De smagte vine var sponseret af arrangørerne
For nogen
tid siden var jeg inviteret til en lille smagning af portvinshuset Churchill´s
hos den nye vinbar Salute i Overgade i Odense. Noterne følger nedenfor, men
først lidt om huset, familien bag og stedet, hvor smagningen foregik.
Jeg har de senere år stiftet et solidt bekendtskab med Churchill´s – og det gælder såvel vinene (foruden portvin laver de udmærket rødvin) som personerne bag. Jeg har således flere gange mødt familien i form af stifteren Johnny Graham, datteren Zoe og svigersønnen Ben Himowitz.
Den nye generation har taget over, da Johnny
Graham, som stiftede selskabet i 1981, er ved at trække sig tilbage. Han vil
dog fortsat være at finde i smagerummet og ved særlige repræsentative
lejligheder. Derudover har jeg også lært winemaker Ricardo Pinto Nunes og
salgsansvarlige João Afonso at kende (billedet
øverst).
Det var
netop sidstnævnte, som stod for smagningen i Odense, hvor han fortalte lidt om
huset og præsenterede syv vine. Churchill´s stil er med mere syre og mindre
sukker og dermed lidt tørrere vine. Samtidig udsender de ikke entry level
portvin. Deres tørre hvide portvin er således ca. 10 år gammel, selv om den
blot er navngivet Dry White Port.
Apropos hvid
portvin lagrer Churchill´s i dag mere hvid portvin end i starten i 80´erne,
fortalte João Afonso. Målet er at kunne sende hvide colheitas og ældre hvid portvin
med alder på markedet, da de mærker en efterspørgsel – en trend, som de fleste producenter
efterhånden har måttet overgive sig til. Alle portvine er i øvrigt fodtrådt i
lagares på Quinta da Gricha, hvor de har 40 hektar vinmarker, hvoraf de 36 er
gamle marker. Der benyttes store fade til deres 10 års Tawny, hvorved bevares mere
primær frugt.
Slutteligt lige
et par ord om Salute, der åbnede sidst i september, men allerede har vist sig
som et aktivt sted med hensyn til
smagninger og andre arrangementer. Odense har i forvejen to udmærkede vinbarer
samt flere steder med et fint vinkort uden dog at være decideres vinbarer, så
det skal blive spændende at følge den nyankomne. Stedet har et pænt udvalg af
portugisisk vin og portvin, hvilket selvfølgelig har vakt min interesse, da mit
speciale er portugisisk vin, og jeg i øvrigt er honorær konsul for Portugal i
Odense og region Syddanmark. Det særlige fokus skyldes givet, at bagmændene
tæller såvel vinimportører som portvinsentusiaster.
Tilbage til
smagningen, som omfattede en hvid portvin, tre røde og tre fadlagrede. Her er
mine noter:
Dry White
Port: Lys ravfarvet, orange skær, lys kant. Abrikos, honning, blomster i næsen,
let parfumeret. Fint og friskt syrebid, abrikos og orangelikør, lang hale. Fin
til aperitif (89).
LBV 2017:
Mørk rubin med uigennemsigtig kerne og lysere rød kant. Diskret og lidt lukket
i næsen, florale noter, brombær og lidt urter. Rund og blød i munden med god
frugt og bløde tanniner (89/90).
Crusted Port
(2014): Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig. Frisk frugt, urter, røde bær og
esteve. Frisk og fyldig, dejlig rig på frugt, mørke bær, tør, kraftige tanniner
og lang hale (90).
Vintage
1997: Mørk rubin. Floral med jordbær og andre røde bær, mynte, urter. Dejlig
kompleksitet, robust med brombær, markante tanniner, flot balanceret, tør stil
og lang pebret hale. Ganske lækker (93).
10 års
Tawny: Mørk rødbrun med lys kant. Stadig med bærpræg, men også nødder og
tørrede frugter. Ligeledes med lidt primær frugt i munden samt nødder og en
anelse tanniner, tør hale (89).
20 års
Tawny: Lys ravfarvet med rødbrun kerne og lys orange kant. Mandel, nødder figen
og lidt cigarkasse i næsen. Blød i første omgang med mandel og tobak samt fin
balancerende syre, tør, lang hale med syrebid (91/92).
30 års
Tawny: Mørk tawnybrun med lysere kant. Lidt diskret næse i første omgang med
nødder, valnød og figner. Intens, fed og fyldig i munden med tørrede frugter og
nødder samt fin balancerende syre. En dejlig kompleks vin (93).
Salute er i
øvrigt allerede klar med deres næste portvinsarrangementer. Den 14. december
har de således portvin & risalamande på programmet, og den 21. december får
de besøg af søstrene Rita og Catarina Sequeira, der står i spidsen for
portvinshuset Sequeirinha med afsæt i Quinta de Marrocos.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar