Turen til Porto var sponseret af Essência do Vinho
Hvidvin,
rødvin og alle farver imellem. Portvin, Madeira og Moscatel samt Espumante. Det
hele stod fremme i den gamle, flotte børsbygning, Palácio da Bolsa i sidste uge,
hvor den 18. udgave af den store vinfestival Essência do Vinho 2022 fandt sted.
Jeg var inviteret
med som medlem af den international jury. Foruden de mange portugisere og
brasilianere var lande som Schweitz, Italien, Spanien, England, USA og altså
Danmark repræsenteret i juryen, som skulle kåre Portugals 10 bedste vine – vel at
mærke blandt de vine bladet Revista de Vinhos i forvejen havde udvalgt som de
bedste fra årets testsmagninger. Dertil kom et tæt program med flere
særsmagninger samt diverse frokoster og middage med producenter.
Top 10
smagningen fandt vanen tro sted i den smukke arabiske sal i Bolsa, hvor panelet
sad klar til smagning af 62 vine, som kom ind i hurtigt tempo. Først en enkelt
rosé, derefter 17 hvide, en espumante, de mange rødvine og så endelig 10
hedvine, hvor portvinene var i overtal med seks vine, men også Madeira og
Moscatels. Panelet fik afgivet point, og et par dage efter fandt kåringen af de
10 bedste vine (2 hvide, 6 røde og 2 hedvine) så sted ved en gallamiddag på
Factory House – de engelske portvinshuses traditionsrige klub. Mere herom følger
snarest i en artikel i Vinbladet.
Efter Top 10 smagningen var der frokost med huset Churchill´s, hvilket betød et gensyn med Johnny og Zoe Graham samt smagning af nogle af deres glimrende vine og portvine.
Om eftermiddagen var jeg til smagning af såkaldte Underdogs med spændende og utraditionelle vine fra en god håndfuld producenter heriblandt en altid humørfyldt João Roseira fra Quinta do Infantado. Og endelig fulgte om aftenen middag med den store producent Esporão, som foruden den store ejendom i Alentejo også ejer Quinta do Ameal i Vinho Verde og Quinta dos Murcas i Douro.
Fredagen bød
på endnu en frokost – denne gang med Quinta Vale D. Maria – i restaurant PIP i
museums- og vinkomplekset WOW. Dejlige vine, hvilket især gjaldt den altid
delikate Vinha da Francisca opkaldt efter den tidligere indehaver, Cristiano
van Zellers datter, samt ikke at forglemme deres Very Old Tawny fra 1969.
Intens, koncentreret og med flot balancerende syre, som gav elegance. Frokosten
bød også på et gensyn med Martim Guedes fra Aveleda, som i dag ejer Vale D. Maria
og Isabel Abreu Lima, som jeg mødte første gang, da hun repræsenteret Dalva ved
en smagning i The Vintage Port Club.
Om
eftermiddagen fulgte en smagning af portugisiske hedvine, ”The Dream Ones”, som
overskriften lød i programmet. Syv fantastiske vine fordelt på en fra den lille
område Carcavelos i Lissabon, to portvine, to madeiravine og to moscatels. Mere
herom følger i et senere indlæg.
Efter aftenens
prisoverrækkelse var det officielle program slut, men jeg valgte at blive endnu
en dag. Både for at få tid til et par aftaler med gode bekendte fra
portvinsbranchen, men især for at få mulighed for at gå lidt rundt blandt standene
på messen og lystsmage – det vil sige uden at tage de store noter – samt sludre
med nye og gamle kontakter.
Her blev det
bl.a. til et gensyn med Joana Santiago og hendes glimrende vine fra Moncão og
Melgaco i Vinho Verde heriblandt en fin, frisk rødvin Sou og den spændende amforavin
Santiago na Ãnfora do Rocim – den første Alvarinho-vin lavet på Amfora i samarbejde
med specialisten på området Herdade do Rocim fra Alentejo.
Jeg fik også
smagt vine fra producenten Campolargo i Bairrada, som kombinerer moderne
teknikker med gamle traditioner og mindst mulig indgriben. Spændende hvidvine
og rødvine på Baga. Og så fik jeg hilst på Luís Leocádio og gensmagt hans
glimrende Vale de Mil vine fra Titan of Douro (læs omtale her).
Hos Sogrape smagte
jeg to spændende hvidvine fra deres ejendom Quinta da Romeira i Bucelos – det
lille distrikt i Lisboa-regionen, som har en lang tradition for vine på Arinto –
samt gensmagt deres to udgaver af Vintage 2019, Ferreiras Quinta do Porto og
Sandemans Quinta do Seixo (læs min omtale her).
Det blev også til et besøg hos Julia Kempers stand, hvor jeg smagte tre hvidvine.
Hos Quinta do Portal smagte jeg såvel hvidvin som Moscatel på druen Moscatel Galego - begge udmærkede vine.
Der var spædende enkeltdruevine på programmet hos Real Companhia Velha,
hvor jeg også fik en snak med Pedro Silva Reis. Endelig fik jeg smagt lidt
Vintage portvin hos Quinta Nova, Niepoort, Wine & Soul (Pintas), Quinta do
Vale Meão og Alves de Sousa, men dog altså uden at tage noter.
Mere følger snarest om kåringen af Top 10 og om smagningen af The Dream Ones.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar