I november var det atter tiden for portugisisk vinfestival i København. Et arrangement, jeg som vinskribent med speciale i portugisisk vin, selvfølgelig deltog i. Bag fremstødet, der fandt sted i Langelinie Pavillonen, stod som de foregående år brancheorganisationen Wines of Portugal, der siden 2019 har haft fokus på Danmark som et af deres indsatsområder. Fremstødet var egentlig berammet til en fireårs periode, men på grund af Corona nedlukning, lovede Sónia Viera fra Wines of Portugal, at de vil komme igen næste år til såvel København som Aarhus.
Baggrunden for satsningen er, at vi danskere elsker portvin, men har meget mindre opmærksomhed rettet mod de øvrige vintyper fra Portugal. Det er ærgerligt, da landet byder på stor diversitet både hvad angår typer, druesorter og klimatiske forhold.
Sónia Viera oplyste, at Danmark er portugisisk vins 13.
største marked, men fraregnes portvinen er vi kun nr. 18. 74 % af eksporten til
Danmark er portvin, kun 16 % bordvin. Og når vi drikker portugisisk vin, er det
især fra regionerne Douro, Vinho Verde og Alentejo.
Heldigvis viser tallene, at indsatsen fra
Wines of Portugals side har båret nogen frugt, om end det kun går langsomt
fremad.
Markedet er steget med 8.1 % i
gennemsnit. Målet er at få værdien i eksporten til Danmark til at sige – ikke
volumen”, sagde Sónia Viera.
Med andre ord vil portugiserne gerne
sælge os bedre og dyrere vine, men efter min mening behøver dyrere ikke at
betyde dyrt. Af samme grund har Wines of Portugal også rettet en del af deres
opmærksomhed mod restaurationsbranchen fx ved at være sponsor for DM for
sommeliers.
Festivalen på Langelinie bød på såvel
åben smagning som en masterclass, hvor Thomas Ilkjær fra Vinakademiet fortalte
lidt om klima, regioner og druesorter, mens vi smagte otte forskellige vine fra
syv forskellige regioner. Her er mine noter med regionens navn i parentes efter
vinens navn:
Lua Cheia – Saven: Maria Bonita
Nostalgia Branco 2021 (Vinho Verde):
Otte timers skalkontakt, sur lie,
lagret på ståltank. Lys grøngul, helt klar. Frisk og aromatisk, men dog ikke
voldsom ekspressiv, grønne æbler, gule stenfrugter, græs og lidt eksotisk
ananas. Flot syre og friskhed, grønne
æbler, lidt blomster samt lang fin hale med syrebid (89).
António Macanita Winemaker: Macanita Branco 2021 (Douro):
Blend af 70 % Viosinho, 20 % Codega do
Larinho og 10 % Gouveio fra gamle vinmarker. Lys gullig med grønt skær. Fyldig
og aromatisk næse med pærer og passionsfrugt. Frisk frugt og høj syre, grønne
pærer, græs og andre vegetale noter, fin tekstur og kompleksitet, pænt
balanceret, syrebid (90).
J. Portugal Ramos: Pouca Roupa Tinto
2021 (Alentejo):
Blend af 50 % Alicante Bouschet, 30 %
Touriga Nacional og 20 % Alfrocheira. Rubinrød, ikke så intens, lys violet
kant. Frisk og ekspressiv næse med frisk frugt, jordbær, kirsebær og florale
noter. Frisk frugt og høj syre, kirsebær, let krydret og pebret, bløde
tanniner. Frisk og ligefrem og overraskende elegant, når man tænker på de 50 %
Alicante Bouchet (89).
Fiuza & Bright: Fiuza Reserva
Premium Tinto 2019 (Tejo):
100 % Alicante Bouschet. Mørk rubin,
lys kant, medium intens. Moden frugt, brombær og lidt laktose. Dyb og fyldig i
munden med frugtsødme, pæn syre, mørke bær, krydret, fin hale (90).
Enoport Wines: Romeira Reserva Caves Velhas Tinto 2019 (Lisboa):
Ligeligt blend af Castelão, Trincandeira,
Syrah og Tinta Miúda. Mørk rubin med lysere kant, medium intens. Frisk næse med
røde bær, kirsebær og brombær. God friskhed i munden, men også kompleks med røde
bær, høj syre, pænt med bløde tanniner (90).
Encostas de Alqueva: Flor de Penalva Reserva Tinto 2017 (Dão):
Blend af Touriga Nacional, Tinta
Roriz, Jaen og Alfrocheira. Mørk rubin. Lidt lukket i næsen, men åbnede sig med
florale noter og røde bær. Frisk i munden med god frugt, meget fyldig med røde
bær og blomster, pænt med bløde tanniner, medium fylde. En fin vin (92).
Quinta da Devesa Vinhas Velhas Tinto 2015 (Douro):
Mørk rubin, tæt, lilla kant. Kraftig
næse med masser af frugt, mørke bær, brombær og lidt røget bacon. Fyldig med
mørke bær, tydelige men balancerede noter fra fadet, kraftige tanniner. Dyb og
med stort potentiale (92).
Casa Ermelinda Freitas Moscatel Roxo
Superior 2012 (Setúbal):
Ravfarvet med lysere kant. Ekspressiv
næse med abrikos, honning og blomster. Abrikos og rosiner, stor sødme, men fint
balanceret med den høje syre, fin kompleksitet og lang hale (92).
Om den efterfølgende åbne smagning vil
jeg blot knytte lidt ord til nogle enkelte producenter, da jeg under den slags
smagninger kun tager sparsomt med noter. Der var 19 borde at vælge imellem,
hvoraf flere repræsenterede flere brands, og hele landet – ses bort fra Madeira
og Azorerne – var dækket ind. Jeg vælger her at liste min omtale region for
region.
Vinho Verde
Hos Adega Ponte da Barca fra Vinho
Verde smagte jeg deres enkeltdruevine på henholdsvis Loureiro og Alvarinho.
Begge druesorter var i forskellige versioner med eller uden battonage og
fadlagring, men fadet tog aldrig overhånd og skjulte den friske Vinho Verde
stil. Det gjaldt fx deres Alvarinho Reserva 2021, som var såvel fyldig som
sprød, og deres Loureiro Reserva de Sócios 2018, som havde fået seks måneder på
franske egefade, men var fint balanceret.
Jeg smagte også lidt blandede vine hos
Vercoope: Via Latina Alvarinho 2021, Via Latina Grande Reserva Branco 2018 (et
blend af Alvarinho, Arinto, Avesso, Loureiro og Trajadura med fire måneders
fadlagring), Terras de Felgueiras Loureiro 2021 og Terras de Flegueiras Arinto
2021.
Beira Interior
Beira Interior er en af de mindre
regioner i Portugal, men med øget produktion og kvalitet. Jeg smagte fire vine
hos Castelo Rodrigo Winery. Først en spændende hvidvin på et blend af Malvasia
Fina, Síria og Arinto do Interior, Marquez de Castelo Rodgrigo 2019 – en frisk,
let parfumeret næse og med stor sprødhed i munden. Det samme blend var at finde
i deres meget spændende Convento de Aguiar 2019. De samme to navne var også i
røde versioner som blend af Touriga Nacional og Tinta Roriz og igen meget
spændende vine med henholdsvis 6 og 9 måneder på egefade.
Dão
En enkeltdruevin og et blend blev
smagt hos Quinta do Covão. Såvel deres almindelige tinto som deres Reserva
Touriga Nacional var dejlig florale og indbydende.
Alentejo
Hos Carmim i Alentejo smagte jeg
udmærkede og for regionen typiske kraftige rødvine i form af Monsaraz Reserva
2020 (blend af Trincadeira, Alicante Bouschet og Touriga Nacional) og Carmim
Primitivo (blend af sammen druer samt Aragonez og Castelão).
Det samme gør sig gældende ved
topproducenten Cartuxa ligeledes fra Alentejo, nærmere bestemt i Évora. Her
smagte jeg Monte de Pinheiros og de to fremragende Cartuxa og Cartuxa Reserva.
Ved den fremragende producent António
Macanita Winemaker blev det blot til en gensyn med hans hvidvine fra Alentejo i
form af Fitapreta Branco. Ud over Alentejo laver António vine i Douro og på
Azorerne, men de sidstnævnte var dog ikke med denne gang.
Península de Setúbal
Mod vest ude ved kysten finder vi
Setúbal-halvøen, hvor jeg smagte et par nyheder fra den store producent Casa
Ermelinda Freitas. Først et blend af Castelão og Alicante Bouschets, Peninsula
da Vinhas 2021, og dernæst Sandstone 2021 som var et let og floralt blend af Syrah
og regionens signaturdrue Castelão.
Algarve
Den store producent Casa Santos Lima har
hjemme i Lisboa, men er repræsenteret i de fleste regioner i Portugal. Da
Algarve er en region, som vi ikke hører meget til, men med stigende kvalitet,
valgte jeg at smage deres vine fra den sydligste region i Portugal. Fora de Pé
på Touriga Nacional og Syrah samt ikke mindst en let og elegant vin på
druesorten Negra Mole, som er et særkende for Algarve. Vinen hed Despedida.
Endelig smagte jeg også en ny vin fra Lisboa, Valmaduro, med kun 10,5 %
alkohol.
Douro
Quinta da Foz i Pinhão er jeg kørt
forbi mange gange under besøg i Douro-dalen. Tidligere var den ejet af Calém og
lagde navn til deres Vintage, men i dag laves der vin fra ejendommen af samme
ejere som Quinta do Covão i Dão. Og det gør de ganske godt. Jeg smagte deres Grande
Reserva 2018 med druer fra en mere end 100 år gammel mark. En flot og intens
vin. Endvidere smagte jeg en ren Touriga Nacional 2020, som var med kraftig
syre og tanniner og har brug for tid, men ganske lovende. Generelt er kvaliteten
af enkeltdruevin på Touriga Nacional i Douro stigende.
Foruden Vinhas Velhas som var med i ovenfor
nævnte master class smagte jeg hos Quinta da Devesa deres udmærkede Branco
Superior Viosinho 2021.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar