Portvinsmessen i Roskilde er altid et besøg værd. Den kom fint
fra start tilbage i 2015 i flotte, men trange lokaler på Hotel Prindsen og
rykkede året efter til den nuværende lokalitet Hotel Scandic. Ok, lokalerne er
måske lidt slidte, men der er mere plads og portvinen er god, hvilket vel er det
væsentligste. Der bliver skænket portvin af høj kvalitet ved de fleste borde,
og så er der ikke mindst adskillige producenter, som er mødt frem for at
italesætte deres portvin. Og det sidste tæller højt, når jeg vurderer værdien
af en portvinsfestival.
I år var ingen undtagelse. Her var der god lejlighed til en
lille snak og et gensyn med bekendte fra Portugal samt enkelte nye
bekendtskaber – og der var mulighed for at nyde adskillige fine glas portvin.
Normalt vælger jeg et fokuspunkt ved sådanne smagninger,
f.eks. i form at et hus, men denne gang havde jeg ingen dagsorden ud over at få
en snak med producenterne og smage evt. nyheder. Men enkelte kortfattede noter
blev det dog til.
Jeg lagde ud med at besøge Pass the Port og Selmer Vin, hvor
jeg fik hilst på det vanlige trekløver: Miguel Braga fra São Leonardo, José
Guedes fra Quinta das Lamelas og Pedro Carneiro fra Blackett. Her smagte jeg
bl.a. en udmærket 10 års hvid fra Lamelas, blød og rund, let krydret og med fin
balance.
Efter en god snak med Carlos Flores fra Andresen samt en
lille smagsprøve på husets kunnen gik turen til Dalva og Quinta da Ventozela,
hvor Elsa Couto skænkede et glas Vintage 2012:
Mørke bær med let krydret undertone, bløde tanniner, dejlig drikkelig,
men måske ikke med så stor kompleksitet.
Ved siden af hilste jeg på Oscar Quevedo, som bød på to
vine. Først Quevedos Bio Port Reserva Ruby – en økologisk vin, mørk med lilla
kant, nærmest uigennemsigtig og med dejlig friskhed, grønne noter og lidt
mynte. Antallet af økologiske portvine stiger – kvaliteten ditto. Derefter Vintage
2016, som selvfølgelig var betydelig mere fyldig og kompleks med markante
integrerede tanniner, solbær og hyldebær og fint krydret. Egentlig ganske
elegant her og nu, men også med pænt potentiale.
Efterfølgende et kort stop hos Stefano Marello fra Kopke og
Sogevinus. Et lille glas Kopke Colheita i glasset, men da huset blev
gennemsmagt sidst i 2018, blev det uden noter denne gang (læs om Kopke her).
Hos Drik Portvin var Torben Mandrup denne gang ledsaget af Elizabete Almeida fra DR – et forholdsvis nyt hus, som især
udmærker sig på Tawny og Colheita siden. Det smagte jeg to glimrende beviser
på. Først deres 50 års hvid, som var flot lys orangegylden med kokos, mandel
samt orangeskal, stor kompleksitet, tilpas fedme, sød men med fin syre til at
balancere. Dernæst smagte jeg DR 30 års Tawny – et glimrende glas, orangeskal,
mandel, fin balance og let cremet.
Næste bekendte var Pedro Pintao fra Pocas – en god stabil
producent som leverer fint tilgængelige LBV og Vintage i en fin prisklasse og
ditto på Tawny og Colheita siden. Jeg smagte en udmærket vintage, blød med
venlige tanniner, brombær, intens, let krydret og pebret hale.
Fik I forbifarten lige hilst på Carlos Agrellos fra Quinta
da Romaneira hos vintageportvin.dk, men da jeg lige havde været til winemakersdinner med ham et par dage før, gik turen hurtigt videre.
Hos Otto Suenson fik jeg en lille snak med Bernardo Carvalho
fra Quinta de Santa Eufemia – en mindre familiejet quinta, som jeg på et
tidspunkt gerne vil gå lidt mere i dybden med. Jeg smagte deres 30 og 40 års
Tawny og foretrak nok den mere elegante yngling frem for den 10 år ældre og
mere robuste og rustikke 40 års.
Endelig kom der også et glas moden Vintage i glasset i form
af Borges 2004 – en fin, modnet vin, afrundet og med diskrete tanniner, blød og
intens.
Afsluttende lod jeg mig overtale til at prøve en Cocktail hos
Hotel SP 34, som jo har et flot og stort udvalg af portvine. Jeg smagte en
cocktail baseret på Dalva Colheita 2007. Smagen var sådan set fin, men jeg er indrømmet
ikke den store cocktaildrikker, så foretrækker så afgjort port for sig. På den
anden side har jeg intet imod innovation og nye tiltag målrettet nye
kundesegmenter. Så for mig er det helt fint, at der produceres pink port og eksperimenteres
med diverse drinks baseret på portvin.
En fin dag i portvinens tegn. Næste års Portvinsmesse finder sted lørdag den 29. februar 2020 og igen på Hotel Scandic.
Hej Bjarne tak for din "tur" lige et spørgsmål må man godt kalde en hvid portvin for 50 års ? når man kun må kalde en alm. Tawny for 40+ og ikke en 50 års osv.
SvarSlet