder, der
efterspurgte det,” fortæller Alvaro van Zeller.
Der er som
altid, når vi taler Tawny med alder tale om et blend af forskellige årgange.
Druesorterne er typiske for regionen - nemlig Touriga Nacional, Touriga Franca,
Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinta Cão. Alkoholen holder 20 % og
sukkerindholdet er 152 g/l. Om selve blended kan Alvaro fortælle følgende:
”Det meste
er fra en mere end 60 år gammel portvin som vi købte sidste år. Det har jeg så
blandet med moder-vinen til vores 40 års Tawny og så lidt af nogle ”spicy”
ældre eller yngre portvine.”
Barão de
Vilar, som selskabet bag Maynard´s hedder, har i sin kælder mange gamle fade,
hvilket ikke mindst skyldes, at Alvaro har et godt øje for at finde frem til
sådanne rundt om i Douro. De laver også hvid portvin med alder, men har aktuelt
ikke planer om, at udsende en 50 års hvid.
”Det er
vores beholdning af hvid portvin ikke til. Men vi er rundt på markedet i Douro
for se, om vi kan finde fade med gammel hvid portvin, så vi får at se,” siger
han.
Der har været
en del diskussion om de nye kategorier rundt om i portvinskredse. Er det et
fornuftigt tiltag? Eller risikerer man at udvande kategorierne og tære på
reserverne af gammel portvin, så der ikke er til fremtidens produktion?
Alvaro van
Zeller har da også visse betænkeligheder, men håber det bedste.
”Very Old Tawny er uproblematisk. Når det er mere end 80 år gammelt,
skiller det sig ud fra de andre kategorier. Mange producenter har fade med meget
gammel portvin, som ikke kan bruges til Colheitas, men på denne måde kan værdsættes,”
forklarer han og fortsætter:
”Det er sværere
med 50 års Tawny versus 40 års Tawny. Jeg frygter, at producenter vil gå på
kompromis med deres 40 års for at skabe sikkerhed for deres 50 års. Derfor skal
IVDP fastholde og sikre kvaliteten af såvel 40 års som 50 års. Lykkedes det,
vil de nye kategorier være en succes, så vi må se, hvordan det går.”
Og nu til mine
noter.
Maynard´s 50
års Tawny:
Tawnybrun
med mørk kerne og lysere grøn til orange kant. Rustik og intens næse med
hasselnødder, svesker, figner, balsamico, muskatnød og cigarkasse, lidt sprittet
lige efter ophældning, men det aftog i glasset. Godt med fedme i munden med
nødder, valnød, balsamico, brændte figner, tobak, kanel og appelsinskal, meget
koncentreret og krydret, fint balanceret med syre, fin lang hale med lidt bid.
Et dejligt glas (94/95).
Maynard´s importeres af Vinimondo
Ingen kommentarer:
Send en kommentar