Vine med alder, personlighed og høj kvalitet. Det er kort
sagt, hvad der kendetegner producenten Alves de Sousa, som laver vin og portvin
både under familienavnet og under nogle af deres i alt seks ejendommes navne
herunder ikke mindst hovedgården Quinta da Gaivosa, som ligger i Baixo Corgo på
vejen fra motorvejen og ned til Régua.
I april besøgte jeg netop Quinta da Gaivosa på min rundtur i
Douro, hvor jeg blev modtaget og vist rundt af winemaker Tiago Alves de Sousa
og efterfølgende spiste frokost i Régua med ham og faderen, Domingos Alves de
Sousa. Jeg har mødt begge før og nydt glæde af deres gæstfrihed ved
vinfestivaler i både Porto og Lissabon, så nu var det tiden at besøge dem på
hjemmebane.
Familien har dyrket vin i flere generationer, men i 1991
besluttede Domingos, at det var tiden at stå på egne ben i stedet for blot at
levere til nogle af de store portvinshuse. Og da 90´erne samtidig var tiden,
hvor Douro-vinene vandt frem, blev der ikke kun satset på portvin.
”Gaivosa har tilhørt familien i flere generationer, men det
var Domingos, som satte gang i produktionen for alvor. Han var en pioner. På
det tidspunkt var der lidt krise i portvinsbranchen. Producenterne købte
mindre, så mange vinbønder holdt op med at plukke resten af druerne, når
beneficionen til portvin var opbrugt. Da vi og andre så begyndte af fokusere på
rødvine i stedet gav det et løft til lokalsamfundet. Det gav nye arbejdspladser
og betød meget for regionens økonomi,” fortæller Tiago, mens vi kører op i
markerne.
Vi besøger først en helt nyplantet mark langt oppe på
højderyggen med de grønne sorter rabigato, malvasia fino, gouveio og cortiga.
De er plantet på ”gammeldags maner” på små socalcos-terrasser og tæt
beplantning med 8000 vine pr. hektar. Det betyder, at der bliver mindre brug
for beskæring og mindre brug for vand, hvilket ikke er uvæsentligt, selv om vi befinder
os i Baixo Corgo – den underregion med mest nedbør.
”Hvidvinene fra Douro bliver mere og mere spændende og
unikke. Vi flytter vinmarkerne til højere beliggenhed,” fortæller Tiago og
fortætter:
”Skiftet fra portvin til vin var lettere med de røde, da vi
kunne bruge de samme druesorter og de samme marker, som vi brugte til portvin.
Det samme gjaldt ikke for de grønne druer. De var plantet for at lave hvid port
– og ikke på de højere og nordvendte steder, som er gode til hvidvin. Så først
skulle vi nyplante, og nu har de så også alderen til at give god vin.”
Køreturen fortsætter på højderyggen, og vi stopper ved en
gammel vinmark. Den ser noget rodet og slidt ud, men faktisk er det marken, som
har lagt navn til en af husets topvine, Abandonado, hvilket betyder forladt. Den
mere end 80 år gamle vinmark var da egentlig også opgivet, men gav stadig
druer, og Tiago fik heldigvis lov til at arbejde med den.
En anden gammel mark, som vi passerer lidt efter, leverer
druer til en anden topvin, Vinha de Lordelo. Den er mere end 100 år gammel og
indeholder mere end 30 forskellige sorter.
”Blends giver mere komplekse vine, end hvad du kan med
enkeltsorter. Samtidig giver det lavere udbytte i de gamle marker, vinhas velhas,
bedre og mere koncentrerede vine, som så evt. skal balanceres med syren fra
højderne,” forklarer Tiago.
”I fremtiden vil vi nok se flere enkeltmarksvine – både for
bordvin og for portvin, hvor det allerede ses,” tilføjer han.
På hjemturen passerer vi den gamle gule produktionsbygning,
inden vi er tilbage i den nye ikoniske bygning, som er fra 2016 og tegnet af
arkitekten Belém Lima. I kælderen lagres der vin på både fad og flaske, og der
eksperimenteres en del med forskellige fade og træsorter.
Turen ender i smagelokalet,
og både her og ved den efterfølgende frokost blev der smagt et udvalg af husets
topvine:
Branco da Gaivosa Grande Reserva 2016:
Grøngul. Ekspressiv med citrus, passionsfrugt, blomster og lidt fadnoter.
Floral og mineralsk med citrus, flot balanceret med fin frugt og syre, kompleks
og med dejlig lang hale og et citrussnap til sidst (92).
Alves de Sousa Pessoal Branco 2012:
Blend af 10 forskellige druesorter fra gammel vinmark med bl.a. malvasia fina,
viosinho og gouveio, fermenteret ved skindkontakt, 1 år på egefad og derefter
flaskelagret. Strågul til gylden. Dufter af hvid portvin, banan, mandarin og
smør. Meget koncentreret, kompleks og med god struktur, virker sød i munden,
men er tør, fin balancerende syre, krydret. En spændende madvin (93).
Quinta da Gaivosa
2015: Blend af touriga franca, touriga nacional, tinto cão med flere. Mørk
rubin. Duft af hindbær, modne kirsebær og brombær samt lidt florale noter.
Mørke bær og lakridsnoter samt pinje og balsamico, kompleks og fin struktur,
kraftige men bløde tanniner samt lang hale. Fint lagringspotentiale (91).
Abandonado 2015:
Blend med bl.a. tinta amarela, touriga franca, touriga nacional og sousão fra
over 80 år gammel og tidligere forladt mark – deraf navnet. Mørk rubin, tæt
og uigennemsigtig. Stor intensitet i næsen med mørke bær, pinje, eukalyptus. Fyldig
i munden med mørke bær, balsamico, kraftige integrerede tanniner, flot syre
samt lang, lang hale. En meget spændende og kompleks vin med stort
lagringspotentiale (95).
Vinha de Lordelo: Over 100 år gammel vinmark med mere end 30
forskellige sorter. Flot rubinfarvet. Elegant næse med røde bær, hyldebær, solbær
og eukalyptus. Godt med frugt og fin krydret, harmonisk, kompleks og elegant
med bløde diskrete tanniner. Et flot glas (95).
Reserva Pessoal 2011: Blend af bl.a. tinta amarela, touriga
franca, tinto cão, touriga nacional, laves kun i særlige år og frigives først
efter mindst syv års lagring. Mørk
rubin, tæt. Mørke bærnoter, mørke blommer og chokolade. Utrolig kompleks og dyb
i munden, blød og harmonisk med lang, lang hale (93).
Endelig smagte vi også en 20 års hvid portvin og en
spændende og meget lovende fadprøve af Alves de Sousa Vintage 2017.
Læs også min tidligere omtale af Alves de Sousa her, eller
besøg deres hjemmeside.
Alves de Sousa importeres af Det Portugisiske Hus.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar