onsdag den 7. august 2019

Quinta do Vale Meão – forårstur til Douro 2


Portvinshistorien og Douro byder på mange berømte vingårde. En af dem er Quinta do Vale Meão beliggende i Douro Superior, hvor floden slår en stor bue kort før Pocinho – byen som er endestationen for jernbanelinjen fra Porto over Regua.


Efter besøget på Quinta da Leda lidt længere ude var Vale Meão mit næste stop under reportageturen til Douro i april. Jeg skulle skrive om vine fra Douro DOC til Din Vinguide (se artiklen i juniudgaven af bladet) – og det er svært at tale om rødvine fra Douro uden at nævne Vale Meão. For det første var det her, at Ferreiras daværende winemaker Fernando Nicolau de Almeida i 1952 skabte den første - og stadig den største og mest eksklusive – kvalitetsvin fra Douro i form af Barca Velha. I 1994 blev quintaen købt af familien Olazabal, hvorfor produktionen af Barca Velha flyttede til netop Quinta da Leda. Men Olazabal har sammen med de andre sammensvorne i Douro Boys (Quinta do Crasto, Niepoort, Quinta do Vallado og Quinta Vale d. Maria) fortsat arbejdet med at producere kvalitetsvin fra Douro – og ikke mindst været en afgørende aktør, når vi taler om markedsføring af regionen globalt.
”I Portugal forbinder man stadig Vale Meão med Barca Velha, men ikke så meget i udlandet. I USA nærmest tværtimod. Så vi bruger det ikke i vores markedsføring, selv om det er en del af vores historie. År 2000 var sidste gang vi leverede druer til Ferreira, men allerede året før sendte vi de første vine ud under eget navn,” fortæller Francisco ”Xito” Olazabal, som er winemaker på Quinta do Vale Meão.


Xito er søn af Francisco ”Vito” Olazabal, som er direkte efterkommer af Ferreiras legendariske Dona Antónia Adelaide Ferreira, der i slutningen af 1800-tallet var den største jordbesidder i Douro og ejede 24 quintaer, hvoraf flere hører til de mest berømte i regionen. Quinta do Vallado, Quinta de Vargellas, Quinta do Vesúvio og altså Quinta do Vale Meão for blot at nævne nogle få. Vito sidder stadig for bordenden, men i dag drives quintaen primært af de tre børn: Datteren Luísa og sønnerne Jaime og Xito.


Det er sidstnævnte, som er min vært under besøget. Sammen besøger vi først de forholdsvis nyopførte produktionsbygninger, hvor de lige har indrettet et lille smagerum med udsigt ned over de mange fade i kælderen. Derefter går turen op i markerne, hvor vi nyder udsigten ned over quintaen og over Douro. 


Efter et kort stop ved det gamle kapel kører vi forbi nogle nyplantede vinmarker. Der eksperimenteres med såvel nye sorter som forskellige kloner og podningsteknikker. Selv om Vale Meãos topvin er et traditionelt Douro-blend med druer fra de 3-4 ældste vinmarker, tror Xito, at enkeltdruevine vil vinde frem i regionen.


”Vi siger normalt, at jo ældre en vinmark er, og jo flere varianter den indeholder, des bedre. Men det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Jeg tror også, at vi kan lave gode vine af kun en druesort og fra en vinmark,” fortæller han.
Foruden traditionelle Douro-blends laver Vale Meão derfor også enkeltdruevine på touriga nacional, tinta roriz og – lidt utraditionelt for regionen – baga, der jo ellers er hjemhørende i Bairrada (se min omtale af et par producenter her).
”Enkeltdruer og enkeltmarker vinder frem. Det sidste ses jo også på portvinsområdet, hvor vi har fået flere enkeltmarksvine,” argumenterer han og fortsætter:
”Det er vigtigt at lave vin med en oprindelse. De er lettere at identificere som i Frankrig, hvor de laver vin med angivelse af vinmarkerne.”


Vores rundtur ender i smagelokalet, hvor Xito finder en række flasker og fadprøver frem. Forskellige druesorter og kloner af touriga nacional – og fra forskellige marker med forskelligt terroir.
”Mange faktorer spiller ind. Soleksponeringen, højderne, sorterne, klonerne og jordbundsforhold. Vi har skifferjord, men også sand, hvilket giver en mere frisk vin – kraftig, men uden marmeladepræg,” siger han.
Smagningen omfatter såvel hvidvine som rødvine, for selv om Vale Meão mest er kendt for portvin og rødvin, laver de også hvidvine.
”Den revolution, der var på rødvinsområdet, sker nu også på hvidvinsområdet. Vi er begyndt at bruge de rigtige sorter som rabigato og arinto, der giver høj syre, hvilket er nødvendigt herude i Douro Superior. Til gengæld er strukturen bedre herude,” forklarer han.


Quinta do Vale Meão laver vine under tre forskellige navne. Meandro, som er opkaldt efter den bue, Dourofloden slår rundt om quintaen, er ifølge Xito en seriøst andenvin baseret på diverse sorter fra quintaen. Monte Meão opkaldt efter bjerget på ”halvøen” består af de tre enkeltdruevine. Og endelig er der topvinen Quinta do Vale Meão, som er baseret på et blend af især touriga nacional og touriga franca fra de ældste vinmarker, og som varierer år efter år og derfor givet et godt billede af de klimatiske forhold.
Følgende vine blev smagt under besøget og gensmagt hjemme:
Meandro do Vale Meão Branco 2017: Blend af 60 % rabigato og 40 % arinto, lagret på bærmen i 7 måneder. Strågul med grønt islæt, klar. Lidt afdæmpet næse med æbler, citrus og blomster. Behagelig i munden, mineralsk og fin frugt, fint balanceret, citrus og lang hale. Fin vin til mad, bør drikkes afkølet (89).
Meandro do Vale Meão 2016: Blend af flere druesorter, især touriga nacional, touriga franca og tinta roriz, lagret 12 måneder på fad. Mørk rubin, lilla kant. God duft af mørke kirsebær, lidt blomme og kaffe, krydderurter og eukalyptus. Godt med frugt og friskhed, krydret, kraftige men bløde tanniner som følger med i halen (90).


Monte Meão Vinha dos Novos Douro 2014: 100 % touriga nacional. 15 måneder på fad. Mørk rubin. Mørke bær, violer og blomster. Fyldig med mørke bær, lidt kaffe og florale noter samt lidt mineraler, fin syre og harmoni, flot balanceret, kraftige tanniner. God madvin, som er drikkelig nu, men med stort udviklingspotentiale (93).
Quinta do Vale Meão 2016: 55 % touriga franca, 35 % touriga nacional, 5 % tinta roriz and 5 % tinta barroca, lagret dels på nye og dels på gamle egefade. Mørk rubin med lidt lilla kant, tæt. Kraftig flot næse med grønne noter, mørke bær, violer, kaffe, krydderurter og mynte. På en gang kraftig, blød og elegant med stor kompleksitet, krydret med masser af mørk frugt og peber, diskrete fadnoter og kraftige polerede tanniner. En stor vin, som dog har brug for tid til at udvikle sit fulde potentiale (96).



Vinene fra Quinta do Vale Meão importeres af Jysk Vin

Ingen kommentarer:

Send en kommentar