fredag den 10. marts 2023

Drømmehedvine – Fortificados de Sonho

 

Ved den store vinfestival Essência do Vinho i Porto er der tradition for, at juryen, som skal smage sig igennem en lang række vine og kåre årets 10 bedste vine, også inviteres til særlige smagninger og masterclasses. En af dem er med hedvine. De første par år, jeg deltog i juryen, var det udelukkende portvine, og smagningen var henlagt til portvinsinstituttet, IVDP, som er nabo til Palácio da Bolsa, den gamle børs, hvor vinfestivalen finder sted. De sidste år har det været med hedvine generelt og altså foruden portvin også med madeira- og moscatelvine samt enkelte andre typer. Derfor er smagningen også foregået i Bolsa – nærmere bestemt i den flotte arabiske sal, hvor Top 10 smagningen også finder sted (læs min omtale her).



Således også i år, hvor vi under overskriften ”Fortificados de Sonho”, portugisiske drømmehedvine, smagte ni forskellige udgaver og undervejs kom godt rundt i landet geografisk set. Fra Douro og Porto i nord over Setúbal-halvøen til Madeira og Azorerne langt ude i Atlanterhavet. Som det blev sagt under smagningen, er det utroligt, at et så lille land kan frembringe så mange fremragende og forskellige typer af hedvine.

Smagningen blev undervejs kommenteret af den tidligere tekniske direktør hos IVDP Bento Amarel samt repræsentanter fra de forskellige producenter – otte i alt da én repræsenterede to vine. Derfor blev det også til en gensyn og en lille snak med gode bekendte som Nick Delaforce fra Niepoort, Carla Tiago fra Kopke og Davie Guimaraens fra The Fladgate Parnership.



Som altid ved den slags smagninger af gamle og eksklusive vine, kunne man ønske sig mere tid, men sådan er forholdene nu en gang, hvorfor nogle af noterne er lidt kortfattede. Vinene er listet i den rækkefølge de blev serveret.

 


Croft Quinta da Roeda Sérikos Vintage 2017

David Guimaraens indrømmede selv, at det var modigt at tage en så ung vin med til en smagning af især ældre vine. Men en drøm af en vin er dette field blend fra gammel vinmark fra vingården i Pinhão. Mørk og uigennemsigtig. Lidt røde bær, men også solbær, krydderurter, eukalyptus og mentol. Frisk og blød i munden med underliggende kraftig struktur og stor kompleksitet, mørke bær og urter, silkebløde tanniner, lang hale med tørre tanniner. En super portvin, som synes at blive bedre for hver gang, jeg smager den. Kan nydes nu, men også med udsigt til et langt liv (96/97).

 

Cooperative Ilha do Pico Licoroso 10 anos

Blend af Verdelho, Arinto de Azores og Terrantes de Pico, hvor yngste vin er 10 år, de andre ældre. Ravfarvet til gylden. Ekspressiv med abrikos, honning, tørrede frugter, lidt citrus og muskatnød. Fed og fyldig i munden med flot balancerende syre, tørrede frugter, abrikos og let saltet, kompleks, halvsød. En spændende vin (94).

 

Vista Alegre Moscatel  do Douro 1994

Mørk ravfarvet, orange skær og lysere kant. Tørrede frugter, appelsinmarmelade og krydderier. Blød i munden med nødder, tørrede frugter og appelsin, syren kommer i anden omgang og balancerer. Et fint eksempel på den høje kvalitet af denne type vin i Douro (93).

 

Niepoort White Colheita 1968

Lys ravfarvet, nærmest gylden, flot skær og lys kant. Frisk næse med tørrede abrikoser, honning, lidt mandel og mandarin. Tør og frisk i munden med høj syre, abrikoser og honning. Frisk, men også med fin kompleksitet (94).

 


Kopke 50 års White (2023)

Ravfarvet. Mandel, tørrede frugter, blomster og citrus i næsen, friskt indtryk trods alderen. Fylder hele munden med tørrede frugter, abrikos og honning, lidt nødder og mandel samt lidt karry, høj syre og stor friskhed, lang dejlig hale med lidt bitterhed. Stor kompleksitet og friskhed på en gang. Et mesterværk fra Carlos Alves (96).

 

Madeira Blandy´s Terrantez 1976

Mørk tawnyfarvet med orange skær og lidt grøn kant. Nødder, tørrede frugter og citrus i næsen. Dejlig frisk og kompleks i munden med høj syre, nødder og lidt brændte og røgede noter. Et spædende bud på vin lavet på den efterhånden sjældne druesort (94/95).

 

Cossart Gordon Verdelho 1975

Flot gylden og ravfarvet. Duft af tørrede frugter og appelsinskal. Frisk og lækker i munden med flot balancerende syre, halvtør, tørrede frugter og honning. Et spændende bekendtskab, da jeg ikke har smagt mange vine fra producenten, der lige som Blandy´s er partner i Madeira Wine Company (95).

 

Bacalhoa Moscatel Roxo Superior 20 anos (2002)

Flot ravfarvet med fint skær. Mandel, mandarin og honning. Fed og sød i munden, men også med fin balancerende syre, frisk og kompleks. Et dejligt og vellavet glas (94).

 

Quinta do Piloto Colecão da Familia

Mørk tawnybrun, grøn kant. Tung næse med tørrede frugter og balsamico. Tyk, cremet og koncentreret i munden med stor kompleksitet og stadig med ok syre, tørrede fugter, farin og balsamico. Uhyre kompleks, men også lidt vel tung til mine smagsløg (94).

 


Læs også min omtale af de tilsvarende drømmesmagninger i 2018, 2020 og 2022.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar