I byen Pinhão, som ofte betegnes som hjertet af Douro, løber
floden Pinhão ud i den større Douro. Følger man floden ind i dalen, støder man
på flere kendte som mindre kendte vingårde på begge sider af floden samt oppe i
højderne i baglandet. Quinta
do Noval, Warre´s Quinta da Cavadinha, Taylor´s Quinta de Terra Feita og Quinta
do Passadouro for at nævne nogle få.
Oppe i baglandet ved den lille by Celeirós ligger Quinta do
Portal, som var mit næste stop på turen til Douro i april. Portal er en
forholdsvis ung producent, selv om der har været lavet portvin på stedet i
længere tid. Selskabet blev grundlagt i 1989 af familien Branco, og jeg møder
såvel faderen som sønnen, Pedro Mansilha Branco, under en middag om aftenen,
hvor vi er sammen med en større gruppe fra Brasilien, der ligeledes er på
besøg. Men først bliver jeg vist rundt af winemaker Paulo Coutinho, som jeg har
mødt en del gange efterhånden både i Portugal og i Danmark.
Portal laver både portvin og bordvin samt moscatel og
mousserende vin – og det i mange forskellige varianter og prisklasser. Faktisk
er der ikke kun tale om én vingård, men hele fem, hvoraf selve Quinta do Portal
er den vigtigste sammen med Quinta dos Muros, som lægger navn til Portals
Single Quinta Vintage. Markerne med en del forskellige druesorter ligger spredt
rundt om i dalen på begge sider af floden og med forskellige eksponeringer og
højdeforskelle (fra 200 til 550 meter). Det betyder, at der er et godt og
varieret udgangspunkt rent druemæssigt, når Paulo Coutinho starter sit arbejde
i kælderen.
Mit fokus under besøget var Douro-vin og specielt fra den
nyere serie Unlocked, hvor der eksperimenteres mere. Eller som serien beskrives på Portals hjemmeside:
”The Unlocked wines are made with less intervention in a more natural way thus
highlighting their own peculiar style, character and identity.”
Med andre ord kan man kalde Unlocked-serien for Coutinhos
lille legeplads, hvor han får mulighed for at skabe alternative vine, end det
mere traditionelle Portal-brand tillader. Det gælder bl.a. på hvidvinsområdet.
”Den næste revolte her i Douro vil være med hvidvin. Vi har
plantet hvide marker i 500-600 meters højde, men nå vi vil udvikle noget nyt,
må vi vente. Når vi ved, at det er muligt som det gælder hvidvin fra omkring år
2000, så kan vi gå i gang”, fortæller han, da vi går rundt i kælderen og smager
på forskellige fade.
”Vi kan skabe hvidvine med potentiale til at lagre i 10 år”,
tilføjer han og åbner senere en flaske fra 2006 som bevis.
Vi passerer en vertikal presse, som tidligere mest blev
brugt i forbindelse med portvinsproduktionen. Den er er mere tidskrævende, men
giver ofte et godt resultat i form af en god klar druejuice.
”Vi begynder at bruge den vertikale presse mere og mere – og
nu også til hvidvin. Det tror jeg flere og flere vil gøre,” fortæller
winemakeren og fortsætter med tekniske forklaringer, mens vi går rundt i
kælderen. Fx angående forskellen på at bruge en gammeldags åben lagar som ved
Vintage portvin eller en lukket presse.
Ӂbne lagares fremmer tanninerne og farveekstraktion.
Lukkede bevarer frugten”.
Portal bruger både portugisiske druesorter og herunder
selvfølgelig de traditionelle Douro-sorter, men har også plantet internationale
sorter som sauvignon blanc. Ikke fordi de skal erstatte de nationale sorter,
men især for at blive klogere.
”Vi ved meget mere om dem fra internationale studier, så det
er meget givende at eksperimentere med dem, når vi laver vin”, forklarer Paulo
Coutinho.
Portal producerer både vine på enkeltdruer og blends, men
selv om Paulo Coutinho synes det er spændende at arbejde med enkeltdruer, er og
forbliver Douro en region, hvor blend vægtes højt, siger han.
”Vi her i Douro er ikke kun winemakere. Vi er også blendere.
Den erfaring, vi har fra portvinen, kan vi bruge, når vi laver vin”, påpeger
han.
Efter middagen om aftenen overnatter jeg i Casa das Pipas,
Portals fine lille hotel, som ligger midt i vinmarkerne. Her er værelserne
udstyret med navne på druesorter, så jeg går til ro bag døren med touriga
nacional. Og så kan man jo ikke sove bedre.
Foruden diverse fadprøver og vine under middagen blev følgende
vine smagt under besøget:
Sauvignon Blanc 2018 (fadprøve): Helt
nye enkeltdruevine. Grøngul. Citrus, græs og æbler i næsen, frisk og aromatisk.
Ikke dårligt, selv om jeg er mere til de portugisiske sorter.
Moscatel Galego 2018
(fadprøve): Aromatisk med florale noter, måske lidt vel parfumeret. Fin frugt,
citrus, blomster og mineralitet. Frisk, elegant og kompleks. En spændende vin.
Unlocked Viosinho
2015: Lagret et år med bærmen. Aldret næse, men også
med friskhed og citrus. God frugt, stor kompleksitet og fin tekstur, stadig med
friskhed. Dejlig frisk vin.
Unlocked Malvasia Fina
2015: Lagret et år med bærmen. Grøngul. Duft af moden pære, fin balance og
kompleksitet – på en gang frisk og fyldig. Rigtig fin madvin.
Quinta do Portal Rosé 2018: Blend af touriga
nacional og tinta roriz. Lys laksefarvet. Røde bær i næsen, fin friskhed
i munden, dog uden den store kompleksitet. Kan fint serveres afkølet til fisk
eller anden mad.
Unlocked Rosé: Blends
af især tinta roriz og touriga nacional fra flere årgange (2008-2015). Modne
røde bær i næsen. Anderledes og mere kompakt stil med god tekstur, fin frugt og
florale noter.
Portal Reserva Branco
2016: Blend på flere druesorter herunder gouveio, viosinho og rabigato. Normalt
lagret på ny eg, men nu også brugte fade. Gulgrøn. Moden pære, blomster, smørnoter
og tydeligt, men ikke overdrevet præg af træ. Blød og let cremet i munden med
god frugt, fin balancerende syre og igen noter fra fadet.
Portal Branco 2006: Blend af hvide sorter som viosinho,
gouveio, malvasia fina og rabigato. Strågul. Smørnoter og eksotisk frugt i
næsen. Let oxideret på den gode måde, stadig med syre og fin frugt, lidt
Bourgogneagtig stil.
Portal importeres af Skovgaard Vine
Ingen kommentarer:
Send en kommentar