Der afholdes i dag portvinsfestivaler i en længere række af byer. Den ældste af dem så dagens lys i 1988 og var arrangeret af Henrik Oldenburg, som den dag i dag står bag festivalen, der finder sted den første mandag i november på Børsen i København.
Henrik
Oldenburg sætter ikke kun pris på portvin, men også på sherry. I 2018 udgave
han således den lille bog, ”Sherry, tapas og skinke”, og året efter stod han
bag den første danske sherryfestival. Siden fulgte et par år med
Corona-nedlukning, hvor den slags arrangementer ikke kunne finde sted, men i år
sidst i april blev endnu en sherryfestival afviklet på Sceneriet i Det Ny
Teater.
Jeg var
inviteret med, og da jeg foruden min kærlighed til portvin også er begejstret
for især de tørre sherryer mødte jeg op for at tage del i glæderne. Samtidig
synes jeg, at det er værd at bakke op om initiativet. Sherry står – sammen med
andre hedvine som madeira – helt i skygge af portvinens store popularitet og
fortjener derfor større opmærksomhed.
En sådan
festival inviterer sjældent til koncentreret smagning med notetagning. Her vil
jeg derfor kun kort præsentere nogle af de huse, jeg nåede at besøge, og knytte
enkelte kommentarer til nogle af de smagte vine. Men inden da et par få ord om sherry
og sherrytyperne.
Sherry
produceres i en trekant i det sydvestlige Spanien udspændt mellem de tre byer Jerez
de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria, som er de
eneste byer, hvor sherry må lagres ifølge regulativerne. I modsætningen til
portvin laves sherry på kun en druesort – de fleste på den tørre Palomino,
andre på de søde Moscatel og Pedro Ximénez. Det bedre terroir udgøres af den
kalkholdige albariza-jord, som ofte fremstår hvid.
Efter
presning og gæring tilsættes vinsprit, så alkoholprocenten stiger fra godt 10
til 15-16 procent, hvorefter vinen lagres på fade i de mange bodegaer. I fadene
dannes et lag af døde gærceller – kaldet flor – som i større eller mindre grad er
med til give sherryen sin karakteristiske smag. En andet karaktertræk er det
såkaldte solera-system, hvor den færdige vin tappes af de nederste fade, som så
fylde op med vin fra række over, som igen fyldes af næste række etc. Den nye og
helt unge vin hældes altså på foroven, bevæger sig derefter gennem flere
årgange af vin og opnår derved alderdommens karaktertræk.
Fino og
Manzanilla – sidstnævnte må kun lagres i Sanlúcar de Barrameda – er de mest
tørre udgaver af sherry, der findes. Restsukkerindholdet er omkring 1
gram pr. liter i modsætning til de sødeste sherrytyper på Pedro Ximénez,
hvor det kan være over 400. Dermed også sagt, at spændvidden, hvad angår tørhed
og sødme, er langt større i sherry end i portvin.
Den næste
kategori i rækken er Amontillado, som ligeledes starter sin lagringstid under
flor, men som så lagrer videre, når floren dør ud eller så at siges dræbes ved
tilsætning af sprit, så alkoholprocenten hæves. Amontillado er altså lagret
såvel biologisk som på almindelig oxidativ vis. Amontillado, Palo Cortado og
Oloroso regnes ligeledes for tørre sherryer, selv om sukkerindholdet er
stigende i forhold til Fino og Manzanilla. Til de søde hører Moscatel og ikke
mindst Pedro Ximénez samt diverse blends som de kendte cream sherryer.
For
uddybning og information om sherryens historie kan jeg henvise til Oldenburgs
lille bog eller udmærkede engelsksprogede bøger som Julian Jeffs ”Sherry” og
Talia Baiocchis ”Sherry”.
Men tilbage
til festivalen og min lille rundtur. Som nævnt følger en kort præsentation af nogle
af de forskellige producenter samt enkelte bemærkninger til de smagte vine. Navnet
på importør og/eller forhandleren, som repræsenterede dem på festivalen, står i
parentes.
Bodega Yuste
Ungt hus grundlagt
af Francisco ”Paco” Yuste, som i 1991 overtog og renoverede den gamle Bodega
Santa Ana i Sanlúcar. I starten arbejdede han som almacenista for andre
bodegaer, men siden er han ekspanderet og har opkøbt flere bodegaer og udsender
du egen vin. I 2015 købte han fx retten til at udsende Pedro Romeros brand
Aurora – et brand, der stammer fra 1904 og er en hyldest til Romeros hustru
Aurora, hvis portræt pryder flaskerne.
Jeg smagte
to forskellige Manzanillas, Aurora og den lidt ældre La Kika, som især var
ganske spændende med sine mindst 10 år under flor. Endelig smagte jeg også
deres Aurora Amontillado (Vinimondo).
Barbadillo
Familieejet
bodega grundlagt i 1821, da Don Benigno Barbadillo vente tilbage til sin fødeby
efter at have boet i Mexico. Ligger i Sanlúcar og er især kendt som for sin
store produktion af tør Manzanilla, men producerer alle typer og står faktisk
også bag den gamle storsælgende Fad nr. 6.
Hos
Barbadillo smagte jeg først nogle af de helt tørre vine: Manzanilla En Rama, Manzanilla
Levante & Poniente – to ens vine i udgangspunktet, men med forskellig
placering i bodegaen. Dernæst fulgte et par Amontillados i form af 12 års
Principe og 30 års V.O.R.S. med en dejlig næse og flot kompleksitet. Endelig
sluttede jeg med et par af de søde typer – en fin Moscatel Laura og en intens20
års Pedro Ximenez (Juuls Vin & Spiritus).
Ximenez-Spinola
Lille
familiejet producent grundlagt i 1729, som har specialiseret sig i tørre vine
på Pedro Ximenez samt enkelte sherryer og brandy.
Her smagte
jeg først et par spændende tørre hvidvine, Fermentation Lenta 2019 og
Exceptional Harvest 2019. Dernæst deres sherry, 1918 Muy Viejo Sherry og
endelig en brandy. Et spændende og anderledes hus fra regionen (H.J. Hansen).
Alvaro Domecq
Den kendte
tyrefægter Alvaro Domecq købte i 1998 den gamle almacenista Pilar Arandas
bodega og genoptog dermed familiens gamle beskæftigelse som sherryproducenter.
Producerer i mindre skala herunder nogle gamle VORS vine.
Jeg smagte
først Manzanilla “La Jaca” og Fino ”La Jaca”, dernæst to fremragende Olorosaer,
”Alburejo” og 1730 V.O.R.S – sidstnævnte med en fantastisk næse, høj syre og
lidt kant. Et spændende hus (Erik Sørensen Vin).
Bodega Hidalgo La Gitana
Sigøjnerpigen,
La Gitana, er navnet på husets Manzanilla, men har altså også givet navn til
bodegaen, som blev grundlagt i 1792. Jeg smagte La Gitana Manzanilla, en
udmærket Amontillado Napoleon og Olorosa Farson (Brdr. D´s Vinhandel).
Emilio Hidalgo
Familiejet
bodega grundlagt omkring år 1875. Jeg smagte først der fino og manzanilla og derefter
den dejlige La Panesa, som har 15 år under flor. Fin og indbydende næse og på
en gang elegant og kompleks (ViniPortugal).
Baron Sacristía AB
Ny bodega
grundlagt i 2010 af Antonio Barbadillo (AB), som ganske rigtigt kommer fra den
traditionsrige familie bag Barbadillo. På egne ben fremstiller han mere
radikale og særprægede vine, som ikke er mainstream, hvilket også fremgår af
etiketten.
Jeg smagte
deres uhyre komplekse og lækre 50 års gamle Olorosa (Frederiksberg vinhandel).
Bodegas Baron
Ligeledes en
noget anderledes og utraditionel producent med et moderne look. Bodegaen har
hjemme i Sanlúcar og er derfor især kendt for sine Manzanillas.
Jeg smagte Xixarto
Manzanilla og deres 12 års Amontillado. Et spændmede hus (Frederiksberg
vinhandel).
H.J. Hansen
var ligeledes til stede med den udmærkede producent Emilio Lustau, som jeg dog
sprang over, da jeg tidligere har besøgt stedet under et besøg Jerez. Læs nærmere
her.
Til slut er vel blot at sige, at det er et udmærket initiativ Henrik Oldenburg har taget med sherryfestivalen. Jeg håber endnu flere finder vej næste gang, og at det udvikler sig til en tradition som portvinsfestivalen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar