torsdag den 28. februar 2019

Winemakers Dinner med Dirk Niepoort


Niepoort er et portvinshus, som der er meget hype om herhjemme. For det første laver de god portvin i stort set alle genrer i modsætning til mange huse, som er gode til enten Vintage eller fadlagret portvin. Ja, de laver faktisk også god portvin i deres egen genre i form af garrafeiras, som først lagrer på fad, derefter på såkaldte demijohns og så endelig på flaske (læs mere her). For det andet er frontfiguren Dirk Niepoort en lidt kontroversiel figur, som ofte går sin egne vegne og nogle gange imod strømmen, ligesom han elsker at eksperimentere – både når det gælder bordvine og portvinstyper. Basen er Douro, men Dirks nysgerrighed har gjort, at han også har fundet vej til Dão og Bairrada samt andre regioner i Portugal og i udlandet.


Når det er sagt, har Niepoort også skuffet jævnligt ved smagninger – f.eks. når vi taler om Vintage fra 1997, hvor risikoen for fejl er stor. Ja, til tider har jeg fundet dem lidt overvurderet.
I fredags skulle Niepoort derfor stå sin prøve, da The Vintage Port Club havde inviteret Dirk Niepoort til smagning i forbindelse med den årlige Winemakers Dinner.


Dirk Niepoort stil – både hvad angår bordvin og portvin – er vine karakteriseret med megen friskhed og god syrebalance, hvorimod han ikke bryder sig om for mange fadnoter og for meget moden frugt eller ligefrem overmoden frugt, som han udtrykte det. Den sidste bemærkning var rettet kritisk mod årgang 2016, hvor Niepoort sammen med bl.a. Ramos Pinto netop valgte ikke at deklarere, ses bort fra en udgave af deres biovin, Bioma, hvor druerne især hentes fra enkeltmarken Pisca. I stedet deklarerede de i 2015 og er klar til at gøre det igen i 2017. Ja, faktisk havde Dirk medbragt fadprøver på Vintage 2017, som netop har blevet godkendt af IVDP.


Der var tale om en meget bred smagning fordelt på flere flight, hvor sammensætningen umiddelbart kunne virke underligt, men faktisk fungerede fint. Og så var det da i øvrigt et friskt initiativ at placere en almindelig ruby midt mellem alle de andre vine for at minde om, at basisport også bør have husets stil.


Følgende vine blev smagt åbent og i samme rækkefølge:
10 års hvid Tawny: Gylden, ravgul og klar. Dejlig frisk duft md abrikos, mandel, honning, appelsinskal og florale noter. Dejlig i munden med fin fylde og stor friskhed, abrikos, honning, let cremet og fin syre samt god hale (89).
Hvid Colheita 1917 (flaskeprøve): Egentlig en 10 års hvid, da den blev tappet på flaske i 1927. Derefter flakselagret. Orangebrun, lys og meget uklar. Lidt parfumeret i næsen og med lidt apotekernoter, men også tørrede frugter og abrikos. Dejlig i munden med god friskhed og stadig med syre, krydret og med let sprittet hale. Ikke helt oppe at ringe, men et spændende glas (90).


Ruby: Mørk rubin med lys rødlilla kant. Ekspressiv næse med frisk bærpræg, solbær og lidt marmelade præg. Fin friskhed med god syre og frugt balance, bløde diskrete tanniner. En fint glas i kategorien, men skal serveres afkølet (82).
Garrafeira 1948: Flot tawnybrun og klar. Stadig præg af bær, men også fadnoter, jordbær og røget bacon. Dejlig struktur i munden med frugt og røde bær, god syre og fin balance samt en let røget karakter. Fin kombination af fad og frugt og med såvel ælde som friskhed (95).
Vintage 1970: Rødbrun med lys kant. Udmærket duft med frugt, lidt frugtgrød, røgede toner, lidt oxideret, men på den behagelige måde. Stadig røde bær, let krydret, røget bacon, fin syrebalance og lidt pebret hale. Et dejligt glas (94).
LBV 1989: Ruby med brune nuancer og lys kant. Lidt sprittet næse, ret diskret. Blød og meget tilgængelig, fin balance med god syre, en lidt sprittet eftersmag. Ældet men stadig med fin struktur og friskhed (88).


Colheita 1989: Lys brunrød med lys orange kant. Mandel, tørrede frugter lidt appelsinskal og blomster i næsen. Fin balance, stadig med lidt frugtpræg og lidt røde bær, men ellers figner og tørrede frugter, bløde og let cremet struktur (90).
Vintage 1987: Flot rubinrød med lidt mørk kerne og lys kant. Jordbær og andre røde bær, lidt vel parfumeret. Jordbær og lidt røgede toner, krydret med høj syre og god friskhed, savner måske lidt frugt til at balancere (90).
Pisca Vintage 2007: Nærmest sort og uigennemsigtig, lilla kant. Friske bær og kærnemælk, solbær og lidt mørk chokolade og kaffe. Tør med god frugtfylde, mørke bær, godt med bløde og integrerede tanniner, lidt bid i enden. Har brug for tid (90).
Bioma Vintage 2008: Mørk rubin, næste uigennemsigtig, farver glasset. Frisk frugt, solbær, hyldebær, ristet kaffe og lidt kærnemælks præg. Til at starte med en del friske, grønne noter som eukalyptus og fyrrenåle, mørke bær, blød i munden og godt balanceret, pænt med bløde tanniner, lidt brændende hale, men med stort potentiale (91).


30 års Tawny: Orangebrun, lys. Første lidt tør sherrynæse, mandler, appelsinskal. Blød og rund, men også meget elegant med nødder og tørrede frugter samt fin friskhed og balance, har flere lag at byde på (94).
Colheita 1957: Lys tawny farvet med lys kant. Sherrynæse i starten, men aftagende som temperaturen steg, mandel, nødder og lidt figen. Let sprittet i munden med god syre, abrikos og nødder, let cremet samt en lang flot hale med nøddepræg (93).


Vintage 2017 (fadprøve): Denne fadprøve på netop godkendt Vintage lover godt for årgangen. Sort og uigennemsigtig, farver glasset helt lilla. Masser af friske bær, hyldebær og kærnemælk i næsen. Ungdommelig kraft og saft med rå frugt, dejlig friskhed og kraftige, men ikke voldsomt rå tanniner og flot potentiale for at finde sig selv og blive rigtig god (93).


Konkluderende er der vel bare at sige, at ingen vine skuffede – alle var værd at drikke. Stilen var også tydelig på tværs af typer, hvorfor ord som syre, friskhed og balance går igen i ovennævnte noter. Så ja. Niepoort er et hus, som det så afgjort er værd at have fokus på. Og Dirk Niepoort er en kreativ personlighed, som tør eksperimentere og gå sine egne vegne. Respekt for det.


Efter smagningen fulgte som middagen kreeret af restauranten i Odd Fellow Palæet i Odense:
  • Blinis med stenbiderrogn, røget helleflynder, citron, fennikel, rødløg, radiser og sour cream. Hertil Niepoort Concisco Branco 2016 (Dão).
  • Braiseret oksefilet med lyserød peber, hvidløg, Pommes Duchess, rygeost og grillede grøntsager, rosenkål og sauce. Hertil Niepoort Poeirinho Garrafeira 2012 (Bairrada) og Niepoort Redoma 2015 (Douro) i magnum.
  • Ostetallerken med chutney. Hertil Niepoort Vintage 2005.
  • Tærte med hvid chokoladeganache, marinerede bær, passionsfrugt og sprød lakrids. Hertil Niepoort Colheita 1997.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar