fredag den 3. juni 2022

Quinta do Portal klar med to udgaver af Vintage 2020

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Der vil ikke blive tale om en bred deklarering af Vintage Port for 2020´s vedkommende. Året bliver altså ikke klassisk, men et Single Quinta år. Som sædvanen har været de seneste mange år, er der dog undtagelser. Sogevinus har deklareret deres fire store brands: Cálem, Kopke, Barros og Burmester. Churchill´s laver både Churchill´s og Quinta da Gricha, ligesom Quinta do Noval både har deklareret Noval og Noval National.

Det samme gælder Quinta do Portal, der ligeledes sender såvel klassiske Vintage som Single Quinta Vintage på markedet og altså deklarerer både Portal Vintage 2020 og Quinta dos Muros Vintage 2020.



Quinta dos Muros, som ligger på østsiden af Pinhão-dalen, er, hvor det hele begyndte for familien Mansilha Branco, der har dyrket vin på ejendommen i flere generationer. Siden tilkøbte familien Quinta da Abelheira (1978) og Quinta do Casal de Celeirós (1991), som de omdøbte til Quinta do Portal, der altså også er navnet på firmaet. Endvidere ejer de Quinta do Confradeiro og Quinta da Manuela (købt i 2017). Gennem årene er der lavet Single Quinta Vintage fra såvel Quinta do Portal som Quinta dos Muros, mens druerne til den klassiske Portal Vintage ikke kun kommer fra Quinta do Portal.

”Druerne til Portal kommer fra alle fem ejendomme – hvilke afhænger af året og kvaliteten af de forskellige druesorter. Men der bruges altid druer fra begge sider af Pinhão-floden, og Quinta dos Muros spiller en stor rolle,” fortæller winemaker Paulo Coutinho.



Paulo Coutinho har været chefwinemaker for Portal siden 1994, og da første Vintage blev deklareret i 1995, har han været med hele vejen. Om udviklingen gennem årene fortæller han:

”Den sidste halvdel af 90´erne brugte vi til at teste de forskellige marker. I starten af 2000-tallet brugte vi kraftigere ekstraktion kulminerende med Vintage 2003, som jeg vil kalde for den sidste rigtige klassiker, som stadig har 20 år foran sig. Derefter fulgte udviklingen af vores Single Quinta Vintages. I årene fra 2011 til 2015 evaluerede vi quintaerne og begyndte med mindre ekstraktion og dermed mere elegance. Og endelig har vi de sidste fem år bevæget os i en grønnere og mere miljøvenlig retning.”



2003 var også året, hvor de for første gang sendte to forskellige Vintage-udgaver på markedet, idet Portal Vintage blev suppleret af Portal+ Vintage, der nærmest var en Single Quinta Vintage fra Quinta dos Muros med højt indhold af Touriga Nacional.

”Portal+ var vores første individuelle quinta vin, og den udløste senere filosofien bag Quinta dos Muros”, fortæller Paulo Coutinho og fortsætter:

”Quinta dos Muros har en mere harmonisk struktur som ung, hvor Portal Vintage er mere klassisk i sin stil, mere tør og med flere tanniner. Men begge har fint lagringspotentiale, og forskellen er størst i de unge år”.

Jeg fik tilsendt fadprøver på begge portvine. Vinene blev smagt over to dage samt gensmagt et par dage senere og det ved lidt forskellig temperaturer. Her er mine noter.

 

Quinta dos Muros Vintage 2020 (fadprøve): Blend af Touriga Nacional (35 %), Tinta Roriz (35 %) og Touriga Franca (30 %). Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig, farver glasset. Solbær, hindbær og mørke bær, men også med florale noter og friske krydderurter, hvidløg samt en smule lavendel. Masser af frugt i munden, cassis, mørke bær, florale noter, i anden omgang pebret og krydret, kraftige men integrerede tanniner og høj syre, tørre tanniner i enden. Lidt kompakt på første dagen, derefter mere åben og indbydende og med mellemlangt potentiale. (92).

Portal Vintage 2020 (fadprøve): Blend af Touriga Nacional (40 %), Tinta Roriz (30 %) og Touriga Franca (30 %). Mørk rubin, uigennemsigtig med lilla kant, farver glasset. I første omgang lidt lukket næse med mørke bær, på andendagen mere åben med frisk frugt, solbær, brombær, lakrids, tobak og lidt friske urter. Umiddelbart blød og rund i munden med fin struktur, godt med moden frugt, mørke bær og cassis samt lidt friske urter, tør, elegant og harmonisk med markante polerede tanniner og lidt krydret og pebret bund, tørre tanniner i enden. Ok tilgængelig og velbalanceret med fint potentiale, men måske ikke til den helt lange bane (92).

 

De to udgaver af Vintage 2020 er ikke vidt forskellige, men dog med nuanceforskelle. Quinta dos Muros virker umiddelbart lidt mere urtet, mens Portal er mere klassisk, som Paulo Coutinho selv udtrykker det. Og set over en årrække har der vitterligt været tale om en bevægelse mod en lidt friskere og mere elegant og floral stil.

 

Læs i øvrigt om mit besøg hos Quinta do Portal i 2019 her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar