Måske lidt mere 18 års?
Jeg sætter pipetten ned i det lille glas med 18 års hvid
portvin, suger lidt op. Afmåler, noterer og lader det falde ned i mit glas. I
glasset er der allerede et basisblend af hvid Reserva fra Ramos Pinto – et
blend, som består af flere årgange fadlagret hvid portvin med en
gemmesnitsalder på godt seks år, men som mangler de sidste smagsnuancer fra
ældre vine for at være færdig. Først har jeg tilsat lidt 12 års hvid portvin,
dernæst 18 års, men da jeg dufter og smager på det, mangler der stadig noget i
forhold til den færdige vin, som jeg har i det andet glas. Jeg gør derfor klar
til at putte lidt af den sidste ingrediens i – en hvid Colheita fra 1964.
Min karriere som lille kemiker finder sted ved en smagning i
The Vintage Port Club i Odense, som har fået besøg af masterblender Ana Rosas
fra Ramos Pinto. Men sig har hun bragt en flot kasse til hver deltager. I
kassen er der en halvflaske med basisblend og tre små flasker med de ældre vine
samt en pipette. På bordet står der små måleglas.
”Det er Lego for voksne”, som en af deltagerne udtrykker
det.
Idéen er, at vi skal eksperimentere og blive klogere på den
svære kunst at blende fadlagret portvin. Ana Rosas har tidligere afholdt
blending masterclass med andre tawny-typer, men det er første gang med hvid
portvin og første gang i Danmark.
”Vi begyndte med den slags smagninger i 2017 og har indtil
nu afholdt en i England, en i Frankrig og to i Portugal. Deltagerne bliver
direkte involveret og begejstres over hele processen med at blende. Og de
finder ud af, hvor omhyggelig en proces det er. Samtidig viser det, hvor vigtigt
det er at opretholde et ordentligt lager af gamle vine,” fortæller Ana Rosas.
Processen med at blende Adriano White Reserva foregår
normalt over to år. Det første år laves basisblenden baseret på de hvide
druesorter Malvasia Fina, Codega, Rabigato, Arinto, Viosinho og Moscatel – alle
høstet i Douro Superior. Blended er i snit godt seks år gammelt, men sammensat
af forskellige vine, såvel yngre som ældre. Andet år, når vinen har haft tid
til at samle sig, følger så finjusteringen med ovennævnte tre vine.
”I vinens verden spiller blendingen en vigtig rolle og
mulighed for at forøge aromaen, tilføje eller formindske bestemte smagsnuancer
og skabe en god vin. Men ved portvin er blendingen så kompleks, at det er ren
alkymi,” siger Ana Rosas.
Jeg tænker ikke, at der står en stor karriere som alkymist
foran mig. Jo, jeg fik tilført nogle af de dufte og nuancer, som jeg fandt i
den færdige referencevin. Jeg fik givet basisblandingen mere karakter og dybde. Sidst, men ikke mindst oplevede jeg, hvor stor betydning selv få dråber gammel portvin kan have. Men i mål kom jeg ikke, hvilket ikke alene kunne duftes og smages, men også
blev slået fast, da Ana Rosas senere afslørede det rigtige blandingsforhold.
Ud over muligheden for at blende White Reserva, bød aftenen
på en længere række af vine. Først en medbragt overraskelse fra Ana Rosas side
i form af en gammel hvid portvin fra 1884 – en vin, jeg har smagt før til ”Portof Dreams”-smagning i Porto, men som så afgjort var en gensmagning værd. Det
meste af tiden har den lagret på flaske, men tapningsåret kendes ikke. Ud fra
dens karakter har Ana skudt på, at den har fået mellem 10 og 20 års på fad, men
selve flaskens udformning kunne tyde på, at den måske er flasket endnu senere.
Dernæst fulgte et flight med den fulde Tawny-range og
derefter en terroir-smagning med Vintage fra såvel Ramos Pinto som de to
quintaer, Quinta do Bom Retiro og Quinta da Ervamoira. I dette flight indgik
også to helt nye fadprøver på den kommende Vintage 2017 – godkendt af IVDP, men
ikke officielt deklareret endnu. Endelig sluttede aftenen med en ældre moden
Vintage fra 1982.
Tak til Ana Rosas for at øse af sin viden og til Ramos Pinto
for at gøre smagning og masterclass mulig.
Her er min noter:
Adriano White Reserva: Ravgul med fint skær. Frisk næse med
duft af abrikos og honning. Begyndende ælde, frisk og rig på syre, lidt mandel,
tørrede frugter, appelsinskal og honning, fint balanceret. En god vin i
kategorien.
White Port 1884: Mørk mahogni brun og uklar. Intens i næsen
med lidt balsamico-præg, tørrede frugter, krydret og pebret. Meget sød, men med
flot syre, der balancerer, appelsinskal, muskatnød og lidt mandel, meget
koncentreret og kompleks, men dog også med friskhed, en lang eftersmag med
appelsinskal og honning. Spændende og med overraskende vitalitet.
Adriano Reserva Tawny: Rubin til rødbrun. Ungdommelig og
stadig med en del frisk frugt som kirsebær, men også lidt tørrede frugter.
Ditto i munden, hvor frugten dominerer i forhold til fadnoterne, fint
syreniveau.
10 års Tawny: Rødbrun med lys kant. Stadig lidt bærpræg med
jordbær, men også nødder og rosiner. Dejlig frisk i munden, lidt frugt, men
mest diskret fadpræg og pænt syreniveau og i fin balance. Ikke en voldsom tung
tawny, men frisk og elegant.
20 års Tawny: Flot mahognibrun med lys kant. Den ene flaske
med lidt tendens til prop i næsen, men dog ikke med decideret fejl. Nødder og
figner. Cremet og blød i munden med tørrede frugter, figner og nødder. Smagte
begge flasker, og den anden var i vanlig flot og velbalanceret stil.
30 års Tawny: Rødbrun med orange kant og flot skær. Nødder,
mandel og marcipan i næsen. Meget frisk og delikat, elegant med fint
syreniveau, god friskhed og balance, nødder og appelsinskal. Det meget dejligt
glas.
Ramos Pinto Vintage 1994: Mørk rubin med lys kant. Meget
ekspressiv i næsen, blomster og røde bær, let parfumeret, men også lidt moden
frugt. Dejlig elegant og balanceret i munden med diskrete bløde tanniner. Fint
drikkeklar, men kan sagtens holde sig længere.
Quinta da Ervamoira Vintage 1994: Mørk rubin med lys kant.
Moden frugt, lidt kaffe og godt krydret. Ditto i munden, krydret og pebret og
modne mærke bær, godt med tanniner. Har stadig år foran sig.
Quinta do Bom Retiro Vintage 2014: Mørk rubin,
uigennemsigtig. Lukket i næsen med mørke bær og lidt ungdommeligt
kærnemælkspræg. Kraftige tanniner, stadig lidt rå, lukket, krydret. Har brug
for tid.
Ramos Pinto Vintage 2017 (fadprøve): Mørk rubin med lilla
kant. Friske bær, solbær, røde bær og blomster. Ungdommelig frugt og bløde
tanniner, lang hale. En meget lovende og elegant vintage, som helt sikkert
fortjener at blive deklareret.
Quinta da Ervamoira Vintage 2017 (fadprøve): Mørk rubin med
rødlilla kant. Lidt mere moden og mørkere frugt, men også røde bær, floral og
med kaffe. Rig på frugt og godt krydret. Kraftige tanniner og har et langt liv
foran sig.
Ramos Pinto
Vintage 1982: Flot rubin. Røde bær og florale noter i næsen. Fint
balanceret med modne røde bær og bløde tanniner. Stadig i live og kan sagtens
holde i flere år.
Læs også om Ramos Pintos Vintage 1983 på enkeltdruer her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar