Det kan virke lidt paradoksalt. Jo mere jeg rejser rundt i
Douro, des flere steder føjes til listen over vingårde, jeg gerne vil besøge.
Listen er lang, og bliver stadig længere. Må nok indse, at jeg aldrig bliver
færdig med Douro.
Forleden kunne et af stederne dog vinges af. Siden jeg i
2012 prøvesmagte en 10 års Tawny fra DR, har huset stået på listen, og
interessen er ikke blevet mindre efter at have smagt en del andre vine fra
huset ved portvinsfestivaler i Danmark. Fint balancerede og komplekse portvine.
Derfor gik turen op til Roncão i baglandet bag Pinhão – nærmere bestemt til
Quinta da Levandeira do Roncão, hvor vinene bliver til.
Huset ejes af Agri-Roncão og dermed af forretningsmanden Domingos
Ribeiro, som har lagt initialer til DR. Agri-Roncão producerer også udmærket
Vinho Verde med afsæt i Quinta de Linhares. Vingården i Douro blev købt i 2001
sammen med de 45 hektar vinmarker fordelt på to områder. Med fulgte også en del
gamle fade i kælderen på den dengang noget slidte quinta, hvilket har været afsæt
for produktionen af gamle Tawnies. Ses bort fra en enkelt vinmark med gamle
stokke, er markerne blevet nyplantet, ligesom bygninger er blevet renoveret
eller nyopført – et arbejde, der blev afsluttet i 2005, hvorefter de første
vine blev sendt på markedet året efter.
Fokus har fra starten været på fadlagret port af høj
kvalitet, men der laves også såvel LBV som Vintage - dog ikke i store mængder.
Den nye Vintage 2017 vil f.eks. kun blive flasket i 2000 eksemplarer, oplyste
Elisabete Almeida, som viste os rundt. Endelig produceres der også almindelig vin
under DR-navnet og quintaens eget navn.
Elisabete viste os først markerne, hvoraf flere ligger lige
nedenfor bygningen med flot udsigt ned over dalen og ned til Douro. Stedet er
eftertragtet, hvilket fornemme naboer som Quinta do Noval og Quinta de
Romaneira vidner om.
Derefter gik vi indenfor og så lager, flaskebånd og lagaren
samt – selvfølgelig – kælderen med de mange fade – store som små. De nye fade
bruges til Douro-vin, men efter 3-4 års brug overgår de til portvinene.
Portvinen skal oxidere på fadene, men ikke have tydeligt præg af trænoter,
hvorfor der altid bruges brugte fade. Blandt portvinsfadene lod Elisabete os
gavmildt smage prøver af såvel yngre som ældre og meget gammel portvin. Da der
altså var tale om fadprøver, hvoraf nogle var klar til at blive flasket, mens
andre manglede klaring, er noterne lidt kortfattede.
10 års Tawny: Diskret bærpræg, men især fadnoter som rosiner
og nødder samt lidt appelsinskal. Dejlig frisk og med fin syre. Virker og er
lidt ældre end de 10 år.
20 års Tawny: Fint koncentreret og fint balanceret. Nødder
og balsamico samt lidt vanilje og appelsinskal, god kompleksitet.
20 års hvid: Ravfarvet. Mandel og honning i næsen. Honning
og abrikos, dejlig frisk og delikat med flot syre. Elegant.
30 års hvid: Endnu ikke på markedet, men vil snart komme
det. Flot orangegul. Let i stilen med honning, flot syre, lidt sødere stil.
30 års Tawny: Orangebrun. Mandel, tørrede frugter, appelsinskal
og nødder i næsen. Nødder og lidt balsamico, tør, kompleks og delikat og med
flot syreniveau.
40 års Tawny: Tawnybrun med orange kant. Meget koncentreret
med nødder og balsamico, fin fedme, men også stor friskhed, lidt brandyagtige
noter.
50 års hvid: Lys, orangegylden. Frisk og elegant med mandel
og lidt appelsinskal samt høj syre.
70 års Tawny: Brun med orange skær. Intens og fyldig,
koncentreret med nødder og brun farin.
+100 års Tawny: Mørk brun. Meget sød og koncentreret, men
også med intakt syre. Brun farin, balsamico og nødder, tyk og koncentreret, kompleks
og intens.
Vintage 2017 (fadprøve): Meget mørk rubin, næsten sort og
uigennemsigtig med lilla kant. Koncentreret i næsen med friske bær, solbær og
brombær. Fyldig og koncentreret med mørke bær og god struktur, kraftige
tanniner, lidt frugtsødme i starten, men ellers tør, tør eftersmag med pænt med
tanniner. Har brug for tid, men lovende.
Et spændende besøg og de gamle fadlagrede portvine fra DR
kan absolut anbefales.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar