Bairrada er en vinregion i Portugal, som der er delte
meninger om. Det skyldes især den foretrukne røde druesort, baga, som er helt
sin egen og har sin trofaste tilhængere, men som nok ikke appellerer til den
brede kreds af vindrikkere.
Bairrada ligger i midt i Portugal – vest for det mere
bjergrige Dão og kun adskilt fra Atlanterhavet af en stribe pinjeskove. Jorden
er kalkholdig eller med sand og forholdsvis flad, og der er varme somre, men
også en del luftfugtighed fra havet og en del regn. Kystklimaet giver generelt
højt syreindhold, hvorfor regionen er førende i Portugal, når det gælder
Espumante – Portugals mousserende vine, fremstillet efter Méthode Traditionelle,
ligesom der laves udmærkede hvidvine.
Frem til revolutionen i 1974 var regionen mest kendt for at
lave bulkvin, solgt til Portugals afrikanske kolonier og produceret af
forskellige kooperativer uden den store omhu, når det gælder såvel
plukningstidspunkt som vinifikation. De mange små vinbønder blev afregnet pr.
kilo, hvor der var større fokus på kvantitet og ikke kvalitet. Siden er der
heldigvis kommet en række mindre producenter til, som har arbejdet ihærdigt på
at højne kvaliteten i hele processen.
Baga er også plantet i andre regioner i det midterste
Portugal herunder naboen Dão, men det er så afgjort Bairrada, som er dens
hjemsted. Her menes den at indgå i omtrent halvdelen af vinproduktionen. Druen
er lille, blåsort og med tyk skal, modnes sent og gror bedst i sandet jord
eller kalkstensområder. Den giver højt syre- og tannin-niveau, hvorfor den kan sammenlignes
med nebbiolo.
Foruden enkeltdruevine og diverse blends bruges baga også
til fremstilling af Espumante og rosévin som den berømte Mateus, hvor
skindkontakten jo er kortvarig, hvorfor de kraftige tanniner undgås. Den giver
aromatiske vine med røde bær som kirsebær, men også mørkere bær, blomme og lidt
tobakspræg. Som unge kan vinene ofte virke skarpe og umodne, men de ældes fint
og vinder både kompleksitet og elegance.
Foruden baga dyrkes der lidt câmarate, alfrocheiro, jaen og touriga
nacional samt en smule internationale sorter. Dertil kommer hvide druesorter
som bical, maria gomes (også kendt som fernão pires), cercial og arinto – både
med henblik på Espumante og hvidvin.
Jeg har tidligere omtalt vine fra pioneren Luis Pato og hans
datter Filipa Pato samt sammenslutningen Baga Friends, der arbejder for
bevarelsen og udbredelsen af Baga og foruden Luis og Filipa bl.a. tæller Dirk
Niepoort og Mário Sérgio Nuno fra Quinta das Bágeiras.
Sidstnævnte er den ene af to producenter, som vinho.dk
importerer. Den anden er Vinhos Vadio, som ønologen Luís Patrão står bag. I
lørdags afholdt Torben Ryttersgaard en fin lille parallelsmagning med vine fra
de to huse suppleret af et par portvine. Inden smagenoter lidt om de to huse.
Quinta das Bágeiras er den mest traditionelle af de to. Produktionen
blev etableret i 1989, og målet er at lave vine, der smager som baga fra
regionen forventes at smage – altså lidt mere rustikke vine med kraftige
tanniner og høj syre, men selvfølgelig under hensyntagen til de forbedrede
produktionsmetoder. Eller som
Mário Sérgio Nuno selv har formuleret det: ”I
wanted the production of our wines to be accomplished through traditional
methods, without ignoring the constant developments observed in the fields of
viticulture and oenology.”
Luís Patrão er født i Bairrada, men har arbejdet i 13 år for
den store producent Herdade do Esporão i Alentejo og er nu også winemaker for
Herdade de Coelheiros. Hans tilgang er lidt mere modernistisk, og han stræber
efter mere elegance og mindre tanninfyldte vine, som dog stadig har
lagringspotentiale. Samtidig arbejder han økologisk uden dog at være
certificeret, hvilket kræver en del papirarbejde – en forklaring som en del
økologiske producenter i Portugal bruger, og sikkert med god grund, når de skal
forklare det manglende certifikat.
Følgende vine blev smagt:
Quinta das Bageiras Espumante Brut Natural Branco 2016: Blend
af maria gomes, bical og cercial. Lys grøngul, næste helt klar. Grønne æbler og
lidt citrus i næsen. Diskret boblende, fin fyldig med god friskhed og lidt brødtoast,
knas tør. Et fint køb til prisen.
Quinta das Bageiras Branco Reserva 2017: Blend af maria gomes
og bical. Lys grøngul. Floral, men også med lidt tropisk frugt i næsen og
citrus. Høj syre og friskhed og pæn frugtfylde, lidt frugtsødme i starten, men
tør, fin lang eftersmag. Udmærket fin og frisk vin, men ikke med stor
kompleksitet.
Quinta das Bageiras Pai Abél 2015: Blend af bical og maria
gomes, gæret på eg med battonage, ufiltreret og dedikeret til Mário Sérgios
far, Abel Nuno. Gylden og dyb i farven. Intens næse med frugt og
smørnoter. Flot fyldig og kompleks med modne æbler og blomster, fint balanceret
med syre til at komplementere fadpræget, som er tydeligt, men på ingen måde
overdrevet. En flot hvidvin.
Quinta das Bageiras Reserva Tinto 2016: Blend af baga og
touriga nacional, lagret 18 måneder på fad. Mørk rubin med lilla kant. Mørke
kirsebær, floral og let krydret. Kraftig i munden med godt med frugt og høj
syre og godt med tanniner, fyldig, krydret og med en lang tør eftersmag. Et
udmærket glas.
Quinta das Bageiras Tinto Garrafeira 2015: Topvin på baga
fra mere end 90 år gamle stokke, 18 måneder på fad, laves kun i de bedste
årgange. Mørk rubin, næste uigennemsigtigt, tæt, lilla kant. Mørke kirsebær og
høj syre, kraftig og kompakt med kraftige, men fint integrerede tanniner,
kantet og krydret og med god struktur. En rigtig fin madvin.
Vadia Solera Espumante Bruto: Blend af bical, baga og
cercial, lavet efter solerametoden på en solera startet i 2007, lagret på
bærmen i 6 måneder. Gulgrøn, let gylden. Dejligt boblende i munden med æbler og
lidt nøddepræg, tør, god kompleksitet og fylde, let krydret, lang eftersmag med
høj syre.
Vadia Branco 2017: Blend af bical og cercial, hvor
førstnævnte har gæret på brugte fade og sidstnævnte på ståltank. Grøngul. Floral,
lidt parfumeret med græs og æbler samt citrus. Høj syre og friskhed, men knap
så meget krop. Let, dejlig, mineralsk, men ikke så kompleks, kort hale.
Vadia Tinto 2015: 100 % baga, lagret 24 måneder på brugte fade og
derefter 12 måneder på flaske. Rubin, forholdsvis lys. Frisk næse med kirsebær og lidt
florale noter. Let med ligefrem og ikke kompakt frugt, bløde tanniner, medium
syre. En blød og drikkeklar pleaser, som også har lagringspotentiale. Atypisk
elegant baga fra Bairrada.
Grande Vadia 2014: 100 % baga, lagret 24 måneder på 300 liters brugte fade og derefter 12 måneder på flaske. Mørk
rubin, lilla kant. Mørke kirsebær og let krydret i næsen. Mørke kirsebær og
lidt balsamico, god frugt og syre i fin balance, tør med kraftige, men ikke
hårde tanniner. Er på den ene side poleret, men har også kant. Fint glas.
Derefter præsenterede Torben Ryttersgaard to portvinshuse og
han afslørede, at han havde et nyt på vej. Vi smagte:
Quinta de Maroocos Colheita 2000 (tappet 2012): Orangebrun,
duft af figner, nødder og lidt appelsinskal. Let cremet med høj syre, men ikke
så fyldig, lidt skarp.
Pachega Vintage 2003: Mørk rubin med lidt lys kant. Ekspressiv
med fin duft af hyldebær og brombær samt blomster og krydderurter. Kraftig, men
også blød, bløde tanniner, let krydret, fin syre og balance, tør med fin hale.
Faktisk fin drikkeklar og udviklet nu, men også med fin struktur til lagring.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar