Portvinshistorien og Douro byder på mange berømte vingårde.
En af dem er Quinta do Vale Meão beliggende i Douro Superior, hvor floden slår
en stor bue kort før Pocinho – byen som er endestationen for jernbanelinjen fra
Porto over Regua.
Efter besøget på Quinta da Leda lidt længere ude var Vale
Meão mit næste stop under reportageturen til Douro i april. Jeg skulle skrive
om vine fra Douro DOC til Din Vinguide (se artiklen i juniudgaven af bladet) –
og det er svært at tale om rødvine fra Douro uden at nævne Vale Meão. For det
første var det her, at Ferreiras daværende winemaker Fernando Nicolau de
Almeida i 1952 skabte den første - og stadig den største og mest eksklusive –
kvalitetsvin fra Douro i form af Barca Velha. I 1994 blev quintaen købt af
familien Olazabal, hvorfor produktionen af Barca Velha flyttede til netop
Quinta da Leda. Men Olazabal har sammen med de andre sammensvorne i Douro Boys
(Quinta do Crasto, Niepoort, Quinta do Vallado og Quinta Vale d. Maria) fortsat
arbejdet med at producere kvalitetsvin fra Douro – og ikke mindst været en
afgørende aktør, når vi taler om markedsføring af regionen globalt.
”I Portugal forbinder man stadig Vale Meão med Barca Velha,
men ikke så meget i udlandet. I USA nærmest tværtimod. Så vi bruger det ikke i
vores markedsføring, selv om det er en del af vores historie. År 2000 var
sidste gang vi leverede druer til Ferreira, men allerede året før sendte vi de
første vine ud under eget navn,” fortæller Francisco
”Xito” Olazabal, som er winemaker på Quinta do Vale Meão.
Xito er søn af Francisco ”Vito” Olazabal, som er direkte
efterkommer af Ferreiras legendariske Dona Antónia Adelaide Ferreira, der i
slutningen af 1800-tallet var den største jordbesidder i Douro og ejede 24
quintaer, hvoraf flere hører til de mest berømte i regionen. Quinta do Vallado,
Quinta de Vargellas, Quinta do Vesúvio og altså Quinta do Vale Meão for blot at
nævne nogle få. Vito sidder stadig for bordenden, men i dag drives quintaen
primært af de tre børn: Datteren Luísa og sønnerne Jaime og Xito.
Det er sidstnævnte, som er min vært under besøget. Sammen
besøger vi først de forholdsvis nyopførte produktionsbygninger, hvor de lige
har indrettet et lille smagerum med udsigt ned over de mange fade i kælderen.
Derefter går turen op i markerne, hvor vi nyder udsigten ned over quintaen og
over Douro.
Efter et kort stop ved det gamle kapel kører vi forbi nogle nyplantede
vinmarker. Der eksperimenteres med såvel nye sorter som forskellige kloner og
podningsteknikker. Selv om Vale Meãos topvin er et traditionelt Douro-blend med
druer fra de 3-4 ældste vinmarker, tror Xito, at enkeltdruevine vil vinde frem
i regionen.
”Vi siger normalt, at jo ældre en vinmark er, og jo flere
varianter den indeholder, des bedre. Men det er jeg ikke nødvendigvis enig i.
Jeg tror også, at vi kan lave gode vine af kun en druesort og fra en vinmark,”
fortæller han.
Foruden traditionelle Douro-blends laver Vale Meão derfor
også enkeltdruevine på touriga nacional, tinta roriz og – lidt utraditionelt
for regionen – baga, der jo ellers er hjemhørende i Bairrada (se min omtale af
et par producenter her).
”Enkeltdruer og enkeltmarker vinder frem. Det sidste ses jo
også på portvinsområdet, hvor vi har fået flere enkeltmarksvine,” argumenterer
han og fortsætter:
”Det er vigtigt at lave vin med en oprindelse. De er lettere
at identificere som i Frankrig, hvor de laver vin med angivelse af
vinmarkerne.”
Vores rundtur ender i smagelokalet, hvor Xito finder en
række flasker og fadprøver frem. Forskellige druesorter og kloner af touriga nacional – og fra
forskellige marker med forskelligt terroir.
”Mange faktorer spiller ind. Soleksponeringen, højderne,
sorterne, klonerne og jordbundsforhold. Vi har skifferjord, men også sand,
hvilket giver en mere frisk vin – kraftig, men uden marmeladepræg,” siger han.
Smagningen omfatter såvel hvidvine som rødvine, for selv om
Vale Meão mest er kendt for portvin og rødvin, laver de også hvidvine.
”Den revolution, der var på rødvinsområdet, sker nu også på
hvidvinsområdet. Vi er begyndt at bruge de rigtige sorter som rabigato og
arinto, der giver høj syre, hvilket er nødvendigt herude i Douro Superior. Til
gengæld er strukturen bedre herude,” forklarer han.
Quinta do Vale Meão laver vine under tre forskellige navne. Meandro,
som er opkaldt efter den bue, Dourofloden slår rundt om quintaen, er ifølge
Xito en seriøst andenvin baseret på diverse sorter fra quintaen. Monte Meão
opkaldt efter bjerget på ”halvøen” består af de tre enkeltdruevine. Og endelig
er der topvinen Quinta do Vale Meão, som er baseret på et blend af især touriga
nacional og touriga franca fra de ældste vinmarker, og som varierer år efter år
og derfor givet et godt billede af de klimatiske forhold.
Følgende vine blev smagt under besøget og gensmagt hjemme:
Meandro do Vale Meão Branco 2017: Blend
af 60 % rabigato og 40 % arinto, lagret på bærmen i 7 måneder. Strågul med
grønt islæt, klar. Lidt afdæmpet næse med æbler, citrus og blomster. Behagelig
i munden, mineralsk og fin frugt, fint balanceret, citrus og lang hale. Fin vin
til mad, bør drikkes afkølet (89).
Meandro do Vale Meão 2016: Blend af flere druesorter, især
touriga nacional, touriga franca og tinta roriz, lagret 12 måneder på fad. Mørk
rubin, lilla kant. God duft af mørke kirsebær, lidt blomme og kaffe,
krydderurter og eukalyptus. Godt med frugt og friskhed, krydret, kraftige men
bløde tanniner som følger med i halen (90).
Monte Meão
Vinha dos Novos Douro 2014: 100 % touriga nacional. 15 måneder på fad.
Mørk rubin. Mørke bær, violer og blomster. Fyldig med mørke bær, lidt kaffe og
florale noter samt lidt mineraler, fin syre og harmoni, flot balanceret,
kraftige tanniner. God madvin, som er drikkelig nu, men med stort
udviklingspotentiale (93).
Quinta do Vale Meão 2016: 55 % touriga franca, 35 % touriga
nacional, 5 % tinta roriz and 5 % tinta barroca, lagret dels på nye og dels på
gamle egefade. Mørk rubin med lidt lilla kant, tæt. Kraftig flot næse med grønne
noter, mørke bær, violer, kaffe, krydderurter og mynte. På en gang kraftig,
blød og elegant med stor kompleksitet, krydret med masser af mørk frugt og
peber, diskrete fadnoter og kraftige polerede tanniner. En stor vin, som dog
har brug for tid til at udvikle sit fulde potentiale (96).
Vinene fra Quinta do Vale Meão importeres af Jysk Vin
Ingen kommentarer:
Send en kommentar