onsdag den 17. juli 2019

En dag på Quinta do Crasto


Crasto kommer fra det latinske castrum, som betyder borg. Når man står højt oppe og kigger ned på den lille højderyg, der knejser over Douro-floden, forstår man godt, at romerne valgte at anlægge en borg netop her. Der var udsigt til alle sider – et godt sted at forsvare sine interesser.


Borgen er for længst væk, men vingården Quinta do Crasto ligger samme sted og derfor lige så smukt placeret i landskabet i Cima Corgo på flodens højre bred. Vi er kørt op i 600 meters højde i bjerget bagved for at se de nye vinmarker med grønne druesorter, som skal bruges til Crastos hvidvin baseret på rabigato, gouveio og viosinho. I alt ni hektar anlagt med helt nye vinmarker.
- Efterspørgslen på hvidvin stiger, så vi planter mere, fortæller eksportmanager Rita Magalhães Camelo, som viser os rundt.


Fordelingen af produktionen hos Crasto er anderledes end hos mange andre Douroproducenter, selv om langt de fleste både laver bordvin og portvin. 80 % af produktionen er rødvin og de sidste 20 % fordeles ligeligt mellem hvidvin og portvin. Og som det gælder generelt bliver kvaliteten af hvidvinene fra Douro bedre og bedre, hvorfor der plantes flere grønne druer, placeret de rigtige steder og især højere oppes for syreniveauets skyld. Det kan man i øvrigt læse mere om i min artikel om vinene fra Douro DOP i juniudgaven af Din Vinguide.
Lidt længere nede af skråningen er der også 13 hektar med nye vinmarker. Her gælder det touriga nacional, touriga franca og tinta roriz, som erstatter nogle marker med barroca, der ikke leverede god nok kvalitet på netop det sted. At plante de rigtige druer på de rigtige steder er vejen til succes i Douro, hvor landskabet bugter sig, og hvor terroir, højdeforskel og soleksponering derfor er meget varieret.


Undervejs på køreturen passerer vi et hold markarbejdere, som er i gang med beskæringen, og helt nede er andre i gang med at konstruere nye terrasser, ligesom et hold er i færd med at forny taget på vineriet. Der hersker travlhed, for der er altid arbejde, der skal gøres på en vingård – året rundt.
- Vi håber, at vi bliver færdige med det meste arbejder inden høsten, fortæller Rita.
Crastos historie går langt tilbage. I 1918 blev quintaen købt af Constantino de Almeida, som lagde navn til portvinsmærket Constantino, som vi stadig støder på nu og her ved smagninger. Hans efterkommer Leonor Roquette og hendes mand Jorge Roquette overtog vingården i 1981, og dermed begyndte det nuværende Quinta do Crastos historie. I dag er det sønnerne Miguel og Tómas, som leder quintaen.


På quintaen i Cima Corgo har de 135 hektar, hvoraf 75 er med vinmarker i 200 til 600 meters højde. Dertil kommer ejendommen Quinta do Cabreira i Douro Superior, hvor der er 114 hektar med vinmarker. Det er herfra vinene med navnet Crasto Superior stammer, mens Quinta do Crasto vinene selvfølgelig kun er fra selve ejendommen. Endelig laves der også entry-level vine med druer fra de to ejendomme eller tilkøbte. På Quinta do Cabreira er der også en eksperimentel vinmark med mange forskellige druesorter herunder også internationale, hvor der gøres forsøg med forskellige sorter, som vinificeres i et lille mikro-vineri. Dette førte f.eks. til en ny enkeltdruevin i 2013.
- Vi lavede en vin på Syrah, og den blev ved med at vinde i blindsmagninger. Så vi besluttede at føje den til vores andre enkeltdruevine på touriga nacional, tinta roriz og nu også touriga franca, fortæller winemaker Manuel Lobo, som er stødt til os under frokosten.
- Vi har så blødgjort vinen lidt ved at tilsætte 3 % viognier, fortsætter han.


En anden lidt speciel vin fra Crasto er Roquette & Cazes, der laves i samarbejde med familien Cazes fra Château Lynch-Bages i Bordeaux. Druerne – touriga nacional, tinta roriz og touriga franca – er portugisiske fra Douro, men vinene laves som i Bordeaux i samarbejde med winemakeren fra Cazes.


Vi indtager frokosten på terrassen, hvorefter vi inviteres til at tage en lille svømmetur i Douros vel nok mest fotograferede swimmingpool. Endelig besøger vi det lille kapel på toppen af højderyggen, hvorfra der er en flot udsigt over floden i begge retninger.
Ingen tvivl om, at Quinta do Crasto er et skønt sted at besøge. Dette resulterede faktisk i, at quintaen nyligt blev kåret som verdens fjerdebedste vingård, hvad angår vinturisme, blandt 1.500 nominerede.
- Det var vi selvfølgelig meget glade for og stolte over. Men samtidig har vi allerede fået så mange henvendelser om besøg, at vi slet ikke har kapacitet til at tage imod, kommenterer Rita Magalhães Camelo med et smil.
Eller sagt på en anden måde. Skulle Quinta do Crasto prøve at tilfredsstille alles ønsker om at besøge stedet, ville det netop miste nogle af de kvaliteter, som var med til at give den flotte placering. Lidt eksklusivitet, ro og afslappethed. Kvaliteter, der sammen med de dejlige vine og den flotte beliggenhed, givet snart vil sende mig tilbage på endnu et besøg.


Følgende vine blev smagt under frokosten, hvorfor noterne er meget sparsomme:
Crasto Branco 2018: Blend af rabigato, gouveio og viosinho. Dejligt frisk og balanceret. Æble, citrus og lidt melon, god frugt og syre.
Crasto Rosé 2018: Blend af 85 % touriga nacional og 15 % tinta roriz. Lidt diskret i næsen med jordbær og andre røde bær. Tør med fin frugt, hindbær og god balance, let krydret i enden.
Crasto Superior Branco 2017: Blend af 60 % viosinho og 40 % verdelho, seks måneder på fransk eg. Meget fyldig og aromatisk med tropiske frugter, tydeligt præg af tiden på fad med battonage, lidt burgundisk stil, balancerende syre.
Crasto Superior Syrah 2016: Dejligt præg af friske bær, elegant og meget aromatisk. Blød og lækker med kraftige, men meget bløde tanniner, god krydret hale.
Roquette & Cazes 2015: Blend af touriga nacional, tinta roriz og touriga franca. Elegant vin, som fint viser potentialet for at lave Bordeaux-agtige vine i Douro. Stadig pænt med tanniner, men afrundet, da den har et par år på bagen. En dejlig vin.
Touriga Franca 2016: Seneste skud på stammen af enkeltdruevine. En dejlig aromatisk vin med god frugt, røde bær, og markante, men bløde tanniner. Elegant og med fin lang hale.
Quinta do Crasto Reserva 2016: Fieldblend fra vinhas velhas med omkring 70 år på bagen. Som altid en nydelse. Fyldig og blød med mørke bær, elegant og kompleks med balancerede fadnoter og tanniner, balsamico og esteva.
Colheita 2000: Fyldig og lidt til den søde side. Markant smag af nødder, men også med balancerende syre, blød og cremet.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar