Portvinshuset Barão de Vilar har til huse i Quinta do Novals
gamle lagerlokaler i Vila Nova de Gaia, en pænt stykke oppe bagved kajområdet.
At besøge det med winemaker og masterblender Alvaro van Zeller som vært er
altid en fornøjelse. Der bliver fundet flasker – både egentlige aftapninger og diverse
prøver i små flasker eller sågar plastikflasker – frem fra vinkøleskabe og
hylder. Og bagefter går rundt blandt fadene i kælderen, hvor Alvaro med en
plastikslange suger fadprøver op i vores medbragte glas. Udvalget af gamle fade
er stort, Colheitas og hvide Colheitas med adskillige årtier på bagen samt
diverse blends. Og de, der kender turen, vil vide, at tempoet er højt, så der
ikke er tid til at skrive udførlige noter, men blot forsøge at registrere, hvad
man når at smage.
Besøget forleden var ingen undtagelse. Først smagte vi nogle
af hans nyere bordvine: En fint balanceret Zom Reserva Branco 2017, fadlagret
og med fin frugt og god syre. Kaputt Palhete 2016, en let rødvin, baseret på en
blanding af røde og hvide druer, aromatisk næse med masser af jordbær, frisk og
frugtig.
Derefter de lidt mere fyldige rødvine, Smiling Donkey 2016 og Fat
Baron 2016. Den første mere ligefrem, den anden med tyngde, tanniner og på en
gang elegant og kompleks.
Dernæst gjaldt det portvin, hvor vi lagde ud med en fadprøve
af Palmer Vintage 2017. Mørk rubin, uigennemsigtig med lilla kant, masser af
frugt, krydderurter og florale noter i næsen, fyldig, så den nærmest skal
tygges og med kraftige tanniner. Alvaro oplyste i øvrigt, at de deklarerer
Vintage for alle deres brands i 2017 – og altså foruden Palmer også Maynards, Maynards
Organic, Barão de Vilar og Feuerheerd.
Derefter gik vi i krig med de fadlagrede portvine. En meget
intens Colheita 1997, en delikat og fint balanceret hvid Colheita 2009 fra
Maynards samt Colheita 1982 og en skøn Colheita 1951 med godt med farin og
balsamico. Og i kælderen fulgte et par hvide Colheitas direkte fra fadene i
form af årgang 1962 og årgang 1940. Meget intense og koncentrerede, men med
flot balancerende syre.
Alvaro er en sand mester, når det gælder de gamle fade. Og
så er vi, der kender ham godt, samtidig taknemmelige for, at han også er en
generøs vært og et dejligt og altid morsomt menneske at være at samme med.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar